A Vanguard után a BlackRock lett a második legnagyobb bányászrészvény befektető

spot_img

A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelője (9,42 billió dolláros kezelt vagyonnal rendelkezik) növekvő érdeklődést mutat a kriptovaluták, különösen a bitcoin iránt. Mint ismeretes, több vagyonkezelővel karöltve, több hónapja dolgoznak, igaz külön-külön, spot Bitcoin ETF-ek bevezetésén. Azonban a BlackRock még többet szeretne, a bitcoinbányászrészvények egy szeletét is magáénak akarja.

Augusztus 28-án vált igazán nyilvánvalóvá, hogy a BlackRock az 5 legnagyobb észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közül 4-nek a főrészvényese lett. A BlackRock megjelenésével több nagyobb vagyonkezelő is elkezdte kiépíteni pozícióit bányászcégek részvényeibe történő nagy összegű befektetésekkel. Az intézményi tőke megjelenése tökéletesen tükröződik a bányászrészvények grafikonjain volumen tekintetében.

Intézményi tőke megjelenése a CleanSpark grafikonján

A pénzügyi óriás a nyári hónapokat követően is aktívan növelte pozícióit a bitcoinbányász ​​vállalatokba. Érdemes megemlíteni, hogy a BlackRock a Core Scientific kivételével minden egyesült államokbeli nyilvános bitcoinbányász ​​vállalat főbb részvényesévé vált. A BlackRock portfóliója az alábbi nagyobb bányászcégekből áll: a két legnagyobb bányász, a Marathon Digital Holdings (MARA), a Riot Blockchain (RIOT), majd jönnek a feltörekvőek, a CleanSpark (CLSK), a Cipher Mining (CIFR), a TeraWulf (WULF), a BitDigital (BTBT), a Stronghold Digital Mining (SDIG) és a Greenidge Generation Holdings (GREE).

Akit érdekel hogyan változnak a legnagyobb befektetői arányok a bányászszektorban, a CNN Business oldalán nyomon lehet követni a BlackRock bányász portfólióját is és az általa preferált bányászokat. Az oldalon le lehet kérni a részvényesek adatait szinte az összes bányász vállalattól. Érdemes megemlíteni, hogy a BlackRock a legtöbb bányász cég esetében növelte pozícióját 2023-ban, míg más szektor vállalatainak részvényeit értékesítette.

A BlackRock-nak ​​11 206 584 db Marathon Digital (MARA) részvénye van (5,03%), 134,1 millió dollár értékben. A pénzügyi titán a Riot Platform (RIOT) részvényeinek 5,43%-át (11 215 047 db) is birtokolja 140,7 millió dollár értékben. Ez a két legnagyobb pozíciója, amelyek a legutóbbi jelentések óta, folyamatosan csak nőnek.

       

A RIOT és a MARA tíz legnagyobb részvényese (forrás: money.cnn.com)

Intézményi tőke megjelenése a Marathon Digital grafikonján

Harmadik legnagyobb pozíciója a Cipher Mining-ban (CIFR) van (1,08%) 8,4 millió dollár értékben, majd a TeraWulf-ban (WULF) (3,58%) 9,8 millió dollár értékben. A BlackRock portfóliójába nemrég került be a CleanSpark (CLSK), 5,38%-os tulajdoni hányaddal 51,2 millió dollár értékben, amivel a legnagyobb részvényese lett a cégnek a Vanguard után.

A BlackRock 11 042 db Bit Digital (BTBT) részvényt értékesített a közelmúltban, így a jelenlegi pozíciója a bányász vállalatban 4,81% 10,5 millió dollár értékben. Emellett a BlackRock a Stronghold Digital Mining (0,34%) (SDIG) és a Greenidge Generation (GREE) (0,30%) bányászok részvényeit birtokolja a legkisebb mértékben, 113 065 dollár, illetve 64 583 dollár értékben.

Kapcsolódó cikkek:

Fontos megjegyezni, hogy minden nyilvánosan jegyzett bitcoinbányász vállalat negatív “nyereséggel” rendelkezik a megalakulás óta, azonban akad olyan negyedév, ahol egy-egy vállalat nyereségesen működik. A kedvezőtlen eredmények ellenére a BlackRock, úgy néz ki bizalmat szavazott a bitcoinbányász szektornak és sorra növeli pozícióját főrészvényesként ezekben a vállalatokban. 

A BlackRock hatalmas beruházásai ellenére, még mindig a Vanguard a bányászszektor legnagyobb befektetője. Azonban, ha figyelmesen végignézzük a fent említett cégek nagybefektetőit szembe tűnhet, hogy a még mindig nagy bitcoin kritikusok a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is feltűnik szinte az összes bányásznál, mint főbb részvényes. (Nem akarnak ők sem kimaradni, lemaradni.)

A bitcoinbányászat rendkívül versenyképes üzletág még mindig, több milliárd dolláros üzletággá nőtte ki magát (valószínűleg az is marad), de egyben bizonytalan üzletág is, hiszen teljes mértékben a BTC árfolyamának alakulásától függ. 

Csapj le a Bybit-tel közösen indított határidős kereskedési verseny nyereményeire, a részletekért látogass el a Kripto Akadémia oldalára. A játék ezen a hétvégén véget ér! További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

A Vanguard lett a legnagyobb bányászrészvény befektető

/cnn business, finbold/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img