Bevezetés a DePIN világába

spot_img

A DePIN valójában egy mozaikszó, a Decentralized Physical Infrastructure Networks-re utal. A decentralizált fizikai infrastruktúra egy olyan megközelítés, amely a digitális infrastruktúra hálózatok megvalósítására és működtetésére vonatkozik, ahelyett hogy egyetlen központosított modellre vagy szolgáltatóra támaszkodna.

DePIN megoldásokkal képesek lehetünk kezelni a hagyományos központosított hálózatok esetleges hibáit, mint például a magas költségek, a szolgáltatáskiesés kockázata, a skálázhatóság. DePIN infrastruktúrával olyan helyekre is képesek lehetünk digitális szolgáltatásokat eljuttatni, ahová egyébként központi szolgáltatónak nem érné meg kiépíteni (például egy internetszolgáltató esetében).

Bárki csatlakozhat fenntartóként, vagy szolgáltatóként egy ilyen hálózat üzemeltetéséhez, ezért cserébe a protokoll általában kriptovalutákkal jutalmazza a résztvevőket.

Jó példa erre a Helium Network, ahol a hagyományos, központosított tornyokkal rendelkező mobilhálózatokkal ellentétben egyénileg elosztott hotspotokat használ, amelyeket magánszemélyek és vállalkozások is telepíthetnek. Ezek a hotspotok IOT vagy  MOBILE tokeneket bányásznak a hálózati lefedettség biztosításáért és az adatátvitel validálásáért.

Az alábbi kategóriákba lehet csoportosítani a különböző DePIN projekteket:
  1. Számítási kapacitás (Computing)

A felhőszolgáltatások hagyományosan a techóriások erősségei voltak. A DePIN ennek a monopolhelyzetnek a megszüntetését célozza meg azáltal, hogy arra ösztönzi a szereplőket, hogy kihasználatlan számítási erőforrásaikat egy decentralizált felhőhálózatnak adják át. A tokenjutalmak ösztönzőként hatnak a résztvevők számára, elősegítve egy elosztott és biztonságos felhőinfrastruktúra kialakítását. Ilyen szolgáltatók például a:

  • Render, Nosana: elosztott GPU renderelés a blokkláncon
  • Akash Network: decentralizált felhőszolgáltatás
  • Filecoin, Shadow: decentralizált tárhelyszolgáltatás
  1. Wireless hálózat

A vezeték nélküli hálózatok esetében a DePIN egy decentralizált megközelítést vizionál a lefedettségi hiányosságok áthidalására. A hálózat résztvevői, akik hozzájárulnak a vezeték nélküli lefedettség bővítéséhez, akár node-ok üzemeltetésével, akár a hálózat biztonságának növelésével, tokenjutalmakban részesülnek. Ez nemcsak egy robusztus és kiterjedt vezeték nélküli hálózat fejlődését ösztönzi, hanem a helyi közösségeket is felhatalmazza arra, hogy saját maguk alakítsák a digitális környezetüket. Ilyen DePIN megoldást kínál a:

  • Helium IOT: internet of things hálózat
  • Helium Mobile: decentralizált mobilszolgáltatás
  1. Energiaszektor

Az energia szektorban a DePIN megközelítést úgy lehet értelmezni, hogy a résztvevők aktívan részt vesznek a megújuló erőforrásokból származó energiatermelésben és elosztásban. Tokenjutalmak ösztönzik a fenntartható energiaügyi gyakorlatok bevezetését, egy decentralizált villamosenergia-hálózat kialakítását elősegítve.

Példa: egy közösség elköteleződik a napenergia mellett, és DePIN segítségével decentralizált villamosenergia-hálózatot hoz létre. A hálózatba napelemet integráló résztvevők tokeneket szereznek, ezáltal előmozdítva a környezetbarát energia megoldásokat. Ilyen megoldásokon dolgozik jelenleg a:

  1. Mesterséges intelligencia (AI)

A decentralizált mesterséges intelligencia (DAI) rendszer olyan mesterséges intelligencia (MI) megoldás, amely a blokklánc technológiát használja az adatok egy adott hálózat csomópontjai közötti elosztására, feldolgozására és tárolására.

A decentralizált MI rendszerek lehetővé teszik a részvevők számára, hogy előre betanított MI modelleket használjanak saját eszközeiken, így az MI által generált információkból profitálhatnak anélkül, hogy adataikat egy központi hatóságnak kellene átadniuk.

Ha egy ilyen DePIN megoldást használunk, akkor egy előre elkészített MI modellt használhatunk az eszközön tárolt adatok feldolgozására. Az így kapott eredményeket harmadik félnek is elküldhetjük személyes adatok megosztása nélkül. Ilyen megoldás például a  SingularityNET.

  1. Szolgáltatások

A decentralizált szolgáltatásokban számos lehetőség rejlik. A teljesség igénye nélkül az alábbi szegmensek és projektek tartoznak ebbe a kategóriába:

  • Decentralizált munkaerő közvetítők, amelyek az Upwork/Fiverr-hez hasonlóan a freelancer vállalkozókat kötik össze a munkaadó kliensekkel, ellenben itt hosszú távú contractokkal. (pl.: Braintrust)
  • Decentralizált AI agent közvetítők, ahol az AI fejlesztők a kódjukat NFT-ként mintelik és valahányszor az ő AI agent-jüket meghívja egy user, OLAS token jutalomban részesül az adott fejlesztő. (pl.: Autonolas)
  • Decentralizált ételkiszállító szolgáltatás, aminek köszönhetően a helyi éttermek közvetlenül birtokolják tokenizált formában a helyi kiszállítói hálózatot, nem kell a kiszállító cégeknek leadniuk a profitjuk jelentős részét. (pl.: Nosh)
  • Decentralizált személyszállítás az Uber mintájára. (pl.: Teleport)
  • Decentralizált onchain biztonsági audit szolgáltatások a Certik mintájára (Hapi, Aegis, Otacon)
  1. Szenzorok
  • Zajszennyezettség mérés (Silencio)
  • Navigáció és feltérképezés (Natix, Hivemapper)
  • Lépésszámláló (Sweatcoin)

DePIN ökoszisztéma növekedése

A Messari kripto elemző cég egy átfogó tanulmányt készített a DePIN 2023-as állapotáról. Felmérésük szerint ez az ökoszisztéma 2023 végére több mint 650 projektre nőtte ki magát a fent említett hat alágazatban: computing (250), mesterséges intelligencia (200), vezeték nélküli hálózat (100), érzékelők (50), energia (50) és szolgáltatások (25).

A likvid tokenekkel rendelkező DePIN megoldások kombinált piaci tőkeértéke 2023-ban meghaladta a 20 milliárd dollárt, éves szinten közel 15 millió dollárnyi bevételt generálva.

A DePIN bevételek, amelyek a kripto szektor egyéb ágazataival szemben elsősorban használaton alapulnak, – nem pedig spekuláción – a legutóbbi medvepiacon igencsak helyt álltak. A kriptopiac bevételeinek átlag 70-90%-os csökkenésével szemben, a DePIN bevételeknél kb. 20-60%-os csökkenést mértek.

A különböző DePIN projektekhez több mint 600 000 eszköz került hozzáadásra. Ezek között rengeteg a szoftveralapú megoldás, amelyek a mobiltelefonokban lévő kifinomult érzékelőket használják.

Az úgynevezett smart money, azaz a befektetői tőke a medvepiac alatt is áramlott a DePIN iparági szektorba. A top tíz projekt összesen egy milliárd dollárnyi kockázati tőkebefektetést kapott.

Top 10 DePIN projekt befektetett tőke alapján (forrás: messari)

Solana és a DePIN

A DePIN projektek infrastruktúrájának alapjául szolgáló blokkláncok tokenjei már 2023 végén szárnyalni kezdtek. Ezek közül a legszembetűnőbb példa a Solana hálózat natív tokenje a SOL, amely hosszú oldalazás után a 9-25 dolláros zónából 2023 negyedik negyedévében kezdődő parabolikus emelkedéssel mára egészen a 149 dolláros magasságokig jutott.

A Solana blokklánc ideális infrastruktúrát biztosít a DePIN projekteknek, mivel alacsony tranzakciós költségeket, nagy feldolgozási sebességet és skálázhatóságot kínál. A beáramló befektetések alapján a fent említett top 10 projektből jelenleg három a Solana blokkláncon fut (Render, Helium, Hivemapper), valamint a Filecoin is nemrég jelentette be integrációját a Solana hálózattal.

A Helium 2022 szeptembere és 2023 novembere között migrálta át saját blokkláncán található adatait a Solanara. A Render 2023 márciusa és novembere között tette szintén ugyanezt. A Hivemapper 2022 novemberében indult eleve a Solana hálózaton, alkalmazásával a világ útvonalainak eddig körülbelül a 10%-át derítették fel és rögzítették a blokkláncon.

A Filecoin egy decentralizált felhőtárolási megoldást kínál. A projekt már most versenyez a nagy felhő szolgáltatókkal, mint például a Google Cloud-al. Integrációja a Solanaval azt jelzi, hogy egyre több vállalat tér át a decentralizált tárolási megoldásokra.

A Solana Foundation egyébként kiemelt támogatója a DePIN-nek, elkötelezettségét többek között hackathonokon dedikált DePIN szekciókkal, aktív támogatásokkal és egyéb kezdeményezésekkel is bizonyítja. Ezenkívül olyan kockázati tőke társaságok, mint a Multicoin Capital kulcsfontosságú szerepet játszottak abban, hogy a DePIN projekteket integrálják a Solana hálózatra.

Összességében elmondható, hogy a DePIN projektek virágzásából maga a Solana hálózata, is jó eséllyel profitálni fog. Ez a várakozás már most is meglátszik a SOL token árfolyamán.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Blokklánc címek, eszközök és anonimitás – 3. rész

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img