Szeptember havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Október közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 szeptember havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. 

Tegnapi cikkünkben átnéztük a Bitcoin hálózat adatait, amelyből az derült ki, hogy az elmúlt hónapban is nőtt a hálózati nehézség és a hashráta is, ahogy eddig az év minden hónapjában. A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek, az érvényes blokkjutalmak megszerzése iránt kialakult verseny miatt. Hónapról hónapra egyre több bányászgépet kapcsolnak online állapotba, amelyek hatékonysága is egyre nő. 

A bányászok szeptemberben több bitcoint tudtak előállítani (6002,1 BTC) mint azt megelőző hónapban. A texasi hőhullám viszont még mindig éreztette hatását a bányászatra, ami a villamos energia iránti kereslet megugrását okozta. Volt olyan bányász, akinek a vállalati hashráta kapacitásának a felét is le kellett kapcsolnia, hogy a texasi lakosok többlet energiához jussanak. Ezek a bányászok kárpótlásként, mivel villamos energiát is szolgáltattak az államnak (energia termelőként), kompenzációban részesültek. 

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok összes eladott és bányászott BTC mennyiségének alakulása 2023-ban, összehasonlítva az összes kincstári BTC állománnyal (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A Riot például energiastratégiájának részeként a csúcsigényes időszakokban több mint 95%-kal csökkentette energiafelhasználását, lemondva bitcoinbányász ​​tevékenységeiből származó bevételről, helyette energiaforrásokat biztosított az ERCOT-nak, Texas energia szolgáltatójának. Augusztusban a Riot, így 13,5 millió dollár árameladásból származó dollár egyenértékű bevételt generált, ami 511 db bitcoinnak felel meg a szeptemberi átlagár alapján.

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el

Nézzük a számokat! A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza az Iris Energy lett 70,91 bitcoint termelt EH/s-onként, letaszítva a trónról az előző hónap bányászát a Hive Blockchain-t, amely a második helyen a végzett ebben a hónapban 70,37 EH/BTC-vel, éppen lecsúszva az első helyről. A harmadik helyet ismét a DMG Blockchain szerezte meg 69,87 EH/BTC-vel. A 70 EH/BTC feletti mezőnybe a két bányászon kívül senkinek sem sikerült bekerülni. A 60 EH/BTC feletti mezőnybe sikerült még bejutnia, a CleanSpark-nak, a Bitfarms-nak, a Marathon-nak, a Core Scientific-nek és a TeraWulf-nak. A legrosszabb hatékonysággal szeptemberben ismét a Riot Platform bányászott (33,21 EH/BTC), azonban a texasi hőségre való tekintettel állította le bányász tevékenységét. A mezőnyben értékelhetetlen teljesítményt jelentett be a Bit Digital (109,4 EH/s), ugyanis a hó végén az áramszolgáltató hibájából 600 PH/s vállalati hashráta kapacitása került offline állapotba.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 szeptember havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Szeptemberben a kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1425 bitcoinnal, a Marathon (1242 BTC) és a CleanSpark (643 BTC) előtt. A 400-as élbolyba ezúttal két bányász került be, a Bitfarms (411 BTC) és a Cipher Mining 416 (BTC). Erős középmezőny alakult ki az Iris Energy (390 BTC), a Riot Platforms (362 BTC) és a TeraWulf (329 BTC) között. Jelentősebb mennyiségű bitcoint bányászott ki még a Hive (269,5 BTC), amely egyben a szeptember leghatékonyabb bányásza lett. Táblázatunk alapján a fent említett három cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot termelés tekintetében, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis még mindig a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 szeptemberben bányászott bitcoin mennyiség bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

2023-ban bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Cikkajánló:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által augusztusban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 193,62 darab (előző hónapban 182,28 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a bő 21%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot a Core Scientific (46 BTC) és a Marathon (40,1 BTC) produkálta.

2023 szeptemberben bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvános adatok alapján szeptemberben a Marathon után (800 BTC) a legtöbb bitcoint a Core Scientific adta el, 1022 darabot. Magas darabszámban értékesített BTC-t az Iris (390 BTC) a Cipher Mining (382 BTC) és a TeraWulf (329 BTC). Több száz bitcointól vált meg a Riot (340 BTC), a Bitfarms (362 BTC) és a Hive (274 BTC). Havi termeléséhez képest az Argo adott el (153 BTC) nagyobb mértékben BTC-t, mint amennyit termelt (136 BTC). A HUT 8 ismét nem adott el bitcoint, míg a Cleanspark csupán 80 darabot értékesített a termelt 643 darab BTC-ből.

2023 szeptemberben bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 13726 darab BTC-vel (előző hónapban 12286 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9366 BTC-vel, a Riot 7327 BTC-vel, a Cleanspark 2240 BTC-vel és a Hive 2032 BTC-vel. A CleanSpark-nak sikerült a nyár óta immár közel megnégyszereznie BTC vagyonát, így bekerült az ezres nagyságrendű vagyonnal rendelkező bányászcégek csapatába. Több száz BTC-t birtokol még a DMG (469 BTC), a Bitfarms (703 BTC), a Bit Digital (821 BTC) és a Cipher Mining (553 BTC).

2023 szeptemberben birtokolt bitcoin mennyiségek bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük az augusztus hónapot a számok tükrében:

  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 38 000,1
  • augusztusban bányászott összes BTC (db): 6 002,1
  • összes napi BTC termelés (db): 193,62
  • összes eladott BTC mennyiség augusztusban (db): 4 260
  • összes vállalati hashráta kapacitás augusztus végén (EH/s): 98,87
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 855 113

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Ráadásul a Hut 8 Mining össze fog olvadni az US Bitcoin Corp. (USBTC) bányász vállalattal, így egyből a Marathon és a Riot Platform bányászóriások versenytársa lesz, vállalati hasráta kapacitás tekintetében biztos. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászaira, az Iris Energy-re és a Hive-ra és a DMG Blockchain-re, de a Cleanspark és a Cipher Mining se kerülje el a figyelmünket.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img