Rohamosan nő a Bitcoin hálózat hashrátája

spot_img

Április hónap közepén látott napvilágot a CleanSpark (észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász) óriási mértékű, közel 145 millió dolláros bányászgép vásárlása, amivel a bányászcég a jövő évi bitcoin felezésre is készül. A vásárlás azt is jelenti, hogy hamarosan duplázni fog a bányász, ami a vállalati hashráta kapacitását illeti. Várhatóan még ebben az évben fognak munkába állni a megvásárolt bányászgépek, amelyek 6,3 EH/s (exahash per másodperc) számítási kapacitást fognak hozzáadni a cég jelenlegi 6,7 EH/s-os hashrátájához, ami kb. 95%-os növekedést fog jelenteni.

Ebben a hónapban nemcsak a CleanSpark döntött a vállalati hashráta bővítésen. Több hónapos tervezés és alapos előkészületek után például az Iris Energy, a DMG Blockchain és a Hut 8 is közzétette növekedési terveit, előrejelzéseit. A pontos adatokat, azonban az esedékes áprilisi bányászjelentésekből fogjuk megtudni.

A DMG jelenleg 1 EH/s körüli vállalati bányászkapacitással rendelkezik, amit áprilisban további 188 PH/s-el (petahash per másodperc) kíván bővíteni, ami körülbelül 1550 bányászgépet jelent. A vásárolt berendezések többsége Antminer S19j Pro+ és Antminer S19 XP. A cég további 40 megawatt teljesítményű mobil kriptobányász ​​konténereket vásárolt még a gépek elhelyezésére.

Az Iris Energy 2023 június végére 5,5 EH/s vállalati hashráta kapacitás elérését tűzte ki célul. A tervek megvalósítása remek ütemben halad, eddig a vállalat 5,2 EH/s hashrátát tudott telepíteni. A fennmaradó 0,3 EH/s bányászt már leszállították, és telepítésre vár. Továbbá a cég texasi, Childress-ben működő 600 MW-ig bővíthető telephelyén az első 20 MW-os adatközpont már online működik.

hashráta: a hálózatok folyamatos működéséhez felhasznált számítási teljesítmény mértékegysége.

A Hut 8 és az US Bitcoin Corporation viszont egyesülni fog hamarosan, együttes vállalati hashrátájuk 5,6 EH/s-ról 7,02 EH/s-ra fog nőni. Az akvizíciót követően az új cég neve Hut 8 Corp lesz (New Hut) és az egyesült államokbeli székhellyel rendelkező bányász vállalattá válik, Kanada ezzel elveszti egyik legnagyobb bányászát a HUT 8-t.

A bányász társaságok össz vállalati hashráta növekedése nagyban hozzájárul a Bitcoin hálózat globális hashráta növekedéséhez és ezzel párhuzamosan a hálózati nehézség növekedéséhez is. 2023-ban eddig a nyilvános bányászok össz vállalati hashráta kapacitása hónapról hónapra átlag 6,9%-al nőtt, a globális Bitcoin hálózat pedig 9,6%-al. 2023 január elsején 255,52 EH/s számítási kapacitással indult az év, március elsején pedig 308,26 EH/s-on tetőzött, ami 21%-os erősödést jelent.

Globális Bitcoin hálózati hashráta és az össz vállalati hashráta alakulása 2023 első negyedévében (EH/s) (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Vállalati szinten a leglátványosabb növekedést a Marathon produkálta 2023 első negyedévében, (7,3 EH/s-ról 11,5 EH/s-ra). Hasonló nagyobb ütemű növekedést ért el a RIOT (9,3 EH/s-ról 10,5 EH/s-ra) és a Cipher Mining (4,3 EH/s-ról 5,7 EH/s-ra). 

Vállalati hashráta alakulása 2023 első negyedévében (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A Kripto Akadémia által összegyűjtött március eleji adatok alapján, a Bitcoin hálózat globális hashrátájak a 26%-át, azaz több mint a negyedét az általunk figyelt bányászok felügyelik.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Mi az a hálózati nehézség?

/hut8, iris energy, dmg blockchain/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img