spot_img

Szeptember havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img

Október közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 szeptember havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait.

A bitcoinbányászat nehézsége szeptember második felében újabb csúcsot produkált, köszönhetően a közel 7%-os emelésnek. Ha a bitcoin hálózati nehézség értékeit év elejétől nézzük, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások nagyságának a mértéke csökkent. Az év első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, az utóbbi hónapokban már csak 6-7% körül. Szembetűnő lehet, hogy július végétől egészen augusztus utolsó hetéig nem történt számottevő nehézségi kiigazítás. Ezen a héten várhatóan ismét egy 7% körüli emelés történhet, hiszen a blokkidő 9 perc 22 másodperc körül alakul.

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. szeptember 1-től – 2023. szeptember 30-ig (forrás: CoinWarz)

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől 2023. szeptember 30-ig (forrás: CoinWarz)

Összességében az is elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát online állapotba helyezni az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. A globális Bitcoin hálózat hashrátája szeptember végére 0,65%-ot, míg a vállalati hashráta 1,65%-ot növekedett. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A bitcoin hálózat mutatói tehát év eleje óta masszívan emelkednek, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Ez alól kivételt jelent a május eleji időszak, amikor is a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. Év eleje óta a hálózati nehézség 61%-ot, a globális hashráta, pedig 60%-ot növekedett.

Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti. 

A globális Bitcoin hálózati hashráta és az össz vállalati hashráta alakulása 2023-ban (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az összes vállalati hashráta növekedésben megfigyelhető, hogy júliustól a növekedés mértéke lelassult. Ez többnyire annak tudható be, hogy az év elején vállalt vállalati hashráta növekedést nagyrészt teljesítették már a bányászok, illetve az idei évre tervezett fejlesztések lassan a végéhez közelednek. A néhány hete bejelentett legújabb hatékonyságú bányászgépek beszerzéséért folytatott verseny, azonban már most megkezdődött, amelyeknek a szállítása és üzembe helyezése jövő évre fog áttolódni.

Összes vállalati hashráta alakulása 2023-ban (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek az előbb említett kialakult versenyhelyzet miatt. Másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek. Az utóbbi hónapokban, ugyanis sorra jelentették be a 20 J/TH alatti bányászgépek megjelenését (Canaan, Bitmain), ami óriási mérföldkövet jelent a bányászati iparágnak. (Ezeknek a gépeknek a teljesítménye nagy valószínűséggel csak jövő fog megjelenni a Bitcoin hálózaton.(

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023-ban (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az idei évben kétszer tapasztalhattunk eddig minimális csökkenést az online állapotban lévő bányászgépek számát tekintve. Májusban és augusztus hónapban történt kisebb visszaesés, ami betudható egyrészt az augusztusi nagy nyári hőségnek, hiszen a legnagyobb telephelyek Texasban találhatóak. Ilyenkor a bányászok lekapcsolják a farmokat az elektromos hálózatról, hogy a lakosság elegendő energiához jusson. Másrészt, pedig a kevésbé hatékony bányászgépeket kapcsolják le, illetve cserélik le hatékonyabb berendezésekre.

Kapcsolódó cikkek:

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img