Bekerült a MicroStrategy az MSCI World Indexbe

spot_img

A hatalmas bitcoin állományáról híres MicroStrategy (MSTR) cég bekerült az MSCI World Indexbe, amely 23 fejlett piac nagy és közepes kapitalizációjú vállalatait tömöríti. A vállalat a világjárvány idején került a címlapokra azzal, hogy készpénztartalékának nagy részét bitcoin vásárlására fordította. Jelenleg 214 400 BTC-t birtokol, átlagos bitcoin vásárlási ára, pedig 35 180 dollár.  

Az 1986-ban elindított MSCI World Index egy széles körben elismert benchmark, amely a fejlett országok részvénypiacainak teljesítményét méri. Az MSCI World Index országösszetétele az idők során meglehetősen stabil maradt, azonban a globális piaci változásokkal az MSCI World régiós és országos súlyozása is változik. 

Az 1980-as évek végén például Japán a fejlett piacok több mint 40%-át képviselte, ahogy az ingatlan- és részvényárak emelkedtek. Később, a 2000-es évek elején az európai piacok az erőteljes gazdasági növekedésnek és az euró bevezetésének köszönhetően kerültek előtérbe. 

A szektorok és országok súlyozása az MSCI World Index-ben (forrás: msci.com)

Az elmúlt két évtizedben az USA őrzi a legnagyobb fejlett piaci pozíciót, jelenleg az MSCI World Index közel 70%-át képviseli. Japán és az Egyesült Királyság a második és a harmadik helyen áll (6,06% és 4%). Ami az egyes ágazatokat illeti, az informatika vezeti a mezőnyt 23,22%-os részesedéssel. A pénzügyi, egészségügyi és ipari ágazatok szintén vezető szerepet töltenek be az indexben.

A MicroStrategy piaci kapitalizációja jelenleg 23,02 milliárd dollár. A vállalat 1998-ban lépett tőzsdére és 2000 márciusában a DotCom buborék csúcsán érte el mindenkori legmagasabb árfolyamát, a 3130 dolláros szintet. A részvény végül 5 dollárra esett vissza egy éven belül. Két évtized után Saylor-nak sikerült újjáélesztenie a céget egy merész bitcoin stratégiával, amely eddig úgy néz ki, hogy kifizetődött.

Kapcsolódó cikkek:

Sok befektető úgy tekintett eddig a MicroStrategy részvényekre, mint egyfajta közvetett bitcoin kitettség, különösen a spot Bitcoin ETF-ek bevezetése előtt. Hosszabb távon a spot Bitcoin ETF-ek megkérdőjelezhetik a MicroStrategy dominanciáját bitcoin kitettség tekintetében a tőzsdén jegyzett vállalatok körében. Emellett egyes elemzők úgy vélik, hogy az MSTR részvények jelenleg túlértékeltek, és ezzel szemben short pozíciókat vettek fel.

Korábban, többrészes cikksorozat keretein belül igyekeztük feltárni az év elején jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek és a bányász szektor közötti kapcsolatot, köztük az ETF-ek utóhatásaiban rejlő potenciális változásokat és lehetőségeket, amelyben a Microstrategy-re jövőjére is kitértünk.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Hogyan befolyásolhatják a Bitcoin ETF-ek a bitcoinbányászatot – 3. rész

/reuters, msci.com, microstrategy/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img