Alulértékelt-e a Solana?

spot_img

A Solana 2021-es bikapiac egyik legígéretesebb projektje volt, gyakorlatilag nem egészen 1 dolláros árfolyamról tört fel 250 dollárig. A medvepiac azonban drasztikusan megbüntette a projektet a botrányos körülmények között csődbe ment FTX-el való szoros összefonódása miatt. Néhány hónap alatt egészen 8 dolláros árfolyamra süllyedt a SOL token, és több, mint egy évig valóban kérdéses volt, hogy egyáltalán túléli-e a kripto telet.

A helyzet 2022 október-november környékén fordult, és azóta a SOL az idei bikapiac egyik legjobban teljesítő nagy kapitalizációs tokenje, 14 hónap alatt kb 18x-et produkált. A továbbiakban áttekintjük, hogy mi indokolja ezt a növekedést, és hogy vajon túlértékelt-e már a projekt, vagy van-e még tér a növekedésre? A cikk az InvestAnswers elemzése alapján készült.

Mi indokolja az áremelkedést?

A különböző protokollok ármeghatározására nincsenek bevett módszerek, ellentétben például egy tőzsdei vállalat értékelésére fundamentális elemzés segítségével. Azonban vannak bizonyos indikátorok (on-chain és off chain), amelyek alapján következtethetünk egy layer 1 blokklánc értékére, amelyet a natív token árfolyama tükrözhet. Lássunk ezek közül néhányat, hogy alakulnak a Solana esetében.

Teljes lekötött érték a protokollon (Total Value Locked)

Az egyik legelső meghatározó indikátorunk a protokollon teljes stakingben és különböző DeFi protokollokban lekötött érték (TVL). Ahogy az alábbi grafikonon láthatjuk, az ár szoros együttmozgásban van a TVL-el. Ez a medvepiac alatt 250 – 300 millió dollár között mozgott, jelenleg pedig 3.295 milliárd dollár.

Fontos hozzátenni azonban, hogy ha a stake-elt SOL árfolyama nő, az automatikusan a megnövekedett értéken számít bele a TVL-be, ezért is ilyen szoros a korreláció.

Solana total value locked
Forrás: DefiLama

A TVL februári növekedése a dinamikusabb volt, mint az Ethereumé, ami jól jelzi a hálózatba vetett növekvő bizalmat.

Ezt a növekvő bizalmat jelzi az is, hogy a Pantera Capital crypto-fókuszú eszközkezelő 250 millió dollárnyi SOL-t vásárol a Pantera Solana Alapjába a csődbe ment FTX által tartott készletből. A hír azért is nagyon pozitív, mert így az FTX ezt a mennyiséget nem fogja a piacra borítani amikor az ügyfeleit kártalanítania kell majd – várhatóan 2024 végén/2025 elején.

Price to Sales ratio

A Be(in)crypto cikke szerint a P/S ratio alapján a Solana kifejezetten alulértékelt jelenleg.

P/S ratio: Price to Sales ratio, azaz a jelenleg forgalomban lévő tokenek összesített piaci kapitalizációja összehasonlítva a protokoll bevételeivel. Minél alacsonyabb ez az arány, annál alulértékeltebb egy projekt, tehát annál több tere van a növekedésre.

Az alábbi ábrán a zöld vonallal jelzett arány a P/S ratio, a kék pedig a bevétel. Látható, hogy 2023 december végén a bevételek drasztikusan elkezdtek emelkedni, a SOL token ára viszont a masszív áremelkedés ellenére sem mutatott ilyen ütemű növekedést, ami a P/S eséséhez vezetett. A Solana hálózat használata, és ezáltal bevételei tehát rohamosan nőnek. A P/S kifejezett csökkenése arra utalhat, hogy a SOL token árnövekedésének is bőven van még tere.

Solana P/S ratio
Forrás: Be(in)crypto

Növekvő felhasználói aktivitás

A fenti állításunkat megerősíteni látszik az új tárca címek drasztikus növekedése is, amit az alábbi ábra jól szemléltet:

Solana Number of new addresses
Forrás: Be(in)crypto

A napi aktív felhasználók számában is a Solana vezet, a március 7-i ábra szerint többen használják a protokollt, mint a Bitcoin és az Ethereum hálózatot együttvéve. Ez persze az Ethereum óriási gas árai mellett nem csoda. Viszont az jól látszik a lenti ábrán, hogy a Solana felhasználók száma legalább tízszerese, de sok esetben akár százszorosa is rivális blokkláncokénak.

Blockchains' Daily active users
Forrás: InvestAnswers

A Polkadot napi felhasználóinak száma például kb 11 300, míg a Solanáé 1.1 millió, tehát a különbség majdnem százszoros. Mindeközben a fully diluted market cap, azaz teljes piaci kapitalizáció tekintetében a cikkírás pillanatában a Solana csak mintegy 5.5-szerese a Polkadoténak.

Érdemes megjegyezni, hogy a felhasználói szám növelése mögött többek közt az airdropok népszerűsége is húzódik, amiben a Solana hálózatra épült projektek élen járnak. Gondoljunk csak a Jupiterre, aminek első körében jelen értéken nagyjából 945 millió dollár értékű token került kiosztásra. Az airdrop szezon továbbra is tart, a Kamino Finance  például 700 millió tokent fog kiosztani a korai felhasználói között  – ebben március 31-ig még részt lehet venni. De a Drift és a Parcl is érdekes lehet az airdropvadászok számára.

Mindezen túl a legjobb blokklánc alapú DePIN projektek is a Solanán futnak, mivel ez megfelelő infrastruktúrát biztosít nekik.

Árfolyampredikció

Az InvestAnswers elemzése szerint a teljes crypto piaci kapitalizáció könnyen megduplázódhat a jelenlegi 2.66 billió dollárról 5 billió fölé emelkedhet. Ha a SOL dominancia ennek csak 3%-át éri el az 360 dolláros árfolyamot fog jelenteni tokenenként – ami az Ethereum jelenlegi market cap-jének harmada.

Ez – a fent elemzett adatokat figyelembe véve – úgy véljük egy rendkívül konzervatív számítás, tekintettel az adaptáció egyre gyorsuló ütemére, és a bevételek óriási növekedésére. Természetesen ezen pozitív szcenárió megvalósulása a Bitcoin további árfolyam alakulásához kötött.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img