Október havi bitcoinbányász teljesítmények | ismét az Iris Energy a hónap leghatékonyabb bányásza

spot_img

Szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 október havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Lássuk a számokat!

Tegnapi cikkünkben átnéztük a Bitcoin hálózat adatait, amelyből az derült ki, hogy az elmúlt hónapban is nőtt a hálózati nehézség és a hashráta is, ahogy eddig az év minden hónapjában. A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az érvényes blokkjutalmak megszerzése iránt kialakult verseny miatt, valamint hónapról hónapra egyre több bányászgépet kapcsolnak online állapotba, amelyek egyre hatékonyabbak. 

A bányászok kevesebb bitcoint (5923 BTC) tudtak előállítani októberben, mint szeptemberben (6002,1 BTC). A texasi hőhullám már kevésbé éreztette hatását a bányászatra, ami a villamos energia iránti kereslet stabilitásához vezetett. Még mindig akad olyan bányász, akinek a vállalati hashráta kapacitásának a felét is le kellett kapcsolnia, hogy a texasi lakosok többlet energiához jussanak. Ezek a bányászok kárpótlásként, mivel villamos energiát is szolgáltattak az államnak (energia termelőként), kompenzációban részesültek. A bányászok jelentése szerint, a termelés visszaesését kivétel nélkül a hálózati adatok növekedésben látják. 

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok összes eladott és bányászott BTC mennyiségének alakulása 2023-ban, összehasonlítva az összes kincstári BTC állománnyal (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A Riot például energiastratégiájának részeként a csúcsigényes időszakokban több mint 95%-kal csökkentette a nyári hónapokban az energiafelhasználását, lemondva bitcoinbányász ​​tevékenységeiből származó bevételről. Helyette energiaforrásokat biztosított az ERCOT-nak, Texas energia szolgáltatójának. Októberben a Riot, így 2,5 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami körülbelül 84 db bitcoinnak felel meg az októberi átlagár alapján.

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el 

Nézzük a számokat! A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza ismét az Iris Energy lett 68,4 bitcoint termelt EH/s-onként. Ebben a hónapban a DMG Blockchain lett a második helyezett 68,0 EH/BTC-vel, a harmadik, pedig az előző hónap másodikja, a Hive Blockchain 67,5 EH/BTC-vel. A 70 EH/BTC feletti mezőnybe ezúttal egy bányásznak sem sikerült bekerülni. A 60 EH/BTC feletti mezőnybe sikerült még bejutnia a CleanSpark-nak, a Bitfarms-nak, a Marathon-nak, a Core Scientific-nek és a TeraWulf-nak. A legrosszabb hatékonysággal októberben ismét a Riot Platform bányászott (39,1 EH/BTC). 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 szeptember havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Elég éves adattal rendelkezünk már ahhoz, hogy megállapítsuk éves szinten, hogy melyik bitcoinbányász vállalat bányászott a leghatékonyabban. A fenti adatok is jól mutatják, hogy éves szinten is a DMG-Iris Energy-Hive hármas vezeti a mezőnyt 80 EH/BTC feletti éves átlag termelési számmal. Mögöttük bőven 75 EH/BTC termelési mutatóval a Cleanspark és lassan a csődeljárásból kilábaló Core Scientific áll.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023-as átlag havi bitcoin termelési hatékonysági mutatói (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Októberben a kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1327 bitcoinnal, a Marathon (1202 BTC) és a CleanSpark (633 BTC) előtt. A 400-as élbolyba ezúttal két bányász került be, a Riot Platforms (458 BTC) és a Cipher Mining 428 (BTC). Erős középmezőny alakult ki a Bitfarms (398 BTC) az Iris Energy (376 BTC), és a TeraWulf (314 BTC) között. Jelentősebb mennyiségű bitcoint bányászott ki még a Hive (265,9 BTC), amely egyben az október harmadik leghatékonyabb bányásza lett. Táblázatunk alapján a fent említett három cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot termelés tekintetében, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis még mindig a kisebb bányászoké a vezető szerep (Iris Energy, DMG Blockchain).

2023 októberében bányászott bitcoin mennyiség bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

2023-ban bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Cikkajánló:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által októberben kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 191,05 darab (előző hónapban 193,62 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a 21%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot ismét a Core Scientific (42,8 BTC) és a Marathon (38,8 BTC) produkálta.

2023 októberben bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvánosan közzétett adatok alapján októberben a Marathon után (961 BTC) a legtöbb bitcoint a Core Scientific adta el, 977 darabot. Magas darabszámban értékesített BTC-t a Cleanspark (562 BTC), a Bit Digital (562 BTC), a Cipher Mining (466 BTC) és a Riot (440 BTC), de több száz bitcointól vált meg a Bitfarms is (341 BTC). Havi termeléséhez képest a Hut 8 adott el nagyobb mértékben BTC-t, mint amennyit termelt (365 BTC).

2023 szeptemberben bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ha megnézzük az egész éves havi termelt és eladott bitcoin mennyiségi adatokat, akkor abból kiderül, hogy októberben, majdnem közel azonos mennyiségben adtak el összesen a bányász vállalatok BTC-t, mint amennyit termeltek. 

2023-ban havonta termelt és eladott bitcoin mennyiségek alakulása (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 13396 darab BTC-vel (előző hónapban 13726 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9113BTC-vel, a Riot 7345 BTC-vel, a Cleanspark 2240 BTC-vel és a Hive 2032 BTC-vel. A CleanSpark-nak sikerült a nyár óta immár megnégyszereznie BTC vagyonát, így bekerült az ezres nagyságrendű vagyonnal rendelkező bányászcégek csapatába. Több száz BTC-t birtokol még a DMG (462 BTC), a Bitfarms (760 BTC), a Bit Digital (551 BTC) és a Cipher Mining (516 BTC).

2023 októberében birtokolt bitcoin mennyiségek alakulása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük az október hónapot a számok tükrében:

  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 37 588
  • októberben bányászott összes BTC (db): 5922,7
  • összes napi BTC termelés (db): 191,05
  • összes eladott BTC mennyiség októberben (db): 5584,2
  • összes vállalati hashráta kapacitás október végén (EH/s): 100,61
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 858 524

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Ráadásul a Hut 8 Mining össze fog olvadni az US Bitcoin Corp. (USBTC) bányász vállalattal végérvényesen november végén, így egyből a Marathon és a Riot Platform bányászóriások versenytársa lesz, vállalati hasráta kapacitás tekintetében biztos. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászaira, az Iris Energy-re és a Hive-ra és a DMG Blockchain-re, de a Cleanspark és a Cipher Mining se kerülje el a figyelmünket.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentések és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz fiat valutából váltani, amit az alábbi kipróbált alternatív útvonalakon tudsz bejuttatni. Ezen felül csapj le a Binance-el közösen indított kereskedési verseny nyereményeire, további promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Október havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img