Friss adatokat közölt az FTX, 3,4 milliárd dollárnyi kriptopénzzel rendelkeznek

spot_img

Hétfőn újabb részletek láttak napvilágot az FTX által birtokolt vagyonelemekről. A csődbe ment váltó jelentős kripto tartalékkal rendelkezik, amiről szerdán derülhet ki, hogy a kártérítési folyamat során értékesítik, vagy kriptóban utalják-e vissza a károsultaknak?

Utoljára áprilisban adtak ki a tőzsde vagyoni helyzetéről szóló jelentést. A tegnap publikált dokumentumok szerint 2023. augusztus 31-én az FTX 7 milliárd dolláros vagyonából  3.4 milliárd dollárt tettek ki a kriptovalutában lévő tartalékok. Ez mintegy 1300 coin között oszlik meg, de nagy része (72%-a) a 10 legnagyobb mennyiségben tartott kriptóban koncentrálódik. Ezek a következők (a számok millió dollárban értendők):

A lista élén található Solana-ból több mint 1 milliárd dollár értékben tart a tőzsde, de ennek nagyobb része 2025-2028-ig lekötött állapotban található, ezért jelenleg nem értékesíthető. Az eladható készlet nagysága 300 – 400 millió dollár között lehet.

Ha a bíróság engedélyt ad az eladásra, elképzelhető, hogy az ismertebb coinokat nem a szabad piacon, hanem OTC, vagyis privát megállapodások keretében fogják értékesíteni. Ilyenkor néhány vagyonosabb befektető az aktuális piaci árnál egy kicsit olcsóbban, de akár egyben is megvehet egy teljes készletet, amivel minimalizálható az eladás piacra gyakorolt negatív hatása. A kisebb coinok esetében viszont nem biztos, hogy lesznek ilyen érdeklődők, így ezeknél a hétköznapi befektetőknek kellene felvenniük az eladásra váró mennyiséget.

További 500 millió dollár van egyéb kripto befektetésekben, amiket általában a fejlesztések korai szakaszaiban tettek meg. Ezek egy része szintén hosszabb távon van lekötve. A legnagyobbakat a fenti képen látható módon, millió dollárban megadva tüntették fel.

A tegnap megjelent papírokból az is egyértelműen kiderült, hogy az FTX igazgatója hazudott, amikor azt állította, hogy neki semmi személyes haszna nem volt a tőzsde törvénytelen működéséből és csak “100 000 dollár készpénzzel rendelkezik”. A végrehajtók 38 darab, összesen mintegy 200 millió dollár értékű bahamai ingatlant foglaltak le, amiket az FTX ügyfeleinek befizetéseiből vásároltak az igazgató, vagy más vezető alkalmazottak szüleinek nevére.

A végrehajtás során eddig összesen 8 milliárd dollárnyi FTX vagyont sikerült visszaszerezni. Augusztus 24-ig 36 075 ügyfél adta be a kártérítési kérelmét mintegy 16 milliárd dollár értékben.

A kripto piac hétfőn folytatta a vasárnap megkezdett esést, kedd hajnalban azonban kissé magára talált és emelkedni kezdett.

Az elmozdulással a bitcoin visszatért a szeptember eleje óta tartott sávba (fenti kép), ha viszont kinagyítunk, akkor az is jól látszik, hogy a tegnapi eséssel már csak alig 100 dollár választotta el a BTC-t a nagy nyári mélypont elvesztésétől (lenti kép).

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Bybit x Kripto Akadémia: 20 dollár ajándék az első befizetőknek, pénzjutalmak az aktív kereskedőknek

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img