Megelőzheti a Solana az Ethereumot?

spot_img

Az Ethereum a Bitcoinnal szemben legkésőbb 2021 decembere óta folyamatosan alulteljesít. Ez a trend töretlennek mutatkozik, és jelenleg nem jók a második legnagyobb kripto eszköz kilátásai a jövőre nézve sem ebben az összehasonlításban.

Ethereum-Bitcoin valution
Folyamatosan alulteljesít az ETH a BTC-vel szemben

Ehhez képest a SOL a BTC-vel szemben 2023 júniusi mélypontja óta 3.5-ször jobban teljesít a cikkírás pillanatában vett árfolyamon. A SOL lendületéből némileg visszavett a hálózaton nemrégiben tapasztalt (és azóta sikeresen megoldott) torlódás, azonban az árfolyam így is képes egyre magasabb aljakat és tetőket produkálni a legnagyobb kriptovaluta ellenében.

SOL-BTC valuation
Mélypontja óta 3.5x jobban teljesít a SOL a BTC-nél

A SOL az ETH-el szemben nagyjából 2023 júniusában érte el legutóbbi mélypontját, azóta azonban stabilan felülmúlja az árfolyam tekintetében. Jelenlegi árukat tekintve 5x jobban teljesített az ETH-nél az említett alj óta. 

SOL-ETH valuation
Mélypontja óta 5x jobban teljesített a SOL az ETH-el szemben

Lent következő elemzésünkben azt vesszük górcső alá, hogy mi az oka a SOL szárnyalásának ETH-hez képest, és elképzelhető-e vajon, hogy a Solana piaci kapitalizációban megelőzze az Ethereumot.

A cikkírás pillanatában a  SOL teljes piaci kaptilaizációja (fully diluted market cap) kb $84,564,585,000, míg az ETH-é $348,543,112,000. A különbség köztük tehát több, mint 4.1x az ETH javára. Lássuk tehát mi szól a Solana mellett.

A protokoll értéke és a tranzakciós költségek

A Blockworks chartjai alapján a Solana teljes gazdaságának értéke az Ethereum-é felén áll – míg a piaci kapitalizációja több, mint 4x, ahogy már említettük!

Layer 1 comparison of ETH and SOL
A teljes gazdasági érték, valamint a MEV értékének összehaso nlítása a Solanán és az Ethereumon

Ez a mutató az úgynevezett Maximal Extractable Value (MEV) és a tranzakciós költségek összegéből származtatott adat. 

    • A maximális kinyerhető érték (MEV) az a maximális érték, amelyet a blokk gyártó entitások (bányászok vagy validátorok) kaphatnak bizonyos tranzakciók bevonásával, átrendezésével vagy kizárásával, amikor új blokkot állítanak elő.
    • Olyan nyereségre utal, amelyet többnyire a protokollokon alapuló arbitrázs kereskedés révén szereznek meg. A MEV azt a maximális értéket méri, amelyet egy felhasználó vagy felhasználók csoportja kinyerhet a blokkláncból.

A bal oldali charton jól látható, hogy a Solana értéke a semmiből nőtt ki 2023 végén, és érte el mára az Ethereum értékének felét! 

Eközben a validátorok számára mért MEV fej-fej mellett haladnak – ez a fenti jobb oldali chart. Ennek oka többek közt a Solana tranzakciók számának drasztikus növekedése, ahogy a lenti két charton is látszik, a Solana napi tranzakciószáma 30 millió körül jár, míg az Ethereumé 1.3. A különbség tehát a kettő között kb 20-szoros.

A teljes megmozgatott érték a láncokon szintén a Solana javára szól, jelenleg 100 milliárd dollár körül jár, míg az Ethereum 3 milliárdnál. Márciusban (a torlódás előtt/alatt) ez a szám azonban 8 trillió (!) is volt a Solanán, míg az Ethereumon akkor is csak 7 milliárd. A különbség az idei csúcsokon tehát 1143x-szoros volt!

A Solana napi tranzakciós díjai azonban még mindig elmaradnak az Ethereumétól. A DefiLlama adatai szerint az Ethereum több mint 3,12 millió dollár értékű díjat – és ebből 2.19 millió bevételt generált az elmúlt 24 órában, szemben Solana 1,52 millió, valamint 759 594 dollárjával:

Ethereum TVL, transaction fees and revenues
Ethereum TVL, tranzakciós díjak és bevételek Forrás: DefiLama
Solana TVL, transaction fees and revenues
Solana TVL, tranzakciós díjak és bevételek Forrás: DefiLama

És itt jön a lényeges pont, amit meg kell értenünk. Az Ethereumon a tranzakciók száma messze elmarad a Solana mögött, azonban a tranzakciós költségek itt nagyon magasak az alacsony áteresztőképesség miatt, a tranzakciók pedig lassúak (12 TPS).

Ehhez képest a Solana rendkívül alacsony tranzakciós költségekkel dolgozik, magas tranzakciós sebesség és áteresztőképesség mellett (1000+ TPS). Emiatt a Solana tranzakciók száma felülmúlja az Ethereum L1+L2-ek összességét. Jelenleg csak a Jupiter on chain DEX aggregátor dApp több tranzakciót produkál, mint a teljes Ethereum ecosystem.

A bevételeiből pedig a Solana jutalmazza a validátorait, akik ezáltal magasabb staking bevételt tesznek lehetővé a SOL-t náluk stake-előknek, tehát a protokoll jutalmazza a hálózat fenntartásához hozzájáruló token tulajdonosokat is.

A fentiek következtében a hálózati hatásnak köszönhetően a Solana bevételei várhatóan tovább fognak növekedni, ami még tovább növeli a token értékét, és a hálózati hatást, aminek hála még többen építenek rá, és így tovább.

Természetesen az Ethereumnak ott vannak a Layer 2-es és Layer 3-as megoldásai, amik több és gyorsabb tranzakciót tesznek lehetővé, azonban ezeknek az L1 protokoll a bevételekből csupán a töredékét kapja meg! Az Arbitrum esetében például a Dencun upgrade óta egyébként is csekély díjak mindössze 1%-a kerül az Ethereumhoz.

Hosszú távon tehát elmondható, hogy a L2+L3-ak az Ethereum fő lánc értékéből vonnak el, ami bizony meglátszik annak piaci kapitalizációján is. Ehhez képest a Solana-ra egyre több alkalmazást és use-case-t építenek.

Kilátások a Solana Firedancer release után

A Firedancer nevű update a Solana legjobban várt frissítése. Ez egy új, nagy teljesítményű validátor kliens C++ programozási nyelven írva, melynek fő célja, hogy a jelenlegi több, mint 1000 tranzakció/szekundumról (tps) egy milliós tps-t is lehetővé tegyen a blokkláncon. Ez jóval meghaladja a vezető pénzügyi szolgáltatók, például a Visa által biztosított feldolgozható tranzakció mennyiséget másodpercenként. Mindezt monolitikusan, további rétegek nélkül – amely hozzájárul a kódbázis egyszerűbb fenntartásához.

Ez a továbbfejlesztett teljesítmény valószínűleg növelni fogja Solana vonzerejét, és könnyen elképzelhető, hogy átveheti a vezető layer 1-es blokklánc szerepét.

Mindezt a Franklin Templeton nevű óriás befektetési bank is felismerte.

Május eleji jelentésük rendkívül pozitív képet fest Solana jövőbeli pályájáról. Hangsúlyozza a Solana erős technológiai alapjait az olyan feltörekvő ágazatokban, mint a DePIN és a fizetési lehetőségek, valamint a hálózat növekvő vonzerejét.

Ők is úgy látják, hogy a Firedancer közelgő frissítése a skálázhatósági korlátok kezelésének és a Solana további elterjedésének és növekédésnek katalizátora lehet. A jelentés hangsúlyozza, hogy a Solana a Bitcoin és az Ethereum után a harmadik jelentős kriptoeszközzé válhat, és valószínűsíti, hogy az a hálózat lesz, amely a következő nagy mainstream blokklánc adaptációs hullámot beindítja.

Ha szem előtt tartjuk tehát, hogy mennyivel egyszerűbb és olcsóbb a Solana hálózat használata az Ethereuméval szemben – és ez a  Firedancer implementáció után csak fokozódni fog -, nem túlzás kijelenteni tehát, hogy a Solana hálózat jó eséllyel indul, hogy átvegye a helyet az Ethereumtól, mint második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptoeszköz – de legalábbis nagyjából felzárkózzon mellé.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/InvestAnswers, CoinTelegraph, Kraken, SolanaFloor/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img