A kriptovalutákra leselkedő legnagyobb veszélyről

spot_img

Hatalmas összegeket a piacra borító bálnák, nagyhatalmak tollvonásai, az FBI, internet óriáscégek, ezek mind potenciálisan árthatnak a kriptovaluták fejlődésének, nem is keveset. Van azonban egy olyan forgatókönyv lehetőség a következő években, ami hidrogénbombaként semmisítheti meg mindazt, amiért a közösség egyes tagjai egy évtizeden át dolgoztak.

Indítsunk távolról. Zseniális ötletem támadt. Az értékesítő és marketinges kollégák évek óta panaszkodnak, hogy milyen nehéz elnyerni az emberek bizalmát, hirdetni drága, nem is túl hatékony, remek lenne, ha nagyszámú emberrel személyesen beszélhetnének, egyszerre, mégsem színpadról kiabálva.

A hosszú beszélgetéseinkből az rajzolódott ki számomra, hogy egy terméket akkor vesznek meg szívesen az emberek, ha egy családtag, barát, ismerős ajánlja nekik. Szó szerint villanást éreztem az agyamban, mi lenne, ha érdekeltté tennénk az embereket abban, hogy a termékünket kínálják a közvetlen környezetüknek?

Sőt, akit egyszer megnyertünk magunknak, az további embereket is behozhatna a rendszerbe, gyorsan le is rajzoltam egy szalvétára a sematikus struktúrát, egy gyönyörű piramis lett belőle! Tudom, tudom, zseni vagyok, nem kell mondanotok. Az MLM rendszere valóban óriási ötlet volt a maga idejében.

MLM rendszert akár még ma is lehetne építeni ha a csúcson lévők valóban jó szándékkal és tisztességgel dolgoznának a vállalkozásukon. De csak lehetne, már nem lehet. Ugyanis olyan mennyiségű csalás, szürke cég és kamu termék mozgott ezen a területen az elmúlt évtizedekben, hogy az MLM-el megtörtént a lehető legsúlyosabb dolog, ami az üzleti életben és azon kívül is valamit vagy valakit érhet.

Ez nem más, mint a stigma.

A stigma nem csak a Biblia egyik fontos fogalma, minden közösségben elementáris erővel repíti a mellőzöttek örök sötétségébe azt, akinek a homlokára égett. Ha a faluban híre megy, hogy a Józsi furcsán nézett a szomszéd kislányra, azt beszélik még át is hívta magához, akkor annak az embernek vége. Akár voltak beteges szándékai, akár nem. Teljesen mindegy, hogy ebből mennyi igaz. Neki ott már nem lesz munkája. A barátai elfordulnak tőle. A családja szégyelli. A legjobb, ha elköltözik, jó messzire.

Márpedig a világ ma már egyetlen, hatalmas közösség, a méretekben hiába ugrottunk több nagyságrendet, az emberi pszichológia pontosan ugyan úgy működik, mint egy száz lelkes zsákfaluban.

Ha a scam coinok, tolvaj ICO-k miatt, esetleg egy tudatos lejáratókampánynak köszönhetően a kriptovaluták megkapják a csalás, átverés, haszontalanság stigmáját kellően sok ember fejében, akkor mindennek vége, sosem kerülnek be a mainstream, hétköznapi gazdaságba.

Ha tetszett, kövess a Facebookon, a véleményedre pedig kíváncsiak vagyunk, mondd el egy kommentben!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img