Növelte bitcoinbányászrészvény mennyiségét a BlackRock

spot_img

A világ legnagyobb vagyonkezelője nem csak a legnagyobb spot Bitcoin ETF mögötti bitcoin tartalékkal rendelkezik, hanem lassan a legnagyobb bányászrészvény csomaggal is. A TheMinerMag adatai szerint a BlackRock és leányvállalatai 2023 végére tovább növelte részesedését a Marathon Digital, a Riot Platforms és a CleanSpark bányászvállalatokban.

A legfrissebb SEC bejelentésekben is az áll, hogy a BlackRock leányvállalatai még több CleanSpark részvényt vásároltak fel. Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogyan nőtt a BlackRock részesedése a fent említett három vállalatban 2022 végétől 2023 végére.

A BlackRock bányász pozíciók növekedése, amit részben a bányászrészvények árfolyam rallija táplált, 2023 év végén elérte a 775 millió dollárt. Ez az összeg az egy évvel ezelőtti 76 millió dollárról nőtt ekkorára (tízszeresére). A fenti adatokból kiolvasható a részvények hígulásának a tendenciája is, amelyet a bányászok a növekedésük és a tőkekiadásaik finanszírozására használtak fel. (Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb bányászrészvény árfolyama az év eleje óta, a bitcoin árfolyam veszteség miatt, csaknem a felére esett vissza.)

A BlackRock leányvállalatai, akik szerepet játszottak a bányászrészvények felvásárlásában

A BlackRock 2023. december 31-én 17,2 millió Marathon részvény tulajdonjogáról számolt be, ami 100%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti 8,6 millió részvényhez képest. A Marathon december 29-i 24 dolláros záróárfolyama alapján a BlackRock befektetői részesedése 410 millió dollár volt. A vagyonkezelő óriás 15,5 millió Riot részvényt is birtokolt december 31-én, ami körülbelül 250 millió dollárnak felelt meg. 

Kapcsolódó cikkek:

Nemcsak a BlackRock bővítette bányászrészvény részesedését, hanem egy német alapkezelő, a Hansainvest is jelentősen növelte pozícióját az Iris Energy-ben. 2023. december 31-én 4,3 millió részvénye volt, ami 7,8%-os tulajdoni részesedést jelent. A Hansainvest a BIT Global Crypto Leaders nevű alapot kezeli, amelynek 2023 augusztusi éves jelentése szerint akkoriban 1,16 millió Iris Energy részvényt birtokolt, ami a kezelt vagyon 11%-át tette ki. 

Bitcoinbányászrészvények mennyisége a Hansainvest BIT Global Crypto Leaders alapjában (forrás: Hansainvest jelentés)

Továbbá a SEC bejelentésekből az is kiderült, hogy a vagyonkezelő óriás, a Vanguard is növelte pozícióit a Marathon-ban és a Riot-ban egyaránt. Azonban a Vanguard tulajdonrész megszerzése ezekben a bányászcégekben szinte teljes egészében ETF-eken vagy indexalapokon keresztül történt, ahelyett, hogy közvetlenül vásárolt volna a vállalatok által közvetített részvénykibocsátásokban.

A BlackRock befektetése csak annyiban különbözik, hogy tulajdonjogának csak egy része van ETF-ekben. A Yahoo Finance adatai szerint a 10 legnagyobb Marathon befektetési alapok tulajdonosai közül ötöt a Vanguard, kettőt pedig a BlackRock kezelt: az iShares Russell 2000 ETF-en és az iShares Russell 2000 Growth ETF-en keresztül.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Veszélyben van a Bitcoin hálózat decentralizáltsága

/theminermag, blackrock, vanguard, hansainvest/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img