Disznóvágás-átverés: egyre jobban terjed a személyre szabott csalási forma

spot_img

Az angol sajtóban a pig butchering, azaz disznóvágás néven kezdtek hivatkozni arra a csalási formára, ami az elmúlt 1-2 évben kezdett egyre nagyobb méretekben elterjedni. Statisztikák szerint tavaly már 3,3 milliárd dollárnyi értéket loptak el ilyen módon, az átverések pedig nem csak a kripto piacot érintik, egyre több hétköznapi ember is találkozhat velük. A napokban a legnagyobb kripto tőzsde, a Binance is külön közleményben hívta fel a figyelmet a jelenségre.

A disznóvágás egyfajta befektetési csalás, amivel a tapasztalatlan és óvatlan befektetőket veszik célba. A csaló egy magas megtérüléssel, fényűző életmóddal kecsegtető befektetési ajánlattal keresi fel az áldozatát.

A csaló sok időt szán arra, hogy az áldozat bizalmába férkőzzön. Mielőtt felveszi vele a kapcsolatot, tanulmányozza az interneten róla elérhető információkat: a közösségi oldalát, a munkahelyét, a szokásait, az érdeklődési körét és a barátait. Az így szerzett háttértudással már az első beszélgetés alatt képes a szorosabb kapcsolat kialakítására.

Nem sokkal később aztán megcsillantja előtte a “profit” lehetőségét. Ha a bizalom már felépült, a csaló egyre nagyobb és nagyobb befektetésekre bírja rá az áldozatát valamilyen (kamu) pénzügyi platformon, ahol látszólag egyre csak halmozódik a nyereség, de amikor annak kifizetésére kerülne a sor, az illető az egyik pillanatról a másikra felszívódik, a befektető pénzével együtt.

Néha ilyenkor még egy utolsó lehúzásra is sor kerülhet, amiben egy végső befizetést kérnek az áldozattól, hogy abból fedezzék az állítólagos profit kiutalásának költségeit.

Ezt a csalási formát azért nevezik disznóvágásnak, mert előbb egy hamis profittal, ami csak egy weboldalon mutatott számok formájában létezik, folyamatosan “hízlalják” az áldozat bizalmát, aztán ha már nem tudnak tőle kicsalni többet “levágják” és megfosztják minden vagyonától.

A hasonló, akár a romantikus csáberőt is alkalmazó technikákat már sok éve alkalmazzák a befektetési piacokon, vagyis ez a csalási forma alapvetően nem számít annyira újkeletűnek. Ugyanakkor a mai digitális világban már szinte mindenki csak néhány gombnyomásra van attól, hogy a telefonján keresztül hozzáférjen a megtakarításaihoz, ezért egyre több szélhámos próbál meg rávenni arra, hogy valamilyen impulzusnak engedve átutaljuk a pénzünket az ő bankszámlájukra, PayPal és Revolut fiókjukra, vagy épp kripto tárcájukba.

A napokban az email címünkre is érkezett egy levél, amiben hasonló átveréssel próbálkoztak egy olvasónknál:

“A hetekben egy angol számról csak úgy váratlanul elkezdett nekem írogatni Whatsappon egy igen szép ázsiai lány, aki csak “elgépelésből” írta be a számomat. Aztán hamar gyanússá vált, mert minden harmadik mondatában leírta, hogy ő az XY-al mennyit is keres (napi 4-5% hozam) és hogy ennek én is könnyedén a részese lehetek. Valós személy volt, még video chateltünk is egyszer. Én azonban egy idő után elengedtem, mert majdnem biztos voltam benne, hogy SCAM.

Csalás volt ugye? A leány hetekig írogatott, érdeklődött mindent nap, a “barátom” akart lenni, azt állította jön Budapestre is, rengeteg időt fektetett abba, hogy meggyőzzön. Mondtam, hogy majd ha taliztunk akkor belevágok a nagy bizniszébe, de úgy néz ki ez mégsem valósul meg.”

Bár mindenki hajlamos azt hinni, hogy “engem soha nem vernének át egy ilyen hülyeséggel”, sajnos szinte minden héten érkezik hozzánk elgalább egy olyan megkeresés, amiben valaki segítséget kér, mert csalás áldozata lett.

Mi nem rendelkezünk olyan kapcsolati hálóval, amivel képesek lennénk az ilyen ügyeket felderíteni, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy ha bajba került, írja meg a történetét a magyar rendőrség kibervédelmi osztályának email címére, ahol szakértők segítnek a további teendőket illetően. A csoport egyik dolgozójának nemrégiben adott interjúja szerint nem kell “hivatalosan fogalmazni”, csak egyszerű, közérthető módon leírni, hogy mi történt.

Az osztály elérhetősége: kiber@nni.police.hu

A magyar sajtóban éppen a napokban jelentek meg azok a hírek, amelyek szerint a belügyminisztérium is jelentős mértékben szeretné növelni a kibervédelmi osztály létszámát és ezért akár 820%-os bérpótlékot is ajánl az ide jelentkező nyomozóknak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img