Január havi bitcoinbányász teljesítmények | az Iris Energy lett a hónap bányásza

spot_img

Szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2024 január havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Előző cikkünkben átnéztük a január havi Bitcoin hálózat adatait, hogy mennyire volt nehéz bitcoint bányászni, most pedig lássuk a számokat!

Tegnapi cikkünkben átnéztük a Bitcoin hálózat adatait, amelyből az derült ki, hogy az elmúlt hónapban is nőtt a hálózati nehézség és a hashráta is, ahogy eddig az év minden hónapjában. A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az érvényes blokkjutalmak megszerzése iránt kialakult verseny miatt, valamint hónapról hónapra egyre több bányászgépet kapcsolnak a Bitcoin hálózatra, amelyek egyre hatékonyabbak. 

A bányászok kevesebb bitcoint (5840.8 BTC) tudtak előállítani januárban, mint decemberben (7594.4 BTC), köszönhetően a hideg időjárásnak is. A bányászok ilyen esetben lekapcsolják a farmokat, ami a villamos energia iránti kereslet stabilitásához vezet. Akad azonban olyan bányász, akinek a vállalati hashráta kapacitásának nagy részét vissza kell adnia az elektromos hálózatba, hogy egyes állam háztartásai többlet energiához jussanak a téli ítéletidő miatt. Az elmúlt évben megjelentek olyan bányászok is, akik áramtermelőként jelentek meg a piacon. Ezek a bányászok kárpótlásként és energia termelőként kompenzációban részesülnek, mivel villamos energiát szolgáltattak az államnak. 

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok összes eladott és bányászott BTC mennyiségének alakulása 2023 elejétől napjainkig, összehasonlítva az összes kincstári BTC állománnyal (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A Riot például energiastratégiájának részeként a csúcsigényes időszakokban több mint 95%-kal csökkentette a nyári hónapokban az energiafelhasználását, lemondva bitcoinbányász ​​tevékenységéből származó bevételről. Helyette energiaforrásokat biztosított az ERCOT-nak, Texas energia szolgáltatójának. Januárban a Riot, így 3,3 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami körülbelül 77 db bitcoinnak felel meg, az Iris Energy 2,3 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami körülbelül 54.6 db bitcoinnak felel meg, a Cipher Mining pedig 8 darabnak megfelelő BTC-t szerzett így a januári átlagár alapján.

Fontos megjegyezni, hogy akadnak olyan bitcoinbányászok is akik már a tavaly megkezdett mesterséges intelligencia (AI) alapú infrastruktúra fejlesztéssel januárban, már látható bevételt generáltak. A Bit Digital (BTBT) január végén 192 db szerverrel rendelkezett, amely körülbelül 1,0 millió dollár nem auditált bevételre tett szert a cégnek. A BTBT-nek február elejétől további 60 szerver kezdett el bevételt generálni.  

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el 

Nézzük a számokat! A hónap leghatékonyabb bányásza az Iris Energy lett (60.89 bitcoint termelt EH/s-onként). A második helyen a HIVE végzett (60.46 BTC/EH) és a harmadik helyet a DMG Blockchain Solution szerezte meg (60.11 BTC/EH). A 60 BTC/EH feletti mezőnybe más bányásznak nem sikerült bekerülni. A legrosszabb hatékonysággal ezúttal az előző hónap nyertese a Marathon Digital bányászott (41.06 BTC/EH). 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2024 január havi bitcoin termelési jelentések összesítője (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Januárban a Core Scientific termelte a legtöbb bitcoint 1381 darabot. A Marathon lett a második 1084 bitcoinnal, a harmadik pedig a CleanSpark 577 bitcoinnal. Az 500-as élmezőnybe csak a RIOT jutott be 520 darab bányászott bitcoinnal. A 400-500-as mezőnyben nincs bányászunk, viszont a 300-asok listájába már öten is vannak: a Cipher Mining (371 BTC), a Hut 8 (339 BTC), a Bitfarms (357 BTC), a Terawulf (313 BTC) és az Iris Energy (341 BTC). Jelentősebb mennyiségű bitcoint bányászott ki még a Hive (234 BTC). (Cikkünk írásának pillanatában a Digihost ismét nem közölt még adatokat.)

2024 januárban bányászott bitcoin mennyiség bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Kapcsolódó cikkek:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által decemberben kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 188.41 darab (előző hónapban 244.98 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a 20%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot a és a Core Scientific (44.5 BTC) és a Marathon Digital (35.0 BTC) produkálta. A napi termelt darabszámból azt a következtetést is levonhatjuk, hogy az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányászok felelnek a napi BTC előállítás bő egyötödéért.

2024 januárban bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ha 2023 év elejétől a havi termelt és eladott bitcoin mennyiség trendjét nézzük, akkor 3 hónapot leszámítva megállapíthatjuk, hogy az eladáson volt a hangsúly, amit a lineáris trendvonal is megerősít. Azokban a hónapokban, amikor a bányászoknak jobban ment, (például magasabbak voltak a hálózati díjak) több bitcoint tudtak félrerakni a vállalati kincstárakba. 

Bitcoinbányászoknál megmaradt havi bitcoin mennyiség trendje 2023 év elejétől napjainkig (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2024-ben továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 15 741 darab BTC-vel (előző hónapban 15 174 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9116 BTC-vel, a Riot 7648 BTC-vel, a Cleanspark 3573 BTC-vel, a Hive 1939 BTC-vel és a Cipher Mining (1132 BTC-vel. A CleanSpark-nak sikerült tavaly nyár óta immár megnégyszereznie BTC vagyonát, így bekerült az ezres nagyságrendű vagyonnal rendelkező bányászcégek csapatába. Több száz BTC-t birtokol még a DMG (468 BTC), a Bitfarms (804 BTC) és a Bit Digital (739 BTC).

2024 januárban birtokolt bitcoin mennyiségek alakulása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük a január hónapot a számok tükrében:
  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 43 290.2
  • januárban bányászott összes BTC (db): 5840.8
  • összes napi BTC termelés (db): 188.41
  • összes eladott BTC mennyiség januárban (db): 3002.2
  • összes vállalati hashráta kapacitás január végén (EH/s): 117.57
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 1 040 573

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászaira, az Iris Energy-re és a Hive-ra és a DMG Blockchain-re, de a Cleanspark és a Cipher Mining továbbra se kerülje el a figyelmünket.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentésünket és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Január havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img