Újabb mamut Bitcoin ETF kibocsátó jöhet, a Grayscale tegnap is visszafogta magát

spot_img

Hétfőn is tovább csökkent a Grayscaleből kiáramló bitcoinok mennyisége, ezzel a hatodik egymást követő napon lassultak az ETF-é alakított befektetési alap eladásai.

Tegnap 192 millió dollárnyi bitcoin hagyta ott a GBTC-t, amit a két legnagyobb ETF kibocsátó vásárlásai már képesek voltak külön-külön is ellensúlyozni. A Fidelity ügyfelei hétfőn 208 millió dollár értékű bitcoint vettek meg, míg a BlackRocknál 198 millió dollár értékű BTC talált gazdára.

Feketével a BlackRock, zölddel a Fidelity, szürkével pedig a Grayscale ETF-ek bitcoin vásárlásai és eladásai láthatók, millió dollárban kifejezve.

A Grayscale továbbra is hatalmas, 496 573 darabos, 21.4 milliárd dollár összértékű bitcoinnal rendelkezik, amivel bármikor ráboríthatják az asztalt a piacra, de az elmúlt egy hétben látható módon visszavettek az értékesítés üteméből.

Az alábbi grafikon jól ábrázolja, hogy a Grayscale (szürkével) eladásai milyen hatalmas terhet jelentenek a többi ETF kibocsátó vásárlásaival szemben. Mindez azonban nem folytatódhat a végtelenségig. A bitcoin véges számú eszköz, a GBTC piacra gyakorolt hatása a készleteinek folyamatos csökkenésével szépen lassan elenyészhet.

A Bloomberg ETF szakértője szerint hamarosan egy újabb hagyományos pénzpiaci szereplő is elindíthatja saját Bitcoin ETF termékét. A 8500 milliárd dollárt felügyelő Charles Schwab az egyik legnagyobb amerikai vagyonkezelő és befektető cég, ami több mint 33 millió ügyféllel rendelkezik.

Az elemző szerint a Schwab egy már bevált taktikát alkalmazhat és második körös indulóként minden más szereplőnél alacsonyabb, akár 0.1% éves díjért vállalhatja majd a nála vásárolt Bitcoin ETF termék kezelését. A vállalat korábban már több kripto terméket is elérhetővé tett az ügyfeleinek, beleértve a most indított ETF-eket is.

“A Schwab hatalmas és hűséges ügyfélkörrel rendelkezik és olyan olcsó, hogy nem kell attól tartania, hogy ha később vág is bele, ne lenne kereslet a termékére. Nekik nem kell kapkodniuk, kivárhatják, amíg a többi cég elvégzi helyettük a Bitcoin ETF-ek promócióját és addig sem érheti őket az a vád, hogy esetleg összeférhetetlenek és az induláskor kialakult nagy versenyben a saját ETF-üket helyezik előtérbe a többi piaci szereplővel szemben.”

Bár a Schwab részéről egyelőre nem hangzott el olyan konkrét kijelentés, hogy saját ETF indítását terveznék, a most nyilatkozó Bloomberg elemző az elmúlt fél évben rendkívül tájékozottnak bizonyult a témát érintő kérdésekben.

Bár olyan szereplők is akadnak, akik büszkén vallják, hogy a jövőben is tiltani fogják és ezzel megvédik az ügyfeleiket a bitcoin jelentette veszélyektől, az elmúlt 15 évben azok jártak jól, akik az aktuális felezési esemény után inkább a bitcoinra és nem ellene fogadtak

A következő felezésre valamikor április közepén kerülhet sor, a jelenlegi becslések szerint 74 nap választ el minket tőle. Jelenleg egy nap átlagosan 900 bitcoin kerül kibányászásra, ami tehát áprilistól a felére fog lecsökkeni. A legnagyobb ETF kibocsátónak számító BlackRock és Fidelity eddig naponta átlagosan ~9000 bitcoint vásároltak fel, ők pedig csak két piaci szereplőt jelentenek a bitcoint felhalmozó megannyi szervezet és magánszemély közül. A rövidebb távú kilengésektől függetlenül, a matek hosszú távon ezúttal is a bitcoinnak kedvez.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Bybit: 20 dolláros kifizethető bónusz az első befizetőknek

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img