Rabok voltak, de már szabadok a kripto rabszolgák

spot_img

A mianmari hatóságok egy néhány nappal ezelőtt végrehajtott rajtaütés során több mint 1000 rabszolgát szabadítottak ki, akiket egy úgynevezett “disznóvágó” telepen tartottak fogva.

A megtévesztő kifejezés ellenére az akció során nem egy illegális hús és hentesárú feldolgozót számoltak fel, hanem egy személyre szabott internetes átverésekre szakosodott “pig-butchering” vállalkozást kapcsoltak le, ami az elmúlt két év során 100 millió dolláros bevételt termelt.

A telepen 1200 Kínából, Thaiföldről és Afrikából “jól fizető munkalehetőséggel” Mianmarba csábított rabszolgát tartottak fogva és kényszerítették őket, hogy részt vegyenek a sokszor kriptovaluta tulajdonosok megtévesztését célzó átverések végrehajtásában.

A felszabadított rabszolgatábor

A csoport lebuktatásában szintén szerepet játszottak a kriptovaluták. A vállalkozás üzemeltetésével vádolt egyik kínai “üzletemberrel” sikerült egy több tízmillió dollár értékű kripto tranzakciót fogadó tárcát összefüggésbe hozni. A pénz útjának nyomonkövetése egy ismert kínai maffiafőnökig is elvezetett.

Az esetről beszámoló Deutsche Welle néhány hete egy fél órás dokumentumfilmet is közzétett az ázsiai kiberrabszolgákról.

A történettel több cikkben foglalkozó lap több rabot is megszólaltatott, akik szerint napi 17 órán át dolgoztatták őket, aki pedig nem volt hajlandó teljesíteni a parancsokat megkínozták, kivégezték vagy eladták egy másik rabszolgatábornak.

Az ENSZ becslései szerint Mianmarban több mint 100 000 embert tarthatnak fogva hasonló, online átverésekre szakosodott telephelyeken.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img