Perverz időpazarlás az airdrop vadászat

spot_img

Egyre többen vesznek részt a kripto világ sajátosságának számító airdrop programokban. Ezek lényege, hogy egy adott projekt fejlesztői nem hagyományos reklámokkal és marketinggel próbálják felhívni a figyelmet az általuk létrehozott termékre, hanem az egyébként erre a célra fenntarott és akár több tízmillió dolláros költségvetést egyszerűen szétosztják a korai felhasználók között, ezzel ösztönözve a használatot és az ökorendszer beindulásához szükséges kritikus felhasználóbázis megszerzését.

Az osztogatásokat azonban egyre többen próbálják meg kihasználni azzal, hogy az ingyen pénz reményében csak látszat cselekvéseket, vagy automatizálható folyamatokat hajtanak végre, amiket egy ember helyett egy egyszerű program is elvégezhet.

Az airdrop farmolás sokak számára már szinte főállású munkává vált, amivel időnként tényleg kasszát lehet robbantani. A legutóbbi ilyen eset a Solanan futó Jupiter tőzsde aggregátor kapcsán járta be a sajtót.

Az oldal saját tokenjének januári indulásakor egy 17 éves srác közel 1 millió dollár jutalomban részesült, miután több mint 9000 tárcát csatlakoztatott a platformhoz és hajtott végre velük különböző műveleteket. Ennyi tárcára természetesen nem a rendeltetésszerű használat miatt volt szüksége, tudatosan készült arra, hogy “meghackelje” az airdroppot és minél több fiókkal szerezzen jogosultságot az osztogatásban való részvételre.

Az ehhez hasonló esetek kapcsán egy másik projekt, a Scroll fejlesztői is kifakadtak, akik szerint egyre több pluszmunkát jelent a jutalmakban reménykedő, de hozzáadott értékkel nem rendelkező, csak a lehetőséget kihasználni próbáló ügyeskedők kiszűrése.

A nyílt forráskódú feljesztést összefogó Github platformon például egyetlen nap alatt 600 olyan “alacsony színvonalú” közösségi hozzászólás érkezett a csapathoz, ami például valamilyen vélt, vagy valós nyelvtani hibára hívja fel a figyelmet a Scrollhoz kapcsolódó dokumentumokban.

A hirtelen megugró nyelvtani bejelentések oka, hogy a néhány nappal ezelőtt bejelentett Starknet airdrop kapcsán valaki megosztott egy képet, ami szerint valaki több mint 3000 dollár értékű kriptovalutában részesült csak azért, mert a Githubon jelentett egy elírást a csapatnak. Ebből sokan arra következtettek, hogy egy hasonló bejelentés majd más airdroppokban is komoly pénzekhez juttathatja őket.

A Scrollnál ennek kapcsán megjegyezték, hogy a bejelentések puszta átfutása is jelentős erőforrásokat köt le, ezért csak a csapat és a saját idejüket vesztegetik, akik ilyenekkel szórakoznak és ezzel biztos nem szerezhetnek jogosultságot az airdropban való részvételre.

Egy másik posztban hozzátették, hogy az airdropok célja, hogy a valós felhasználókat jutalmazza és hogy ez sokáig egy őszinte és jól működő módja volt annak, hogy ösztönözze a nyílt forráskódú programok közösségi tesztelését, ma viszont már egyre többen éreznek egy “perverz késztetést” arra, hogy ezeket különböző trükkökkel kihasználják. Mindez persze nem is csoda, hiszen olykor tényleg nagyobb összegeket lehet szerezni akár már néhány kattintással és pár percnyi idő ráfordításával.

 

Egy airdropban való részvétel feltételeit soha nem lehet előre tudni. Van amikor tényleg elég csak néhány egyszerűbb dolgot végrehajtani a jogosultság megszerzéséhez. Az airdrop lázat 2020-ban beindító Uniswap például 1000 dollárt adott mindenkinek, aki akárcsak egyetlen váltást is végrehajtott a felületén. Más esetekben viszont a csapatok komolyabb szűrőket állíthatnak fel, és akár több hónapnyi valós aktivitást is megkövetelhetnek az aidropban való részvételhez.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img