Hogyan befolyásolhatják a Bitcoin ETF-ek a bitcoinbányászatot – 3. rész

spot_img

Az Egyesült Államokban nemrégiben jóváhagyott több spot Bitcoin ETF a SEC részéről olyan eseményként jelent meg, amely hatással lehet több kriptos iparágra. Az érintett ágazatok közül kiemelkedik a bitcoinbányászati iparág, ami jelenleg az érdeklődés középpontjában áll. 

A többrészes cikksorozat a nemrégiben jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek és a bányász szektor közötti kapcsolatot igyekszik feltárni, köztük az ETF-ek utóhatásaiban rejlő potenciális változásokat és lehetőségeket. 

Az előző részekben a spot Bitcoin ETF-ek bevezetéséről és a bitcoinbányászat legitimizálásáról osztottunk meg néhány gondolatot, majd a piac változásáról és a tőkeáramlás változását vizsgáltuk meg. Lássuk a folytatást! 

Az ETF hullám meglovaglása

Több árulkodó jel is afelé mutat, hogy egy újabb bikapiac kezd kibontakozni, ami részben különbözni fog a korábbiaktól (intézményi szereplők masszív jelenléte). Először is, a közelgő bitcoin felezési esemény csökkenteni fogja a bitcoin darabszám kínálatát. Másodszor, várhatóan növekedni fog a kereslet, mivel az új tőke általában a felezést követő hetekben, hónapokban áramlott be eddig, amit az előző három ciklusban is megtapasztalhattunk. 

Ami egyedi jelenséggé teszi a közelgő felezést, az a számos Egyesült Államokban elérhető spot Bitcoin ETF, amely jelentős mértékben fokozhatja a keresletet. Ennek eredményeként a Bitcoin ETF-ekben rejlő potenciál akár fel is gyorsíthatja a közelgő bikapiacot.

Várhatóan jelentős befektetéseket fognak eszközölni az ETF kibocsátók, ami azt fogja eredményezni, hogy a piacról fognak bitcoint vásárolni, mivel teljesíteniük kell kötelezettségeiket. Az amerikai spot Bitcoin ETF-ekhez szükséges bitcoin mennyiséget lehetetlen megállapítani, de a közelmúltból már tudunk adatokat meríteni összehasonlításképpen. 

A K33 Research ETF tanulmányát felhasználva a kanadai spot Bitcoin ETF-ek az első négy hónapban 58 000 bitcoint vásároltak fel a tőzsdékről. Ha azt feltételezzük, hogy az Egyesült Államokban működő ETF-k, tekintettel a jóval nagyobb piaci méretükre és nagyobb darabszámukra (11 Egyesült Államokbeli ETF a két kanadaihoz képest), hasonló időszak alatt 20-szor annyi bitcoint kebelezhetnek be, akkor a becslések szerint 1 160 000 bitcoinra lenne szükségük. 

Fontos megjegyezni, hogy ennek a mennyiségnek a felvásárlása nem feltétlenül jelent új tőke beáramlást. Egyszerűen azt is jelentheti, hogy korábbi bitcoin alapú, nagyobb kockázatú befektetési eszközökből áramolhat át az ETF felé a tőke (nyilvános bányászrészvényekből vagy éppen MicroStrategy papírokból). 

(A becslés spekulatív jellegű, viszont az újonnan jóváhagyott ETF-ek által generált megnövekedett kereslet hozzájárulhat a bitcoin árfolyamának emelkedéséhez, tekintettel a bitcoin kínálat véges darabszámára).

Kapcsolódó cikkek:

Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a spot Bitcoin ETF-ek által generált fokozott kereslet lendületet adhat a bitcoin áremelkedésének is, ami természetesen növekvő nyereséget eredményez a bányászoknak és a bányászrészvényeknek is. A Hashlabs Mining csapat úgy véli, hogy a hashráta növekedés túlnyomó része már megtörtént 2023-ban, a következő hónapokban lassú növekedés várható. 

Jelenleg kisebb mennyiségű nem jövedelmező hashráta mennyiség várakozik a pálya szélén, amelyet újraaktiválhatnak, figyelembe véve a jelenlegi és a jövőbeli időszak várhatóan magas bányászati jövedelmezőségére. A 2024-re előretekintve tehát arra számíthatunk, hogy a hashráta növekedés korlátozott lesz, egyidejűleg a bitcoin árfolyama gyorsan emelkedni fog, ami rendkívül jövedelmező környezetet eredményezhet a bányászok számára. 

A közelgő felezés várhatóan jelentős hatással lesz a bányászok bevételeire, ez egy ismert tényező, amire fel lehet készülni. A 2024-es magasabb bitcoin árfolyam miatt (az ETF-ek hatása a felezés hatását jóval meghaladhatja) a bányászok számára kifejezetten nyereséges év lehet.

Az eredeti cikk a Hashlabs Mining oldalán jelent meg és Jaran Mellerud iparági kutató írásának a kivonata és a cikk írójának véleményével és meglátásaival kiegészítve a témával kapcsolatban. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Január havi bitcoinbányász teljesítmények | az Iris Energy lett a hónap bányásza

/hashlans mining, jaran mellerud/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img