Az Európai Központi Bank továbbra is spekulatív eszköznek tartja a bitcoint

spot_img

Az USA-ban jóváhagyott spot Bitcoin ETF-ek ellenére az Európai Központi Bank (EKB) még mindig óvatos megközelítést alkalmaz a bitcoinnal kapcsolatban. Az EKB ügyvezető igazgatója, Isabel Schnabel az EKB X fiókján keresztül egyértelművé tette, hogy a központi banknak nem áll szándékában bitcoint vásárolni, spekulatív eszköznek tartja, amely nem felel meg a pénz tulajdonságainak.

A képviselőnő érvelése gyakorlatilag az EKB digitális euróval kapcsolatos kutatásaiból származik, amelyet a napi fizetések gyors, egyszerű és biztonságos eszközeként képzelnek el a jövőben. Az EKB X fiókján feltettek egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy vásárolna-e bitcoint az EKB tartalékeszközként, amire Schnabel azt felelte:

“Nagyon valószínűtlen, hogy az EKB valaha is vásárolna bitcoint.”

Schnabel megjegyzései is tükrözik az EKB óvatos megközelítését a kriptoeszközökkel kapcsolatban, amelyben hangsúlyozzák a belső gazdasági érték hiányát, a magas volatilitást és a spekulatív eszközként való használatukkal kapcsolatos kockázatokat. Az EKB véleménye szerint a bitcoin piaci értéke tisztán spekuláción alapul. 

“A digitális euró közvetlenül az Európai Központi Bank által kibocsátott közpénz. A bitcoin más, ez egy spekulatív eszköz, amely nem felel meg a pénz tulajdonságainak.”

Az EKB a digitális euró létrehozására törekszik, amelyet a tervek szerint 2026-ban vezetnének be, szigorú szabályozói felügyelet és ellenőrzés mellett. Azt akarják, hogy ez a digitális valuta együtt létezzen a papírpénzzel, nem pedig helyettesíteni azt. Az EKB célja, hogy megőrizze az euró szerepét az egyre készpénzmentesebb társadalomban.

Kapcsolódó cikkek:

Az euroövezet központi banki digitális valutájával (CBDC) kapcsolatos egyik aggodalom a személyes adatvédelem. Schabel nem ért egyet ezzel a felvetéssel, ez ügyben így nyilatkozott:

“A digitális euró az euroövezet minden tagja számára további fizetési lehetőséget kínálna, amelyet az EKB támogat, az egész euroövezetben használható lenne a készpénzhez hasonlóan, nem utolsó sorban, pedig megfelelne a legmagasabb adatvédelmi előírásoknak is.”

A fentieket figyelembe véve, az EKB bitcoin elutasításával kapcsolatos álláspontja összhangban van a szabályozott és ellenőrzött digitális euróra vonatkozó stratégiai elképzelésével, hangsúlyozva a központi bank által kibocsátott digitális valuta fontosságát az Európai Unió pénzügyi környezetében, amelyben a bitcoin egyelőre még nem fér el. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

AllUnity – egységben az erő | újabb euró alapú stabilcoin érkezik három pénzügyi óriástól

/cryptobriefing, ekb/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img