Megszűnik a Reddit kripto alapú hűségprogramja

spot_img

A Reddit november 8-án megszűnteti a 3 évvel ezelőtt bevezetett Crypto Community Points rendszert, ami kriptovalutával jutalmazta a közösségi oldal aktív és/vagy népszerű bejegyzéseket posztoló felhasználóit.

A Reddit a világ tizedik legnagyobb látogatottságú weboldala és legaktívabb fóruma, amit hazánkban is sokan szeretnek. A főleg közéleti témákat kibeszélő r/hungary csoport például 347 000 regisztrált taggal rendelkezik, de a pénzügyi témákra fókuszáló r/kiszamolo-t is 31 000-en követik.

Az Ethereum/Arbitrum Nova hálózatokon futó Reddit kripto pontokat közösségi tagságokra, animált emojikra, kitűzőkre, NFT profilképekre és más nem létfontosságú, de az oldal használata során mégis valamilyen pluszt adó dolgokra lehetett beváltani.

Bizonyos reddites közösségek, például a nemzetközi r/cryptocurrency (6.9 millió tag – MOON token), vagy r/fortnitebr (3 millió tag – BRICKS token) saját kriptovalutákat is kibocsátottak, amelyek szoros kapcsolatban voltak a Reddites pontrendszerrel. Ezek árfolyamai a tegnapi bejelentést követően jelentősen visszaestek.

A BRICKS token 60%-ot, a MOON token 90%-ot vesztett tegnap az értékéből

A Reddit a törvényi szabályozás bizonytalanságaival, illetve a túl erőforrásigényes fejlesztéssel indokolta a program lezárását, és a jövőben más módokon szeretné aktivitásra ösztönözni és ezért jutalmazni a felhasználóit.

A pontrendszer kapcsán sok olyan visszajelzést lehetett olvasni, hogy az nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sokan nem a beszélgetésekben való természetes részvételre, hanem a pontgyűjtésre kezdtek fókuszálni és ezért olyan viselkedésmintákat vettek fel, amik inkább rontottak a normál felhasználók élményein. Sokkal jobban előtérbe került például a botok használata, amik csak semmitmondó, mesterséges intelligenciával generált kommenteket tettek közzé, hogy azokkal farmolják a pontokat.

A rendszer eredeti célja az lett volna, hogy a felhasználók által megszerzett reputációs pontok Ethereum blokkláncon való tárolásával bárki és bármilyen másik internetes oldalra átvihesse a már megszerzett “hírnevét”, ám a kripto pontokat végül sehol máshol nem vezették be, így a további skálázódás lehetőségének hiánya végül megpecsételte a projekt sorsát.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img