November havi bitcoinbányász teljesítmények | ismét az Iris Energy a hónap leghatékonyabb bányásza

spot_img

Szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 november havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Előző cikkünkben átnéztük a november havi Bitcoin hálózat adatait, hogy mennyire volt nehéz bitcoint bányászni, most pedig lássuk a számokat!

Tegnapi cikkünkben átnéztük a Bitcoin hálózat adatait, amelyből az derült ki, hogy az elmúlt hónapban is nőtt a hálózati nehézség és a hashráta is, ahogy eddig az év minden hónapjában. A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az érvényes blokkjutalmak megszerzése iránt kialakult verseny miatt, valamint hónapról hónapra egyre több bányászgépet kapcsolnak a Bitcoin hálózatra, amelyek egyre hatékonyabbak. 

A bányászok több bitcoint (6377.7 BTC) tudtak előállítani novemberben, mint októberben (5923 BTC). A texasi hőhullám már egyáltalán nem érezteti hatását a bányászatra, ami a villamos energia iránti kereslet stabilitásához vezet. Viszont még mindig akad olyan bányász, akinek a vállalati hashráta kapacitásának nagy részét vissza kell adnia az elektromos hálózatba, hogy a texasi lakosok többlet energiához jussanak, illetve megjelentek olyan bányászok is, akik áramtermelőként is jelen vannak a piacon. Ezek a bányászok kárpótlásként és energia termelőként kompenzációban részesültek, mivel villamos energiát szolgáltattak az államnak. 

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok összes eladott és bányászott BTC mennyiségének alakulása 2023-ban, összehasonlítva az összes kincstári BTC állománnyal (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A Riot például energiastratégiájának részeként a csúcsigényes időszakokban több mint 95%-kal csökkentette a nyári hónapokban az energiafelhasználását, lemondva bitcoinbányász ​​tevékenységeiből származó bevételről. Helyette energiaforrásokat biztosított az ERCOT-nak, Texas energia szolgáltatójának. Novemberben a Riot, így 1,8 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami körülbelül 47.6 db bitcoinnak felel meg, az Iris Energy, pedig 2,3 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami körülbelül 60.8 db bitcoinnak felel meg a novemberi átlagár alapján.

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el 

Nézzük a számokat! A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza ismét az Iris Energy lett 67.9 bitcoint termelt EH/s-onként. Ebben a hónapban a Hive Blockchain lett a második helyezett 66.74 EH/BTC-vel, a harmadik, pedig az előző hónap másodikja, a DMG Blockchain 66.70 EH/BTC-vel. A 70 EH/BTC feletti mezőnybe ezúttal egy bányásznak sem sikerült bekerülni. A 60 EH/BTC feletti mezőnybe sikerült még bejutnia a CleanSpark-nak, amely éppen csak lecsúszott képzeletbeli dobogónk harmadik fokáról (66.60 EH/s), a Bitfarms-nak, a Bit Digital-nak, a a Core Scientific-nek, a TeraWulf-nak és a Cipher mining-nak. A legrosszabb hatékonysággal novemberben a Digihost bányászott (38.50 EH/BTC). 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 november havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Elég éves adattal rendelkezünk már ahhoz, hogy megállapítsuk éves szinten, hogy melyik bitcoinbányász vállalat bányászott a leghatékonyabban. A fenti adatok is jól mutatják, hogy éves szinten is a DMG-Iris Energy-Hive hármas vezeti a mezőnyt 80 EH/BTC feletti éves átlag termelési számmal. Mögöttük lemaradva 77 EH/BTC termelési mutatóval a Cleanspark és lassan a csődeljárásból kilábaló Core Scientific áll.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023-as átlag havi bitcoin termelési hatékonysági mutatói. (Sárgával a DMG éves vezető termelési mutatója, kékkel kiemelve a november hónap leghatékonyabb bányásza, pirossal a hónap leggyengébben teljesítő bányásza) (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Novemberben a kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1360 bitcoinnal, a Marathon (1187 BTC) és a CleanSpark (666 BTC) előtt. Az 500-as élmezőnybe egyedül a RIOT ért be (552 BTC), a 400-as élbolyba, pedig a Cipher Mining került be (433 BTC). A 300-ak társasága az alábbiak szerint alakult: Bitfarms (392 BTC), Iris Energy (369 BTC), Hut 8 (390 BTC) és a TeraWulf (323 BTC). Jelentősebb mennyiségű bitcoint bányászott ki még a Hive (276.3 BTC), amely egyben a november második leghatékonyabb bányásza lett. Táblázatunk alapján a fent említett három cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot termelés tekintetében, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis még mindig a kisebb bányászoké a vezető szerep (Iris Energy, DMG Blockchain).

2023 novemberben bányászott bitcoin mennyiség bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

2023-ban bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászonként havi lebontásban (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Cikkajánló:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által októberben kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 212.59 darab (előző hónapban 191.05 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a 24%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot ismét a Core Scientific (45.3 BTC) és a Marathon (39.6 BTC) produkálta. (Lassan az is elmondható, hogy az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányászok felelnek a napi BTC előállítás negyedéért.)

2023 novemberben bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvánosan közzétett adatok alapján októberben a Marathon után (700 BTC) a legtöbb bitcoint a Core Scientific adta el, 1011 darabot. Magas darabszámban értékesített BTC-t a Hive (681 BTC), a Bit Digital (562 BTC), a Cipher Mining (391 BTC) és a Riot (540 BTC), de több száz bitcointól vált meg a Bitfarms is (350 BTC). Havi termeléséhez képest a Hive adott el nagyobb mértékben BTC-t, mint amennyit termelt (681 BTC).

2023 novemberben bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ha megnézzük az egész éves havi termelt és eladott bitcoin mennyiségi adatokat, akkor abból kiderül, hogy novemberben 851 db BTC maradt a bányászoknál, de közel azonos mennyiségben adtak el bitcoint akár csak októberben. 

2023-ban havonta bányászott és eladott bitcoin mennyiségek alakulása (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 14 025 darab BTC-vel (előző hónapban 13 396 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9113 BTC-vel, a Riot 7358 BTC-vel, a Cleanspark 2575 BTC-vel és a Hive 1627 BTC-vel. A CleanSpark-nak sikerült a nyár óta immár megnégyszereznie BTC vagyonát, így bekerült az ezres nagyságrendű vagyonnal rendelkező bányászcégek csapatába. Több száz BTC-t birtokol még a DMG (429 BTC), a Bitfarms (802 BTC), a Bit Digital (551 BTC) és a Cipher Mining (558 BTC).

2023 novemberben birtokolt bitcoin mennyiségek alakulása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük az október hónapot a számok tükrében:
  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 38 490.8
  • októberben bányászott összes BTC (db): 6377.7
  • összes napi BTC termelés (db): 212.59
  • összes eladott BTC mennyiség októberben (db): 5526.7
  • összes vállalati hashráta kapacitás október végén (EH/s): 110,86
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 994 485

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Ráadásul a Hut 8 Mining összeolvadt az US Bitcoin Corp. (USBTC) bányász vállalattal végérvényesen november végén, így egyből a Marathon és a Riot Platform bányászóriások versenytársa lett, vállalati hasráta kapacitás tekintetében. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászaira, az Iris Energy-re és a Hive-ra és a DMG Blockchain-re, de a Cleanspark és a Cipher Mining továbbra se kerülje el a figyelmünket.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentésünket és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Csapj le a Bybit-tel közösen indított határidős kereskedési verseny nyereményeire, a részletekért látogass el a Kripto Akadémia oldalára. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

November havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img