Németország megnyitja Bitcoin befektetés kapuit

spot_img

Akár 350 milliárd euró is beléphet a kriptopiacra most csütörtökön, miután Németországban hatályba lép egy idén elfogadott törvény. Az új alapokról szóló törvény (Fondsstandortgesetz) lehetővé teszi 4000 már meglévő speciális alapnak (spezialfonds) – valamint új speciális alapoknak -, hogy akár 20%-ot is fektessenek Bitcoinba és Ethereumba.

Korábban az ilyen alapoknak tilos volt bármilyen százalékot kriptókba allokálniuk, de mostantól az ellenőrzésük alatt álló, becslések szerint 1,87 billió eurót akár Bitcoinba is diverzifikálhatják. Ez annyit tesz, hogy szabadon dönthetnek arról, hogy mekkora összeget fektetnek be 20%-ig.

“Ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni, de a legnagyobb befektetési eszközről beszélünk, ami Németországban van – szó szerint az összes pénz ott van” – mondta Sven Hildebrandt, a Distributed Ledger Consulting (DLC) vezérigazgatója, aki ennek a törvénynek a kidolgozásán dolgozott.

A nyugdíj- és biztosítási alapok szívesen használják ezeket a speciális alapokat, mint diverzifikációs lehetőség. Jacqueline Winter, a Blockchain Capital munkatársa a következőképpen magyarázza:

“A Spezialfonds a likvid eszközkategória és az elkülönült struktúrákon belül német intézményi alapeszköznek számít.

 

A szegmentált Spezialfonds lehetővé teszi, hogy az eszközöket különböző alapkezelők kezeljék, egységes jelentéstétel mellett, úgynevezett Master KVG struktúra égisze alatt.

 

A Master-KVG a német szövetségi pénzügyi felügyelet (Bundesanstalt für Finanzdiensleistungsaufsicht, a “BaFin”) által engedélyezett és felügyelt, a német befektetési törvény alapján engedélyezett, német szabályozás alá tartozó befektetési alapkezelő társaság.”

Még 2018-ban néhány amerikai nyugdíjalap kezelő folyamatosan panaszkodott, hogy korlátozzák őket Bitcoinba való befektetésben, ezért nagyon szerettek volna egy ETF-et, mivel a részvényekre más kritériumok vonatkoznak.

Eddig Németország az egyetlen joghatóság, amely feloldotta ezt a korlátozást, de csak speciális alapok esetében, amelyek a nyilvánosság számára nem hozzáférhetőek. A közalapok esetében a korlátozás továbbra is fennmarad, és a német alternatív befektetések szövetsége (BAI) a közalapokra való kiterjesztését kéri.

“A digitális világban elengedhetetlen volt számunkra, hogy legalább a Spezial-AIF-ek számára engedélyezzék a kriptoba történő befektetéseket. A lakossági alapok területén ezt most az UCITS irányelv (OGAW-Richtlinie) módosításának kell kísérnie” – mondta Frank Dornseifer, a BAI ügyvezető igazgatója.

A kriptók sokkal nagyobb nyereséget hozhatnak, de ugyanakkor sokkal volatilisebbek is. A speciális alapok azonban általában hosszú távú befektetések. Hosszú távon eddig a Bitcoin, indulása óta, korlátozott 21 milliós készletével is jól teljesített. Lehet nem hiába gondolkoznak a németek hosszútávon Bitcoinban… Ha te is szeretnél Bitcoinba és más nagyobb altba fektetni a Binance felületét ajánljuk.

/trustnodes, bitcoin.com/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img