Vanguard | spot Bitcoin ETF nem, bitcoinbányászrészvények igen

spot_img

Vanguard brókerszámlával rendelkező felhasználók nem tudnak spot Bitcoin ETF-eket vásárolni az Egyesült Államokban. A vállalat szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a magas volatilitás miatt nem lesznek elérhetőek ezek a kriptotermékek. Az más kérdés persze, hogy a vagyonkezelő lett a legnagyobb bányászrészvény befektető és mellesleg milliós nagyságrendű Microstrategy (MSTR) részvénycsomagot is tart portfóliójában.

A spot Bitcoin ETF alapok kereskedésének első napján az Egyesült Államokban a Vanguard-nál brókerszámlával rendelkező ügyfelek nem tudtak részt venni az aznapi kereskedésben és azóta sem tudnak Bitcoin ETF-eket vásárolni. Sokan a számlájuk megszüntetését kezdeményezték.

Csütörtökön, egy nappal azután, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet 11 spot Bitcoin ETF alapot engedélyezett, sokan telefonon érdeklődtek, hogy miért nem tudnak spot Bitcoin ETF-et vásárolni. A Vanguard ügyfélszolgálatán azt az információt kapták, hogy a Bitcoin ETF-ek nem elérhetőek a platformon, mert “erősen spekulatív jellegűek, szabályozatlanok” és nem illeszkednek a vállalat hosszú távú befektetési filozófiájához. 

A vállalat szóvivője is megerősítette, hogy a spot Bitcoin ETF alapok nem elérhetőek a platformon és nem is lesznek azok. “Álláspontunk régóta az, hogy a kriptovaluták magas volatilitása ellentétes azzal a célunkkal, hogy segítsünk a befektetőknek hosszú távon pozitív reálhozamot generálni” – mondta a szóvivő.

Azok az ügyfelek, akik megpróbáltak például IBIT, vagy FBTC néven futó ETF-eket vásárolni, azt a választ kapták, hogy a kereskedés nem valósulhat meg. A weboldalon felugró ablak szerint “az értékpapírokat a Vanguardnál nem lehet megvásárolni számos változó miatt, beleértve a szabályozási korlátozásokat, vállalati intézkedéseket vagy különböző kereskedési és/vagy elszámolási korlátozásokat”.

Vanguard és a bitcoinbányászat

A korlátozás azért is érdekes, mert 2023 nyarán derült ki, hogy a Vanguard lett bitcoinbányászat egyik legnagyobb finanszírozója és egyben a legnagyobb bányászrészvény befektetője is. A befektetési óriás korábban úgy nyilatkozott a kriptovalutákról, hogy “hosszú távú befektetési lehetőségük gyenge”. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott bejelentésekből azonban kiderül, hogy a Vanguard Group 2023-ban növelte kitettségét bitcoinbányász vállalatokban, több mint félmilliárd dollár értékben birtokol Riot Platform és Marathon Digital részvényeket.

Közvetlenül nem rendelkezik még kriptovalutával a Vanguard, azonban közvetve, bitcoinbányász cégek részvényeibe fektetve igen, mivel mind a két bányász több ezer bitcoint tart kincstárában. Eddigi bitcoinbányász részvénycsomagját az elmúlt hónapokban is tovább bővítette. Marathon Digital (MARA) részesedését 60 százalékkal növelte, 10,9 millió részvényről 17,5 millióra, emellett közel 18%-kal, 15,2 millió részvényről 17,9 millióra emelte a coloradói székhelyű Riot Platform (RIOT) részvénycsomagját.  

Nemcsak a legnagyobb intézményi befektetővé vált a bitcoinbányász iparágban, hanem a Marathon Digital és a Riot Platform legnagyobb részvényese is lett egyben 10,31%-al, illetve 10,24%-al. A Vanguard mellett a BlackRock rendelkezik még nagyobb Marathon részvénycsomaggal, 8,6 millió darabbal. 

Tavaly augusztus 28-án vált nyilvánvalóvá a nagyvilágnak, hogy a BlackRock az 5 legnagyobb észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közül 4-nek szintén a főrészvényese lett. A BlackRock megjelenésével több nagyobb vagyonkezelő is elkezdte kiépíteni pozícióit bányászcégek részvényeibe történő nagy összegű befektetésekkel. 

Kapcsolódó cikkek:

A korlátozásokkal ellentétben más brókercégeknél, például az E-TRADE-nél, a Charles Schwab-nál és a Fidelity-nél a brókerszámlával rendelkező felhasználók számára elérhetőek a spot bitcoin ETF-eket. A Fidelity platformján azok a felhasználók, akik ilyen ETF-eket szeretnének vásárolni figyelmeztetve vannak a kockázatokra. 

Hazánkban is elérhetőek a spot Bitcoin ETF-ek, a Discord szerverünkön jelenlévők kedvenc platformjain is. Az Interactive Brokers és a Trading212 felületén biztosan megtalálod a spot Bitcoin ETF-eket, amelyeket ebben a cikkben szedtük össze egy csokorba. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

A Vanguard lett a legnagyobb bányászrészvény befektető

/bitcoin magazine, the block, financial times, vanguard/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img