Nem sikerült eddig felülmúlni a tőzsdén jegyzett bányászoknak a bitcoin árfolyamát 2022-ben

spot_img

A nyilvános bitcoinbányász vállalatok kiemelkedő figyelmet kapnak a kriptopiacon, mivel a befektetők, a média és a szabályozó hatóságok árgus szemmel figyelik pénzügyi növekedésüket, működési jelentéseiket és bővítési terveiket. Míg a legutóbbi bikapiac során szinte valamennyi bányász vállalat részvényárfolyama jelentősen felülmúlta a bitcoinét, most egyértelműen az ellenkezője érvényesül, miközben ezek a bányászok megpróbálják átvészelni a medveciklust. A bányász cégek közül egyiknek sem sikerült eddig 2022-ben a bitcoint felülmúlnia.

A bitcoinnak és a hodlereknek eddig nehéz éve volt, a tőzsdén jegyzett bányászoknak azonban még keményebb. Az alábbi oszlopdiagram szemlélteti a bitcoin és tizenöt bányász cég árfolyamának esése közötti korrelációt 2022. július 31-ig.

(forrás: bitcoinmagazine.com

A Nasdaq-on kereskedett öt legrosszabbul teljesítő bányász cég az idén a következő:

  • TeraWulf Inc. (WULF) -90,9%
  • BIT Mining Limited (BTCM) -89,1%
  • Mawson Infrastructure Group Inc. (MIGI) -86,6%
  • Greenidge GEneration Holdings Inc. (GREE) -82,7%
  • Stronghold Digital Mining Inc. (SDIG) -81%

A piaci környezetet tekintve a bányászrészvények negatív teljesítménye várható volt. A bitcoin (sárgával jelölve) és a bányavállalatok teljesítményéről teljesebb képet ad az alábbi diagram, amely a bitcoin 2021 végi történelmi csúcsától 2022. július 31-ig tartalmaz árfolyamadatokat. A bitcoin és az összes bányász cég részvény árfolyama természetesen együttesen lefelé tendál, egyetlen vállalat sem teljesített jobban a bitcoinnál.

Az eddig eltelt kilenc hónapban a bányász részvények közötti szorosabb korreláció 2022. májusa után figyelhető meg, szemben a megelőző hónapok észrevehetően gyengébb korrelációjával.

(forrás: bitcoinmagazine.com

Még rosszabb az összkép, ha a bányász részvényeket a Standard and Poor’s 500 (S&P500) tőzsdeindexel (lilával jelölve) hasonlítjuk össze. Az alábbi diagramon jól látszik, hogy az S&P500 2022-ben májustól minden esetben túlteljesítette a bányász részvényeket.

(forrás: bitcoinmagazine.com

Azonban a bányászok a piaci körülmények ellenére is működnek, folytatják a termelést. Számos esetben a havi bitcoin termelés egyes cégeknél növekedni tudott, újabb finanszírozási forrásokat vontak be és a bővítési tervekkel sem állnak le.

Havi bitcoin termelésre vonatkozó néhány példa az elmúlt hónapokban:

Néhány bányász a szokásosnál nagyobb mennyiségben adott el eddig a kitermelt bitcoin mennyiségéből, hogy átvészelje a medvepiacot. Más bányászok továbbra is az összes általuk bányászott BTC-t tartják, köztük a Hut 8 és a Marathon, amely 2022 második negyedévében egyetlen bitcoint sem adott el.

A medvepiac ellenére számos bányász bővítési projekteken dolgozik. A Core Scientific 100 millió dolláros friss finanszírozási körön van túl, a CleanSpark pedig folytatja az akciós bányász hardverek beszerzését. A Compute North és a Compass Mining 75 MW-os bővítési megállapodást írt alá, a Marathon pedig 200 MW-os hosting szerződést kötött.

A bitcoin árfolyama még mindig messze van a tavaly novemberben beállított csúcsához képest, ennek ellenére a bányászati ágazat növekedését láthatjuk. A legtöbb bányász cég továbbra is tartja a kibányászott bitcoint, új tárhely- és finanszírozási megállapodásokat kötnek, valamint készülnek a következő bikapiacra és a közelgő felezési eseményre. Annak ellenére, hogy június elején még a bányászszektor lehetséges borulásáról írtunk, úgy néz ki ezek a cégek okosan átvészelik a medvepiacot, amennyire csak tudják, a lehetőségekhez mérten.

A bitcoin bányász cégek ​​részvényei eddig felülmúlták a BTC árfolyamát 2021-ben

/bitcoin magazine/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img