Miniszterelnökből szakmunkás, majd kripto befektető lett Orbán Viktor

spot_img

Az ország vezetése is egy szakma – mondta Orbán Viktor hétfői beszédében, egy szakképzést népszerűsítő rendezvény megnyitóján. A miniszterelnök önmagát is szakmunkásként definiálta és több jellemvonást is felsorolt, amelyek szerinte nélkülözhetetlenek a sikeres munkavégzéshez.

Az eseményről készült beszámolók több hazai híroldalon is megjelentek, így sokan találkozhattak velük. Ahogy talán már azzal a Facebookon terjedő hirdetéssel is, amire a napokban hívták fel a figyelmünket.

Nem ez az első alkalom, hogy valami hasonlóba fussunk bele, de nem is véletlenül emeljük ki a kérdéses posztot. Az utóbbi időben ugyanis ismét megsokszorozódtak a hozzánk érkező és láthatóan kriptós átverésekben érintett olvasóink megkeresései.

A bejegyzés egy kripto befektetői platformot reklámoz, nem is akármilyen kijelentésekkel.

Orbán Viktor: “Az tett engem sikeressé, hogy mindig gyorsan és hezitálás nélkül ugrok bele az új lehetőségekbe, és most a legjövedelmezőbb befektetésem egy új, Bit 360 GPT nevű automatikus kriptovaluta-kereskedő program. Ez az életemben látott legnagyobb lehetőség arra, hogy az ember gyorsan összegyűjtsön egy kisebb vagyont. Mindenkit bátorítok arra, hogy kipróbálja ezt a lehetőséget, mielőtt a bankok megszüntetnék.”

A Ma reggel műsorvezetője, Ábrahám Viola nem hitt a szemének, amikor Orbán kihúzta zsebéből a telefonját, és megmutatta a nézőknek, hogy mennyi pénzt keres ezzel az új pénzkereső programmal, amelyről most már mindenki beszél Magyarországon.”

A módszer eléggé biztosnak tűnik, mert az interjú után néhány perccel az OTP Bank felszólította a tévécsatornát, hogy állítsák le Orbán interjújának sugárzását – de már túl késő volt.”

A szöveg ezután még hosszan, de ugyanebben a stílusban folytatja tovább az érdeklődők puhítását, mesebeli vagyonokat ígérve, ha befizetnek az alkalmazásba.

A legtöbben valószínűleg most azt gondolják, hogy ez egy egyértelmű csalás, ugyan mégis ki dőlne be ennek. Nos a személyes tapasztalataink szerint sajnos elég sokan.

Miközben az év eleje óta megduplázódott a bitcoin árfolyama, újra növekedni kezdett az érdeklődés a kriptós befektetések iránt. A kezdők tapasztalatlanságát és gyors cselekvési vágyát ilyenkor könnyen kihasználják a naivitásukra alapozó átverések.

Bár a fentihez hasonló, milliókat ígérő kereskedési robotok mindig slágertémának számítottak, az MLM és piramisjáték jellegű, tehát a mások megkörnyékezésére és beszervezésére alapozó csalások is újra erőre kaptak.

Az eddig talán legtöbb magyart érintő és kifejezetten kriptós csalásként működő projekt a PLC Ultima (PLCU, PLCUX) lehetett, aminek sajtóforrások szerint már több mint 6000 hazai károsultja van. De a hozzánk érkező megkeresések alapján nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a Magyarországon szintén áldozataikat szedő Zeniq és Ultron nevű kriptós átverések is elérik majd ezt a nagyságrendet.

Halász Viktor, a Nemzeti Nyomozóiroda Kiberbűnözés Ellenes Osztályájanak vezetője nemrégiben elmondta, hogy az áldozatok képesek annyira beleélni magukat a kriptós piramisjátékok ígéreteibe, hogy olykor még maguknak az ügyben nyomozó rendőröknek sem hiszik el, hogy tényleg egy átverés áldozatai lettek.

“Ha elismerné, hogy átverték, akkor egyrészt el kellene ismernie maga előtt is, hogy rászedhető volt, másrészt pedig fel kellene adnia a reményt, hogy visszakapja a pénzét.”

Aki továbbra is tagad, az viszont még mindig be tud lépni az átverés internetes felületére, ahol látja a folyamatosan növekvő profitját, és abba az álomba ringathatja magát, hogy azt egyszer majd ki tudja onnen utalni.

“Sokan azt is meg tudják magyarázni maguk előtt, hogy miért nem tudják kiutalni a pénzüket. Például hogy éppen adót kellene fizetni, vagy mert még megvárják a következő kamatfordulót. Emiatt a tagadás miatt végül aztán sokan nem is tesznek feljelentést.”

Aki úgy érzi, hogy kriptós átverés áldozata lett, vagy feltörték a tárcáját, minél hamarabb vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel. A hatóságok a csalók kripto – fiat átváltásra használt tőzsdefiójain képesek lehetnek befagyasztani az ellopott pénzeket és ezzel időt nyerve kivizsgálni az esetet.

“Van amikor azt tapasztaljuk, hogy az emberek megpróbálnak egy nagyon szép feljelentést összerakni, ügyvéddel beszélni, pedig ha csak egy egyszerű emailben megírnák mi történt, ugyanott lennénk és sokkal gyorsabban tudnánk intézkedni.”

Kriptós csalással kapcsolatos feljelentést telefonon, személyesen bármelyik kapitányságon, vagy emailben is lehet tenni. A kibervédelmi osztály közvetlen email címe: kiber@nni.police.hu

Ha nem vagy biztos benne, hogy csalásba futottál-e, Discord csatornánkon a kripto világban járatos közösségtől kérhetsz segítséget.

Kriptósok számára veszélyes is lehet a Google (2FA) Authenticator új frissítése

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img