Elindult a Petro elővásárlása

spot_img

Elindult a venezuelai kormány által életre hívott kriptovaluta, az El Petro elővásárlása. A kormány a hiperinflálódó Bolivár okozta bajok, és a szankciók ellensúlyozására dob piacra százmillió darab, árát tekintve egy hordó venezuelai olajhoz kötött, állami kriptót.

Az El Petro létjogosultsága

Egy hete már kiveséztük egy hosszabb Petro bejegyzésben, hogy milyen okok és érvek állnak amögött, hogy Nicholas Maduro és köre nemzeti kriptót bocsát ki a szebb napokat is látott országban.

A Petrót elméletileg árukért és szolgaltátásokért fogják elfogadni az országban; lehet vele adót és járulékokat fizetni, ára pedig egy hordó olajénak lesz megfelelő. Belföld mellett elsősorban Európából, USA-ból, Qatarból, Törökországból várnak befektetőket. Pár napja olvastam valahol olyat is, hogy Lengyelország (ahol a Jegybank youtubereket bérel fel kriptoellenes propaganda terjesztésére) például élelmiszer- és más segélyszállítmányokért cserébe tervez Petróból betárazni.

Az én agyamban egyelőre nem áll össze, hogy ez külföldi befektetőknek – a helyi cégeik adójának fizetésén kívül – miért éri meg. Szerintetek?

Elindult az elővásárlás

Az elnöki sajtótájékoztató szerint az elővásárlás első napján 735 millió dollárnyi Petro-t értékesítettek. Az általam olvasott cikkek egy része kissé szkeptikus az egyértelmű technikai problémák miatt.

100 millió Petro (ERC-20 token) kerül kibocsátásra, bányaszat nem lesz. Február 20-án indult az elővásárlás a teljes darabszám 38.4%-áig, majd még 44% kerül piacra március 20-tól az ICO keretében. A whitepaper szerint (érdemes elolvasni), addig fog tartani az ICO, amíg el nem fogy ez a 44%.

Egy Petro ára az induláskor 60$ körül mozgott. A teljes tőkebevonás során körülbelül 6 milliárd dollárnyi valuta és kriptopénz – de szigorúan nem Bolivár – fogja üti a kormány markát. Ha az első napon tényleg a teljes mennyiség 12%-át adták el, nagy esélyt látok rá, hogy mindet sikerülni fog.

Instrukciók

0221 petro pre-sale elővásárlás venezuela 2
Részlet a hivatalos Vásárlói Segédletből

Készült a befektetőknek használati utasítás is, amely kiterjed a Petro Wallet letöltésére, telepítésére és a privát kulcsok védelmére. Nyilvános kulcsokról (public key) viszont elméletileg nem esik szó, helyette egy “e-mail címet” generál a wallet, ahová be lehet küldeni a PTR-t. Sejtem, hogy ez lesz a public key, amit az egyszerűség (?) kedvéért megbonyolítottak. Megemlítésre kerül benne a NEM blockchain is, aminek a zárt technológiáját fogják használni a Petro blokklánchoz.

Fogadtatás

Kommenteket nézve vegyes a fogadtatás. Rengeteg lelkes és támogató hozzászólás mellett azért a szkepticizmus a jellemzőbb. Sokan említik azt is, hogy ez lesz a legnagyobb „exit scam” a kriptopénzek történetében.

A Cointelegraph twitter szavazásán például így áll a helyzet:

0221 petro pre-sale elővásárlás venezuela 3
Yes-t nyomtam, de meglepne, ha sikerülne nekik

Az Index egy rövid, átvett cikket szentelt csupán a témának.

Neked mi a véleményed egy állami kriptopénzről? És konkrétan a Petróról? Beszéljük meg a Fórumban!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img