Az egymillió kriptobányász országa

spot_img

Venezuela elnöke, Nicolas Maduro most épp egymillió ember bevonzását tervezi országa kriptobányászati programjába. A tervek szerint a diákok, egyedülálló anyukák, munkanélküliek és hajléktalanok fognak kriptofarmokat létesíteni, hogy segítsék az ország talpraállását és gazdasági függetlenségét. Nézzük a fejleményeket kávé mellé, röviden.

Az előzmények

0318 venezuela bányászat petro maduro
Ellentmondásos figura: Maduro elnök

Szakértők idénre a gazdaság 15%-os zsugorodásával számolnak és 13000%-os inflációt várnak a dél-amerikai országban. A hiperinfláció áruhiánnyal együtt már komoly krízist okoz. A tavalyi év során folyamatosan lehetett olvasni róla, hogy egyre többen és többen foglalkoznak kriptobányászattal az országban, hogy legalább a szeretteiket el tudják tartani, ha már napról-napra kevesebbet ér a pénzük. Aztán a kormány egyszercsak elkezdte üldözni ezeket az egyébként legális bányákat. Valószínűleg áramfogyasztás alapján és kikérdezésekkel érték utol a minereket, akiknek elvitték a gyakran évek alatt összekuporgatott felszerelését.

Aztán jött a 180 fokos fordulat: Az elnök december elején bejelentette, Venezuela saját kriptopénzt bocsát ki El Petro néven. Mi is beszámoltunk róla, hogy egy elnöki sajtótájékoztató szerint az elővásárlás első napján 735 millió dollárnyi Petrót értékesítettek, március 10-éig pedig elméletileg ötmilliárd dollárnyi fogyott a pre-sale keretében.

Mégis bányászat

A rezsim a sikeren felbuzdulva láthatóan nagyon belepörgött a kriptopénzek okozta lehetőségek kiaknázásába: Hónapokkal ezelőtt még rárúgták az ajtót arra, aki bányászni próbált, idén április 15-én viszont indul a Plan Chamba Juvenil Digital (Ifjúsági Digitális Munka Terv) regisztrációja, melynek célja, hogy 24, az ország területén elszórt állami bányászfarmon tanítsák meg a technológiát az érdeklődőknek és juttassák őket a munkaerőpiacra. A projektre  háromnegyed milliárd forintnyi összeget különítettek el.

Az általam olvasott források szerint egymillió, 35 év alatti fiatalt szeretnének kiképezni a programban és arra ösztönözni, álljanak össze farmokba és bányásszanak BTC-t, Ethereumot és mindenféle kriptót, mert Venezuela bizony nem adja fel! A terv összevág azzal, hogy februárban már elindult az ingyenes oktatás a fővárosban a kriptopénzek (adás-vétel, technológia, piaci ismeretek) és az állami Petro iránt érdeklődők számára. A Venezolana de Industria Tecnológica (VIT) pedig hordozható bányakonténeren dolgozik.

Úgy gondolom, hogy Maduroék rájöttek a korábbi hibás döntésükre, bizony kriptóban kellett volna beszedni az adót a bányászoktól, ahelyett, hogy elvették tőlük a megélhetésüket. A szankciók ellen működni látszik az ICO-n keresztül történő valutabevonás, amelyet államilag ösztönzött, tömeges bányászattal igyekeznek most kiegészíteni. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy hogyan fog az állam részesülni a bevételekből. Kötelezően Petróért átveszik a bányászott coinokat? Nemsoká megtudjuk.

Előállítási költségek

0318 venezuela bányászat petro maduro 2
Venezuelában a legolcsóbb egy darab BTC előállítása. Katt a nagyobb képért! (forrás: Bitcoinist)

Érdekes adalék, hogy az elképesztően alacsony energiaárak miatt pont Venezuelában a legolcsóbb a kriptobányászat az egész világon. Sokaknak lesz tehát lehetősége először vagy újra elkezdeni a munkát. Az áramszámlát a csőd felé robogó állam állja.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img