Petro – A világ első nemzeti kriptopénze

spot_img

2017. december elején Nicolas Maduro, Venezuela elnöke bejelentette, hogy országa hamarosan Ethereum alapú kriptopénzt bocsát ki Petro néven. Fedezete az ország olajtartaléka lesz, árfolyama pedig a venezuelai olajéhoz lesz kötve. Az egész célja az ország elleni szankciók hatásánák csökkentése mellett nyilván az, hogy az eldurvuló inflációt megfékezzék.

Vannak akik üdvözlik az innovatív(nak tűnő) húzást, de valószínűleg sokkal többen vannak a szkeptikusok.

Venezuela helyzete

Szakértők idénre a gazdaság 15%-os zsugorodásával számolnak és 13000%-os (:O) inflációt várnak. A hiperinfláció áruhiánnyal együtt már komoly krízist okoz az országban. Nem is akarom nagyon ragozni, lényeg, hogy Maduro és tanácsadói egyszer csak kitalálták, hogy egy állami kriptopénz fogja az országot kihúzni a bajból.

Kriptopénzek és bányászatuk Venezuelában

2017. során folyamatosan lehetett olvasni róla, hogy egyre többen és többen foglalkoznak kriptobányászattal az országban, hogy legalább a szeretteiket el tudják tartani, ha már napról-napra kevesebbet ér a pénzük. Olvastam cikkeket, melyek szerint a tavalyi évben még egy darab Ether bányászattal foglalkozó géppel el tudták tartani a családot.

Lecsaptak a mocskos pénzmosókra meg terrorizmust finanszírozókra

Aztán a kormány egyszercsak elkezdte üldözni ezeket az egyébként legális bányákat. Valószínűleg áramfogyasztás alapján és kikérdezésekkel érték utol a minereket, akiknek elvitték a gyakran évek alatt összekuporgatott felszerelését.

Nem tudom, hogy ezek a rajtaütések máig folytatódnak-e, de decemberre történt valami az ország vezetőinek fejében. Az elnök december elején bejelentette, az ország saját ERC-20 kriptót bocsát ki El Petro néven.

A Petro

100 millió Petro kerül kibocsátásra, bányaszat nem lesz. Február 20-án indul az elővásárlás a teljes darabszám 38.4%-áig, majd még 44% kerül piacra március 20-tól az ICO keretében. A whitepaper szerint (érdemes elolvasni), addig tart az ICO, amíg el nem fogy ez a 44%. Egy Petro ára a whitepaper várakozásai szerint 60$ lesz az induláskor. Azt, hogy a hiperinflálódó Bolivart hogyan fogják beszámítani, az állam által engedélyezett tőzsdék fogják meghatározni.

0212 petro venezuela maduro kriptopénz állami kriptovaluta kriptoakadémia 2
Petro dizájn a hivatalos whitepaperből

Ha minden Petro elkel nagyjából 5 milliárd dollárért, ráadásul csak Ethereumban fizetnek érte, a teljes Ethereum market cap 4-5%-át fogja Venezuela birtokolni.

A 100 millió darabon felül nem fognak több coint kibocsátani, azonban fenntarják a jogot a PoS-hoz incentívákat bevezetni, gondolom a terjedés elősegítése érdekében. A Petro szabadon adható-vehető lesz, valószínűleg meg fogjuk majd találni decentralizált, de akár hagyományos kriptotőzsdéken is.

A venezuelai állampolgárok a nemzeti kriptopénzt adófizetésre és egyéb közszolgáltatásokért való fizetésre tudják majd használni, arról viszont nem olvastam semmit, hogy pl. az állami alkalmazottak választhatják-e fizetésként a Bolivár helyett.

Kritikák

A kritikák főleg az elnyomó rezsim támogatásának problémájáról és az állami kriptopénz nyomon követhetősége miatt az állampolgári szabadság további csorbulásáról szólnak. Tény, hogy a Pre-Sale fázisban vállalatok, országok és befektetési alapok pénzét várják, amit úgy is lehet értelmezni, hogy közvetlenül a rezsimet támogatják az épp összedőlni készülő országban a szenvedő nép helyett.

Ha nagyon sikeres lesz a Petro és tényleg kereskedhetővé válik a nemzetközi tőzsdéken, hogyan fogják tudni tartani az olajhoz kapcsolt árfolyamot? 5 milliárd dollárros market cappel a 10-12. helyre kerülne a venezuelai kriptopénz a Coinmarketcapen. Ha viszont ők lesznek az új stablecoin, a Tether második eljövetele, ahová stabilitása miatt menekülhetnek az emberek a tőzsdéken, akkor hogyan fog tudni 100 millió maradni a darabszám?

Mi a véleményed Venezuela húzásáról? Sikeres lehet a Petro? Beszéljük meg a Fórumban!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img