Tovább menetelhet az ETH árfolyam

spot_img

Bizonyos kulcs indikátorok arra utalnak, hogy az ETH hamar tovább menetelhet felfelé a jelenlegi $3800-os szintektről.

A spot Ethereum ETF-ek egyesült államokbeli jóváhagyásával kapcsolatos megnövekedett esélyek miatt az ETH árfolyama az elmúlt három nap folyamán 26%-ot ugrott, és március 15. óta nem látott szinteken kereskedett. 

ETH/USD price
26,88%-ot emelkedett az ETH az USD ellenében

Ahogy korábbi cikkünkben is említettük, az Ethereum a Bitcoinnal szemben 2021 decembere óta nem tudott erőt felmutatni. Ez a trend most akár meg is törhet, miután május 21-én felröppentek a hírek, hogy a SEC mégis elfogadhatja a spot ETH ETF-et. Erről konkrétabban itt írtunk:

Mikor jelentik be a spot Ethereum ETF engedélyezését?

A CoinTelegraph cikke több olyan fundamentális és on-chain indikátort említ, amelyek arra utalnak, hogy a az ETH és az altcoinok (hiszen az ETH szokta vezetni az alt piac rallyját is) végre életre kelhetnek a BTC-vel szemben is.

Növekvő open interest a futures piacokon

Az egyik kulcstényező, amely az Ether további felfelé ívelését jelezheti az, hogy folyamatosan növekszik a futures piacon az ETH-re nyitott long pozíciók száma. 

A CryptoQuant piackutató cég adatai azt mutatják, hogy az Ethereum teljes open interest-je a derivatívák piacán május 20-án néhány óra alatt 2,8-ról 3,2 millió ETH-ra nőtt, miután felröppentek a pletykák, hogy a SEC jóváhagyhatja a már említett ETF-eket. Ez a legmagasabb open interest szint 2023 januárja óta.

Ethereum open interest
ETH open interest az összes tőzsdén Forrás: CryptoQuant

Amerikai dollárban kifejezve az ETH open interest-je mostanra rekordmagasságra, 15,65 milliárd dollárra nőtt. A magas érdeklődés azt jelzi, hogy a mögöttes tendencia erős, és hogy a befektetők Ethereum iránti bizalma folytatódhat.

Ethereum futures open interest
Ethereum futures piac open interest Forrás: Coinglass

Azt is érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a túlfűtött futures piacokon előbb-vagy utóbb mindig bekövetkezik egy nagyobb likvidációja a tőkeáttétes pozícióknak (legyen az long vagy short), aminek következtében extrém volatilitás alakulhat ki ideiglenesen a várt iránnyal ellentétesen – esetünkben lefelé! 

Ez azonban jó akkumulációs lehetőséget adhat annak, aki tőkét kíván allokálni a második legnagyobb kriptoeszközbe. 

A traderek most az ETH-et preferálják a BTC-vel szemben

A CryptoQuant elemzői szerint jelenleg több ETH vételi megbízás van a perpetual futures piacon, mint egyéb típusú. Az alábbi diagram azt mutatja, hogy a taker-buy arány (a vásárlói volumen osztva az eladói volumennel) egy felett van, ami azt jelzi, hogy a perpetual futures piacon a vételi megbízások most nagyobbak, mint az eladási megbízások. Ez pedig további árfelhajtó hatással van.

taker-buy ratio
1 fölött a taker-buy arány mozgóátlaga (SMA)  Forrás: CryptoQuant

A CryptoQuant további adatai arra is rávilágítanak, hogy a kereskedők jelenleg jobban preferálják az Ethereumot, mint a Bitcoint. Ezt mutatja az Ethereum-Bitcoin open interest arány (lila vonal az alábbi diagramon), amely május 20-án 0,54-ről 0,67-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az Ether teljes open interest-je a Bitcoin 67%-a.

A magasabb arány azt jelenti, hogy a kereskedők jobban preferálják az ETH-nek való kitettséget, mint a BTC-ét.

ETH/BTC open interest ratio
ETH/BTC open interest aránya Forrás: CryptoQuant 

Növekszik az ETH igény

A CryptoQuant adatai azt is mutatják, hogy az ETH iránti kereslet ismét felerősödött az ETF jóváhagyását követő pletykák nyomán az úgynevezett “Permanent Holders” (állandó birtokosok) körében. Az alábbi diagram az állandó tulajdonosok megnövekedett ETH-vásárlását mutatja május 20-án. (Jól látszik azonban egy hatalmas kiugrás négy nappal azelőtt is, ami akár annak a jele is lehet, hogy valaki belsős információk alapján előre akkumulált.)

Permanent holders buying ETH
Drasztikusan megugrottak a permanent holderek ETH vásárlásai Forrás: CryptoQuant

A CryptoQuant meghatározása szerint az állandó birtokosok „olyan címek, amelyek felhalmozzák az ETH-t, és soha nem adják el”.

“Az ilyen típusú tulajdonosok 100 ezer+ ETH-t vásároltak, ami 2023 szeptembere óta a legmagasabb napi szint.” – nyilatkozta az elemző cég.

Az Alternative.me adatai szerint a Crypto Fear and Greed Index 76 pontra emelkedett, a múlt heti 64-hez képest. Ez azt jelenti, hogy a retail befektetők ismét egyre pozitívabban viszonyulnak a kriptovalutákhoz, és ha a SEC ma jóváhagyja a spot Ethereum EFT-ket, az ETH árfolyama folytathatja is akár emelkedő trendjét.

Ne feledjük azonban, hogy a Bitcoin árfolyama is korrigált egyet a spot ETF-ek elfogadása után. Rövid távon a kriptopiac rend szerint az általános várakozásokkal ellentétesen reagál. Azonban a fent részletezett adatok szerint az ETH további áremelkedésére jó kilátásaink vannak az USD-vel szemben.

A legfőbb kérdés, hogy képes lesz-e megtörni a 2021 óta tartó lefelé tartó trendjét a BTC-vel szemben?

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

/CoinTelegraph,Cryptoslate/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img