Borulhat a bányász szektor is?

spot_img

A zuhanó bitcoin ára, az emelkedő villamosenergia árak és a magas kamatozású hitelek csapdájába esve sok bitcoin bányász a csőd szélén találhatja magát.

Jónéhány bitcoin bányász a felszámolás lehetőségével nézhet szembe, miután magas kamatozású hiteleket vettek fel a bikapiac alatt, hogy finanszírozni tudják kiadásaikat és költségeiket. Ha beindul a felszámolás és a fizetésképtelenség dominó effektusa, akkor sorra dőlhetnek be a magas kitettségekkel rendelkező kriptohitelezéssel és a fedezeti alapokkal foglalkozó cégek is.

A bitcoin bányászok három jövedelmezőségi opcióra támaszkodnak: a bitcoin árára, a villamosenergia árakra és az ASIC bányászgépekhez való hozzáférés lehetőségére.

Most mindhárom tényező egyszerre szorongatja a bányászokat, velük együtt a hitelezőiket is. 

A BTC árfolyama az elmúlt hónapban mintegy 30%-ot esett, 31000 dollárról 21000 dollár alá. Az előrejelzések szerint idén nyáron a villamosenergia árak az USA északkeleti részén, – ahol egyébként számos bányász telephelye is megtalálható – megduplázódnak az előző évhez képest.

A bányászok a kitermelt bitcoinra, – ahelyett, hogy eladták volna – meglehetősen magas kamatozású hiteleket vettek fel, amikor a bitcoin ára még a duplája volt a maihoz képest.

Az olyan kriptohitelezők, mint a BlockFi, a NYDIG és a kínai Babel Finance finanszírozhatta ezeket a hiteleket, amiből aztán a bányászok bővíteni tudták bányászgép flottájukat. Ez a kör tökéletesen működött az UST összeomlása és a Celsius fizetésképtelensége előtt. 

Nem annyira ismert, de a Celsius szintén az egyik legnagyobb bányász beruházónak számít az amerikai kontinensen.

A Celsius még 2020-ban kezdett el beszállni a bányászati szektorba és olyan bányász cégeknek adott kölcsönöket, eszközlízinget létesítménybővítési terveikhez, mint a Core Scientific és az Argo Blockchain.

Pár napja viszont a Babel Finance lett a legújabb kriptohitelező cég a Celsius után, amely felfüggesztette a kiutalásokat. A hongkongi székhelyű vállalat egy pénteki bejegyzésben tájékoztatta felhasználóit az esetről.

Bár az energiaköltségek emelkedése miatt is aggódhatnak, a bitcoin ára az elsődleges fájdalomforrás a bányászok számára.

A hangulat nagyon rossz. Ezen az áron az árrés nagyon kicsi, különösen most nyáron, amikor az áramárak emelkedni fognak Texasban, Pennsylvaniaban, New Jerseyben és Maryland területén is” – mondta Todd Esse, a HashWorks bányászati fedezeti alapokkal foglalkozó cég társalapítója.

Ördögi kör

A bikapiac alatt a bányászok kiskapukat találtak arra, hogy letéteket – esetenként 30% és 50% között – helyezzenek el a bányászgép gyártóknál, hogy meg tudják vásárolni a legújabb ASIC gépeket. Továbbá ígéretet tettek arra, hogy a fennmaradó összegeket a még bányászandó bitcoinokból származó eszközökkel fizetik majd ki.

Ha ez nem lenne még elég, készpénzt is kölcsönöztek a működési költségek kiegyenlítésére, biztosítékként, pedig természetesen a bányászgépeket használták. (A legtöbb bányász azért tett így, mert a bitcoin árának további emelkedésére számított. Ha nő a BTC ára, egyre kifizetődőbb a bányászat is.) 

Számos hitelező, köztük a Babel Finance is, garanciát vállalt az ilyen kölcsönökre, ami azzal a kockázattal jár, hogy a hitelezőn maradhatnak (illikvid gépekben ragadhat) hatalmas mennyiségben ezek a bányászgépek, amelyek áram nélkül minden másodpercben csak veszteséget termelnek.

Alejandro De La Torre bányászati tanácsadó szerint néhány bányász a teljes ASIC flottájától fog megválni. A másodlagos piacokon akarnak majd értékesíteni, ahol már most is rengeteg a kínai bányászoktól származó használt berendezés. A tanácsadó szerint “káosz lesz a használt bányászgép piacon“.

A nemrégiben még csúcsmodellnek számító Antminer S19j Pro-kat már most is 5000 dollár alatt lehet beszerezni hazánkban is, holott pár hónappal ezelőtt még bőven 10000 dollár felett volt ezeknek a bányászgépeknek az ára. 

A hitelezők bármikor visszavehetik a bányász gépeket, hogy ki tudják magukat fizetni.

Függetlenül attól, hogy egy üzemeltető honnan szerezte be a gépeket, van egy fennálló hitelkerete. Nem számít, hogy mikor került be a piacra”, lehetetlen, hogy “elég bevételt termeljen a bányászatból ahhoz, hogy ezeket a hitelkötelezettségeket teljesítse” – mondta Jurica Bulovic, a Foundry Digital bányászatért felelős vezetője, aki kriptobányászoknak nyújtott hitelekkel és kripto befektetésekkel is foglalkozik. 

A hitelek nemteljesítése várhatóan súlyosan fogja érinti majd a nagyobb mérleggel rendelkező hitelezőket. A legtöbb bányász azonban valószínűleg ki tudja fizetni legalább a kamatokat, mert mérlegéből és egyéb szolgáltatásokból ki tudja majd gazdálkodni.

Ha a jelenlegi gazdasági helyzet folytatódik, a bányászok elkezdik majd hamarosan a készpénztartalékaikat is megcsapolni. (Ha rendelkeznek készpénztartalékokkal.) 

Nyilvánvalóan egyik bányász sem akarja eladni a kibányászott bitcoint, különösen ilyen alacsony árak mellett, de kénytelenek lesznek, hogy elkerüljék a hitelek nemfizetését” – mondta Bulovic.

Ha lehetséges, a Foundry például három fél – saját maga, a bányászok és a gépek hosting létesítményei – között strukturálja a hitelét. 

Ha a bányász nem fizet, a Foundry átveszi a gépeket és addig folytatja a bányászatot saját részre, amíg a bányász egyenesbe nem jön. Nem minden hitelező tudja megvalósítani ezt a lehetőséget. 

A végső megoldás természetesen a bányászgépek visszavétele és azoknak az értékesítése.

A bányászgépek eladása szinte kivétel nélkül minden hitelezőnek kihívást jelent, mivel a piac nem túl likvid. Sokkal könnyebb eladni a bitcoint, mint egy ASIC gépet. Úgy gondolom, hogy néhány hitelező cég most fog rájönni, hogy a birtokukban lévő biztosíték talán nem is olyan likvid vagy nem olyan értékes, mint ahogy azt gondolták” – nyilatkozta Bulovic. 

Talán az ASIC gépek finanszírozása 13000 dolláron ostoba lépés volt. Most fizetnek meg a bányászok ezért az ostobaságért.” – mondta De La Torre

Kibányászott kriptovalutáidat befektetnéd, de nem tudod hova? A Nexo felülete erre egy remek lehetőséget kínál.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

Májusi frissített bányász eredmények érkeztek

/blockworks/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img