Csúcsot döntött a bitcoin tranzakciós díj

spot_img

Néhány napja a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. A nagymértékű növekedést egy új szabvány, a BRC-20 token szabvány okozta, korábban pedig a bitcoin NFT-ték (ordinals) mintelése terhelte meg a bitcoin hálózatot.

A BRC-20 szabványnak köszönhetően (amelynek a neve az Ethereum token szabványból, az ERC-20-ból származik) rengeteg shitcoint és meme tokent minteltek, aminek eredményeként bedugult a bitcoin mempool. Valószínűleg ez okozhatta azt is, hogy a Binance felfüggesztette a BTC kiutalási lehetőséget múlt héten hétfőn, ami kisebb pánikot okozott a piacon.

Hatalmas mennyiségű tranzakció várakozott a mempool-ban múlthéten (forrás: mempool.space)

A teljes blokkjutalom több mint 70%-át a tranzakciók után beszedett díjak alkották (forrás: hashrateindex)

A BRC-20-as szabvány jelenleg még gyerekcipőben jár, azonban, ha kinövi magát, ahogyan az Ethereum hálózatán az ERC-20 esetében történt, akkor elképzelhető lesz, hogy a bitcoin hálózatán stabilcoinok, vagy akár különböző okosszerződések is futhatnak. 

Mi az a tranzakciós díj?

Minden bitcoin tranzakcióhoz bitcoin tranzakciós díj tartozik. A díjat azoknak a bányászoknak fizetik ki, akik fenntartják a hálózatot, feldolgozzák a tranzakciókat, és biztosítják a hálózat zavartalan működését, és ami a legfontosabb, a hálózat biztonságát. 

Az értékátruházás a Bitcoin hálózat nyilvános főkönyvében rögzített tranzakciókon keresztül történik. A Bitcoin blokkláncon végrehajtott minden tranzakció tranzakciós díjat von maga után. A bitcoinbányászok bitcoin tranzakciós díjakat szednek be, amikor sikeresen bányásznak ki egy Bitcoin blokkot, amiért megkapják az éppen aktuális blokkjutalom támogatást is (ami nagyjából négyévente változik és ez idő alatt fix, jelenleg 6.25 BTC). 

A megfelelő összegű tranzakciós ​​díj biztosítja, hogy egy adott tranzakció rövid időn belül vissza legyen igazolva. Ha azonban a tranzakciós díjak túl alacsonyak, a tranzakció megerősítése tovább tarthat. Minél nagyobb egy blokk mérete a blokkláncon, annál magasabb lesz a tranzakciós díj. Minél nagyobb lesz egy blokk, annál nehezebb lesz kibányászni. 

A blokklánc felhasználóinak tehát tranzakciós díjat kell fizetniük azért, hogy tranzakcióik bekerüljenek a blokkokba. Minél nagyobb a tranzakció, annál több adatot foglal el egy blokkban, és annál többet kell fizetnie a feladónak. Röviden: minél többet küld, annál többet kell fizetnie. 

BRC-20-as tokenek listáját itt éred el és a tokenek eléréséhez unisat walletre lesz szükséged, amit ezen a linken keresztül tudsz letölteni.

Gyakorlatilag ez történt a BRC-20-as tokenek esetében is, elindult egyfajta versengés, hogy bekerüljenek a blokkokba és mintelve legyenek a bitcoin hálózaton. Múlt héten hétfőn és kedden a tranzakciós díjak elszálltak, a bányászok hatalmas bevételekre tettek szert ezekből a díjakból. 

A blokkokba kerülési licitháború olyan intenzív volt, hogy egyes teljes blokkjutalom meghaladta a 12,5 BTC-t, ami a legutóbbi felezési időszak blokkjutalom támogatása volt tranzakciós díjak nélkül. Viszont ez volt az első olyan alkalom, hogy a tranzakciós díj jutalmak felülmúlták a blokk támogatási jutalmat (6.25 BTC). 

Egy blokk a Luxor Bitcoin Mining Pool-ból, amely 6.463 BTC-nyi tranzakciós díjat tartalmaz, a teljes blokkjutalom 12.713 BTC (forrás: mempool.space)

Nem meglepő, hogy ezen a két napon a tranzakciós díjak adták minden idők második legnagyobb arányát a teljes blokkjutalomból. A bitcoin hálózat életében a legnagyobb tranzakciós díj/blokkjutalom támogatás arány 77% volt 2017. december 22-én.

Bitcoin tranzakciós díjak a blokk jutalmak százalékában (forrás: hashrateindex)

Bitcoin tranzakciós díjak a blokk jutalmak százalékában és a blokk méretében (forrás: hashrateindex)

Ha a blokkméretet vesszük alapul, akkor megfigyelhető, hogy a magas tranzakciós díjak ellenére a BRC-20-as tokenek mintelése nem vezetett minden idők legmagasabb blokkméretéhez. Valójában februárban és márciusban, az ordinals mánia kezdetén, a blokkok jóval nagyobbak voltak.

Kapcsolódó cikkünk:

Mennyire volt jövedelmező bányásznak lenni az elmúlt napokban:

  • az átlagos tranzakciós díj/blokk támogatás aránya a múlt héten 33,09% volt, szemben az azt megelőző heti 6,37%-kal, tavaly november első hetében ez az arány 1,9% volt,
  • a blokkonkénti átlagos tranzakciószám május 7-én, vasárnap minden idők csúcsát döntötte meg, több mint 4373 tranzakcióval, míg május 8-án hétfőn a második legmagasabb, több mint 4197,
  • csak májusban, május 9-ig a bányászoknak 2749,95 BTC bevételük volt tranzakciós díjakból, szemben 2023 első négy hónapjával, 2233,14 BTC-vel,

Még egy dolgot érdemes figyelembe venni: a tranzakciós díjak nem lennének ilyen magasak, ha az átlagosnál lassabb blokkidő nem növelné a tranzakciós torlódást. Az átlagos blokkolási idő az elmúlt héten 11 perc és 4 másodperc volt a 10 perc helyett, amit a globális hasráta csökkenéséhez is lehet kötni. A cikk írásának pillanatában a blokkidő 9 perc 49 másodperc, és a teljes blokkjutalom 6.71 BTC körül alakul. Normalizálódni látszik a helyzet.

A Bitcoin hálózat aktuális adatai (forrás: hashrateindex)

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Jön a Bitcoin Ordinals a Binance NFT piacterére

/hashrate index, ordinalhub, makeuseof, mempool, defi calendar/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img