Rekord forgalommal debütált a Bitcoin ETF

spot_img

Rekordnak számító, 4.5 milliárd dolláros forgalommal zárta első kereskedési napját a spot Bitcoin ETF. Ez több mint 2.5 milliárd dollárral haladta meg a korábbi csúcstartót, vagyis ez volt minden idők legsikeresebb ETF indulása.

A piac rögtön 11 szolgáltató ETF terméke közül választhatott, melyek közül kettő, a Grayscale (GBTC) és a BlackRock (IBIT) termékei érték el az egymilliárd dolláros lélektani határt.

A Bloomberg ETF szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a nap során mintegy 700 000 egyedi tranzakció történt, ami duplája volt a Nasdaq részvényeket tömörítő és a világ 2. legnagyobb ETF-ének számító QQQ forgalmának.

A bitcoin árfolyama az ETF-ek indulásával egy időben kilőtt és 46 000-ről 49 000 dollárig növekedett, ám később visszazuhant a 46 000-es régióba. Elemzők szerint sokan továbbra is “sell the news” eseményként értékelik az ETF indulását, így a rövidebb távon kereskedők már az első rallyban igyekezhettek túladni a bitcoinjaikon.

Az árfolyam technikai értelemben szintén egy fontos határvonalra pattant vissza. A 49 000-es régió volt a 2022-es kripto csődhullámot kiváltó Terra Luna összeomlás előtti utolsó csúcspont. Akik akkor emiatt beleragadtak, most közel két évvel később juthattak hozzá a pénzükhöz.

Végül, de nem utolsó sorban a korábbi tapasztalatok szerint is egy olyan régió közelében tartózkodunk, ahol sokan számíthatnak valamilyen korrekcióra.

Az utolsó két piaci ciklus alatt a mélypontról induló első rally általában ezen a környéken, az utolsó csúcsponthoz képest mért ~60%-os korrekciós szinten ért véget. Az ezt meghatározó Fibonacci szám a kereskedők és befektetők kedvelt eszköze, így sok szempár figyelheti az ennek környékén adott reakciót.

A mai nap nagy kérdése lehet, hogy lesz-e második ETF vásárlási hullám?

Egyes szakértők szerint még sok olyan új ETF vásárló lehet, akiknek a megjelenése csak a második kereskedési naptól fog tükröződni a keresletben. Magyarázatuk szerint ez a brókerek működése miatt lehet így, akiknek a bankok csak egy nappal később írják jóvá a hozzájuk utalt összegeket. Mivel mélységeiben nem ismerjük az ETF piacok működését, nem tudjuk, hogy ez valóban jelentős visszatartó erő lehetett-e, de ez még a mai nap folyamán kiderülhet.

Az ETF-ek kapcsán széleskörű spekulációk tárgyát képezi a Grayscale (GBTC) helyzete is. Az ETF korábban a világ legnagyobb bitcoin befektetési alapjaként működött és jelenleg is mintegy 27 milliárd dollár értékű (több mint 600 000 darabos) bitcoin készlettel rendelkezik.

A Grayscale alap sajátságos működése miatt, az ETF-é alakulása előtt abba csak befizetni lehetett, vagyis az oda bekerülő bitcoinokat senki sem tudta kivenni, csak az ezek ellenértékét jelentő részvényeket más befektetőkkel elcserélni.

Az alap ennek ellenére sok intézményes befektetővel rendelkezett, mert sokáig ez volt az egyetlen USA-ban elérhető szabályozott bitcoin befektetési termék. Később azonban a Grayscale különböző ügyeivel kapcsolatos bizonytalanságok miatt az itt tárolt bitcoinok egyre olcsóbbak lettek, tartásukat a befektetők egyre kockázatosabbnak értékelték.

Az egy évvel ezelőtti mélyponton 1 Grayscale alapban tárolt bitcoint a valós piaci árnál 47%-kal olcsóbban lehetett megvásárolni. A kedvezmény oka az volt, hogy vevő nem lehetett biztos abban, hogy valaha fiat pénzre tudja-e váltani az ebben elhelyezett befektetését. Ez a diszkont ár a tegnapi ETF indulással már szinte teljesen megszűnt és kevesebb mint 2%-ra csökkent.

Vannak tehát, akik már több éve be voltak ragadva a Grayscale alap bitcoin termékébe, és vannak, akik nagyon jelentős kedvezménnyel tudtak bitcoint vásárolni, ha vállalták az ezzel járó kockázatot.

A Grayscale GBTC ETF jelenleg a legdrágább, 1.5%-os kezelési költséget felszámoló Bitcoin ETF. A tegnap indult riválisaik többsége ennek a töredékéért, jellemzően 0.2-0.3% körüli éves díjért vállalja az ETF befektetések kezelését.

Nagy kérdés tehát, hogy a Grayscale-ből kiszabaduló bitcoin befektetők mit tesznek:

  • Eladják-e a bitcoinjaikat és több év után kiszállnak? (Mert már ki akarnak szállni, vagy mert nagy kedvezménnyel vásároltak és most profitot realizálnak.)
  • Átviszik-e egy másik alaphoz a bitcoinjaikat, ahol kedvezményesebb módon tarthatják meg a befektetésüket?
  • Maradnak a Grayscale-nél? (Bizonyos szereplők például adózási okokból dönthetnek így.)

A variációk közül az első negatív, míg a másik kettő inkább semleges hatást gyakorolhat az árfolyamra. A 600 000-es bitcoin készlet felszabadulása miatt sok elemző árgus szemekkel lesi a Grayscale ETF-el kapcsolatos fejlemények alakulását. Az ezzel kapcsolatos fontosabb történésekről mi is beszámolunk.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img