Sikeres az Ethereum Dencun upgrade

spot_img

A tegnapi nap folyamán élesítették az Ethereum Dencun upgrade-jét. Ez a legjelentősebb fejlesztéscsomag a 2022 szeptemberi Merge óta, amikor is a Proof of Work konszenzus mechanizmusról állt át a hálózat a Proof of Stake-re. A Dencun két frissítés szimultán élesítéséből áll, innen is a név:

  • Deneb: a konszenzus réteg ugrade-je
  • Cancun: a végrehajtási rétegen történő upgrade

Az Ethereumon a kisebb módosítási indítványokat úgynevezett Ethereum Improvement Proposal-okba (fejlesztési javaslatokba – EIP) rendezik. A Dencunon belül kilenc ilyen EIP-t élesítettek, amelyek célja a blokklánc skálázhatóságának, hatékonyságának és biztonságának növelése. A legfőbb sajátosság azonban a EIP-4844-ben definiált proto-danksharding, ami Layer 2-es blokkláncokon csökkentette a tranzakciós költségeket, nem pedig magán az Ethereum Layer 1-en.

Mi a proto-danksharding?

A Proto-Danksharding egy módszer a rollup-ok számára, hogy olcsóbban adjanak adatokat a blokkokhoz. Történelmileg a rollup-okat korlátozta, hogy mennyire tehetik olcsóbbá a felhasználói ügyleteket, tekintettel arra, hogy tranzakcióikat az úgynevezett CALLDATA-ban teszik közzé.

Ez drága, mert minden Ethereum csomópont által feldolgozásra kerül, és örökké a láncon marad, annak ellenére, hogy a rollup-oknak csak rövid ideig van szükségük eme adatra. A Proto-Danksharding adatblokkok (“blobs”) bevezetését jelenti, amelyek elküldhetők és a blokkokhoz csatolhatóak. Ezekben a blokkokban lévő adatok nem hozzáférhetőek az EVM számára, és automatikusan törlődnek egy meghatározott időszak után. Ez azt jelenti, hogy a rollup-ok sokkal olcsóbban küldhetik el adataikat, és az így elért megtakarítást olcsóbb tranzakciók formájában továbbíthatják a végfelhasználóknak.

A proto-dank sharding tehát egy forradalmi megközelítés a blokklánc skálázhatósági problémáinak kezelésére. A lényege, hogy a hálózat tranzakciók kapacitását növeli anélkül, hogy feláldozná a biztonságot vagy a decentralizációt a fent kifejtett adatblokkok bevezetésével. A “blobs”  tehát nagyobb adatcsomagok halmaza, amelyeket ideiglenesen tárolnak a hálózatban, lehetővé téve a nagy mennyiségű adat hatékonyabb kezelését.

A proto-danksharding technika előremutató, mert kompatibilis az Ethereum skálázási terveivel, és úgy van kialakítva, hogy a jövőbeni fejlesztésekkel együtt működjön. A “blobs” méretének optimalizálása révén kezelhető marad a lemezhasználat, ami fontos szempont a hálózat fenntartható növekedése szempontjából.

A Dencun Upgrade előnyei

  1. Megnövelt skálázhatóság

A Dencun frissítés növeli az Ethereum hálózati átviteli sebességét. Ezt elsősorban a proto-danksharding segítségével érik el.

  1. Csökkentett gas díjak a L2-n

A proto-danksharding révén az optimistic és a ZK rollupok után fizetendő gas díj tovább csökken, ami lehetővé teszi számukra, hogy felvegyék a versenyt az olyan globális fizetési óriásokkal, mint a Visa és a Mastercard. (Amelyek egyébként maguk is nyitnak a blokklánc alapú megoldások felé.)

A Superchain Savings Estimator szerint a token-swap gas díjai az L2-es alapon a korábbi körülbelül 0,58 dolláros költségről 0,01 dollárra csökkennek az EIP-4844 után.

  1. Fokozott biztonság

A Dencun frissítés implementálta az EIP-6780-at is, amely kikapcsolta a SELFDESTRUCT kódot. Ez korlátozza az okosszerződések megszüntetését, valamint növeli a user adatok és eszközeik védelmét.

  1. Továbbfejlesztett láncok közötti kommunikáció

A Dencun frissítés zökkenőmentes és biztonságos interakciót tesz lehetővé a különböző blokklánc-hálózatok között az EIP-4788-nak köszönhetően, mivel a frissítés javította a cross-chain bridge-eket és a stake-poolokat.

  1. Jobb adattárolás

Az EIP-1153 által javasolt változtatások célja az adattárolás optimalizálása az Ethereum blokkláncon. Az EIP-1153 olyan új műveleti kódokat vezet be, amelyek nem az Ethereum global state-jében tárolódnak. Ez optimalizálja a blockspace-használatot és hatékonyabbá teszi a gas díj felhasználását.

  1. Előkészíti a terepet a teljes danksharding-nak

Az Ethereum végső célja a teljes danksharding elérése, amely várhatóan 100 000-nél is több tranzakciót tesz lehetővé másodpercenként.

Ez azonban még mindig több évnyire van, mivel ennek előfeltételeként számos hálózati frissítést kell végrehajtani. Addigis a proto-danksharding jó ugródeszkaként szolgál.

A fejlesztők szerint az adat blobok száma a proto-danksharding blokkonkénti egyről 64-re nő a teljes dankshardingban.

A sikeres Dencun upgrade tehát egy újabb jelentős mérföldkő az Ethereum projekt történetében.

/techopedia,ethereum.org/

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img