21.co jelentés: a tokenizálás állapota

spot_img

A 21.co digitális eszközkezelő jelentése szerint a tokenizált eszközök piaca bikapiac esetén elérheti a 10 billió dollárt, medvepiac esetén pedig a 3,5 billió dollárt. A kripto jelenleg egy érési folyamaton megy keresztül, és úgy néz ki, hogy egyre inkább integrálódik a jelenlegi pénzügyi rendszerrel. A szabályozási korlátozások és a szabványok hiánya, azonban hátráltathatja a tokenizáció fejlődését.

A tokenizálásra nem volt lehetőség a Bitcoin blokklánc megjelenéséig. Az Ethereum hálózat és az intelligens szerződések megjelenése a blokkláncok és az elosztott főkönyvi technológiák különböző változatainak robbanásszerű fejlődéséhez vezetett, ami billió dolláros iparággá vált.

Ez igaz a tokenizált eszközökre is. A tokenizált eszközök piaca akár 10 billió dollárra is nőhet még ebben az évtizedben, mivel a hagyományos pénzintézetek is sorra jelentik be tokenizációs terveiket, digitális letétkezelési szolgáltatásaikat, és a tokenizáció lehetőségét egyre komolyabban veszik – áll a 21.co digitális vagyonkezelő cég jelentésében.

A kripto és a hagyományos eszközosztályok, köztük a fiat valuták, részvények, államkötvények és ingatlanok közötti konvergencia példátlan növekedést mutat” – olvasható a jelentésben. “Becsléseink szerint a tokenizált eszközök piaci értéke 2030-ra medvepiac esetében 3,5 billió dollár, bikapiac esetében 10 billió dollár között lesz.

A tokenizációs piac értékének előrejelzése a 21.co jelentésében (forrás: 21.co jelentés)

A Bank of America például egyik jelentésében azt mondta, hogy a tokenizáció átalakíthatja a meglévő pénzügyi infrastruktúrát, növelheti a hatékonyságot, csökkentheti a költségeket és optimalizálhatja az ellátási láncokat. A Boston Consulting Group év eleji jelentése is úgy becsülte, hogy a tokenizált eszközök piaca hamarosan elérheti a 16 billió dollárt.

A 21.co elemzői azt nyilatkozták, hogy a kriptopénzek érési folyamaton mennek keresztül, ugyanis egyre több hagyományos pénzintézet fogja használni a különböző blokkláncok adta lehetőségeket és a blokkláncra épített saját termékpalettát. “A kripto, az őrületből a szinergiába megy át.” Az átmenet révén a kripto egyre inkább integrálódni fog a meglévő pénzügyi rendszerrel, szoftverekkel és a tokenizáción keresztül valós piaci eszközöket (real-world assets – RWA) hoz az ökoszisztémába.”

A kripto fordulóponthoz érkezett a 21.co jelentése szerint (forrás: 21.co jelentés)

A jelentés arra is rámutat, hogy az Ethereum hálózat az összes tokenizált eszköz több mint 58%-át, majdnem 70 milliárd dollárt teszi ki, és a legélénkebb ökoszisztémával rendelkezik. Több mint 6 millió napi aktív felhasználóval és csaknem 6000 havi aktív fejlesztővel. A Tron a második 45 milliárd dollár feletti tokenizált eszközökkel, míg Solana a harmadik a leggyorsabb, 0,4 másodperces elszámolási idejével.

Kapcsolódó cikkünk:

A dollár alapú stabilcoinok voltak az első sikeres tokenizációs implementációk, amely a kripto teljes piaci értékének közel 10%-át és az összes tokenizált eszköz majdnem 97%-át teszi ki. Más eszközosztályok (9 eszközosztály létezik), beleértve az amerikai kincstárjegyeket is,  jelentős növekedést értek el idén köszönhetően a magas kamatlábnak. Az USD alapú stabilcoinokon kívül, azonban a legtöbb tokenizációs megoldás globálisan ma még mindig nem érhető el a szabályozási korlátozások és a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek miatt.

A jelentés azt is kimondja, hogy körülbelül 431 millió kripto felhasználó van jelenleg, ami a világ népességének körülbelül 5,36%-a. A kripto elterjedése jelenleg megegyezik a 2000-es évek eleji internet elterjedésével. Akkor az internetfelhasználók száma elérte a 361 millió főt, vagyis a világ akkori népességének a 5,91%-át. Azokban az országokban, ahol a legmagasabb a kripto tulajdonosok aránya, általában magas az internet- és banki szolgáltatások használata is. Ma a tokenizált eszközök birtokosai a becsült 431 millió kriptotulajdonos valamivel több mint 10%-át teszik ki, vagyis nagyjából 47 millió embert jelent.

Cikkajánló:

Az rwa.xyz adatai is alátámasztják a 21.co jelentését. Idén csak a tokenizált kincstárjegyek iránti kereslet közel hatszorosára, 665 millió dollárra nőtt. A kriptos cégek és befektetési alapok is keresik ezeket a termékeket, hogy magasabb államkötvény kamatokat kapjanak. Eddig a Stellar és az Ethereum hálózat volt a tokenizált állampapírok vezető piacai, de más hálózatok is nyitottak már a tokenizált eszközök felé (Polygon, legutóbb az XDC). 

Tokenizált eszközök összértéke a 21.co adatai alapján

Az alapok tokenizálása is egyre növekvő tendencia a hagyományos alapok, alapkezelők és vagyonkezelők körében. Az olyan nagy pénzügyi intézmények, mint a Franklin Templeton, a KKR és a Hamilton Lane szintén tokenizált alapok indítását tervezi a közeljövőben.

Az amerikai állampapírok magas hozamuk és alacsony kockázatuk miatt a tokenizáció kapujának tekinthetőek. Az rwa.xyz adatai szerint a Franklin Templeton vagyonkezelő cég a legnagyobb szereplő, a 665 millió dollárnak csaknem a felét teszi ki a vagyonkezelő cég Franklin OnChain U.S. Government Money Fund-ra keresztelt tokenizált alapja a Stellar hálózatán.

Ha kriptovalutát vásárolnál, akár bitcoint vagy ethereumot, a Binance felületén ezt egyszerűen meg tudod tenni. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Növekszik a digitális kötvénypiac

/21.co, coindesk, dune analitics/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img