Korrupcióellenes és kriptovaluta bányászatot tiltó intézkedéseket vezetnek be Venezuelában

spot_img

Több mint egy hónapja a paraguayi törvényhozók úgy döntöttek, hogy tiltani fogják a kirptovaluta bányászatot energiaellátási problémák miatt. Többek között a bányásziparági szereplőknek sikerült meggyőzni a honatyákat arról, hogy mégsem olyan jó ötlet tiltani egy olyan szegmenst, amely több száz millió dollár bevételt is termelhet a dél-amerikai országnak. 

Venezuela esetében szintén energiaellátási problémákról van szó, azonban több mindenben különbözik Paraguay helyzetétől. Míg Paraguayban hatalmas összegeket fordítanak megújuló energiaforrás beruházásokra és infrastruktúra fejlesztésre állami szinten is, addig Venezuelában infrastruktúra fejlesztést sem végeztek már közel 20 éve. (A paraguayi beruházásokban vastagon benne vannak az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok, például a Marathon és Bitfarms, addig Venezuelát, jelenlegi ismereteink szerint, egyelőre elkerülik a nagyobb bányászok.)

Egy helyi hírportál szerint, a venezuelai villamosenergetikai minisztérium az összes kriptovaluta bányász​​farmot le kívánja választani az országos hálózatról. A lépés célja a túlzott energiafogyasztás és a lakosság stabil áramellátásának a garantálása. A hírt a Venezuelai Nemzeti Kriptovaluta Szövetség (Asonacrip) is megerősítette hivatalos X fiókján közzétett tweetben. 

A kriptovaluta bányászat betiltása valójában egy nemrégiben lezajlott korrupcióellenes intézkedés részeként végrehajtott razzához is köthető, aminek során több ezer bányászgépet foglalt le és több magasrangú állami tisztségviselőt tartóztatott le a hatóság az Aragua állambeli Maracayban, 120 kilométerre délnyugatra Caracastól. A razzia során erőszakos cselekmények is történtek. Az akcióról egy rövid videót tettek közzé a minisztérium instagram oldalán.

A korrupcióellenes akció sorozatot megelőzően a nyomozást a venezuelai kormány még tavaly indította el, amelynek során a Venezuelai Állami Olaj- és Földgázipari vállalat (Petróleos de Venezuela – PDVSA), a Nemzeti Kriptovaluta Felügyelet (Sunacrip) és más állami intézmények több tucatnyi tisztviselőjét tartóztatták le.

A Sunacrip tavaly óta egy átszervező testület irányítása alatt áll, miután letartóztatták Joselit Ramírez főfelügyelőt, aki kapcsolatban állt Tareck El Aissami volt olajügyi miniszterrel és a PDVSA volt elnökével. Mindahányuk letartóztatását a múlt hónap elején jelentette be a venezuelai ügyészség.

Rafael Lacava kormányzó kiemelte a lakossági együttműködés fontosságát az illegális bányászati műveletek felderítésében, és arra ösztönzi a venezuelai polgárokat, hogy jelentsenek minden törvénytelen tevékenységet, amit csak látnak.

Venezuelában már 2023 márciusában is terítéken volt a kriptovaluta bányászat tiltása. Venezuela energiaszolgáltatója ugyanis már akkor be akarta záratni az országszerte működő kriptobányász létesítményeket az ország állami olajvállalatát érintő korrupciós nyomozás részeként.

A szolgáltató megsejtette, hogy az illegális kriptobányászat által felhasznált villamosenergia mennyiség valamilyen úton-módon összekapcsolható magas rangú állami tisztviselőkkel. Ennek hozományaként kezdtek el gyanakodni a venezuelai főügyész és a nyomozásban résztvevő szervek, hogy egyes kormánytisztviselők, párhuzamosan működhetnek együtt az olajipari és az országos kriptofelügyeleti szervvel.

Megbízhatatlan az áramellátás Venezuelában

A minisztérium hangsúlyozta, hogy hatékony és megbízható elektromos szolgáltatást kell kínálni Venezuela-szerte azáltal, hogy megszüntetik ezeket a nagy energiafogyasztó entitásokat, amelyek nagyrészt illegális tevékenységekhez köthetőek. Az illetékesek szerint ezek az intézkedések elengedhetetlenek az elmúlt évtizedben megbízhatatlan nemzeti áramellátás stabilizálásához. 

Az országban, különösen 2019 óta, egyre hosszabban ismétlődő áramszünetek tapasztalhatóak, amelyek jelentős hatással vannak a venezuelai lakosok mindennapi életére és az ország általános gazdasági tevékenységére. 

Szakértők szerint az energetikai válság a rendszer karbantartásának és a beruházások hiányának a következménye. A kormány részben szabotázs cselekményeknek tulajdonítja a válságot, és ígéretet tett az állami tulajdonú villamosenergia-hálózat korszerűsítésére.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Napvilágot láttak a tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok első negyedéves pénzügyi jelentései

/cointelegraph, cryptonews, albertonews/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img