Mi az a hálózati nehézség?

spot_img

A hálózati nehézség annak a mértéke, hogy mennyire nehéz blokkot bányászni egy adott blokkláncon, egy adott kriptovalutához. A magas hálózati nehézség azt is jelenti, hogy további számítási teljesítményre van szükség a blokkláncba bevitt tranzakciók ellenőrzéséhez, amit egyébként bányászatnak hívunk. A hálózati nehézség tehát egy olyan paraméter, amely a blokkok közötti átlagos időt stabilan tartja, szinkronban a hálózat hash teljesítményének változásával. A hálózati nehézség egyben egy fontos paraméter is, mivel a magas nehézségi szint segít megvédeni egy adott blokklánc hálózatot a rosszindulatú támadásoktól.

Maradjunk a példa kedvéért a Bitcoin hálózatnál. A Bitcoin hálózati nehézség tehát azt méri, hogy mennyi munkát (proof-of-work) kell beletenni egy bányásznak vagy egy bányászpoolnak ahhoz, hogy a Bitcoin hálózatba érvényes hash-t küldjön, amivel ki tudja bányászni a következő blokkot. Minél több hashrátát adnak a bitcoinbányászok a hálózathoz, annál gyorsabban termelnek a bányászok blokkokat, és ez arra készteti a Bitcoin hálózatot, hogy növelje a bányászat nehézségét. Ahogy egyre több hashráta kerül a hálózatra, egyrészt nő hálózati nehézség, másrészt, viszont a bányászok egyre kisebb szeletet kapnak a blokkjutalomból (és fordítva persze).

A Bitcoin hálózat programozottan, 2016 blokkonként módosítani (kiigazítani) tudja ezt a nehézséget, (kb. kéthetente) olyan szintre, hogy a blokkok generálásának átlagos blokkideje 10 perc legyen. Ha a hálózati hashráta nő, a bányászok átlagosan 10 percnél gyorsabban találnak blokkokat, ami a hálózati nehézség növekedését fogja okozni. Ha a hálózati hashráta csökken, a bányászok átlagosan 10 percnél lassabban találnak blokkokat, ezért a hálózati nehézség csökkenni fog. A szélsőséges volatilitás elkerülése érdekében a Bitcoin kódja a nehézségi szint módosítását maximum +300%-ra és minimum -75%-ra korlátozza. 

Érdekes módon a Bitcoin kódjának egy korai hibája miatt minden egyes új epochnak az első blokkja nem számít bele a nehézségi korrekció számításába. Ez azt jelenti, hogy a nehézségi korrekció a várt 2016 blokk helyett 2015 blokkból számolódik. Mivel a hatás meglehetősen minimális a hálózatra nézve, a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a hibát egyelőre még meghagyják, egyébként pedig a javításhoz hard forkra lenne szükség.

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

A Bitcoin hálózati nehézség alakulása napjainkig

A Bitcoin hálózat életre hívása óta a hálózati nehézség 1-ről 48,71 billióig nőtt. Ez azt jelenti, hogy ma 48,71 billiószor nehezebb bányászni egy Bitcoin blokkot, mint a bányászat kezdetekor.

A Bitcoin hálózat nehézségének alakulása a kezdetektől (forrás: blockchain.com)

Ha a Bitcoin hálózati nehézség időbeli kiigazításait nézzük meg a CoinDesk diagramján, akkor azt látjuk, hogy a növekedési ráta pozitív, de ez a növekedés az idő múlásával egy időben szép lassan csökken. A Bitcoin bányászati nehézségének nagymértékű csökkenése mögött néha politikai döntések (pl. Kína bányászati tilalma) is állnak, amelyek viszont később a nehézségi szint nagyobb arányú növekedéséhez vezethet, amint a globális hashráta át helyeződik, (földrajzilag is átrendeződhet) és újra online nem lesz. 

A Bitcoin hálózat nehézségi szintjének alakulása az idő függvényében, vele párhuzamosan az új bányászati ​​technológiák hozzávetőleges bevezetési dátumai 2021-ig (forrás: CoinDesk)

A hálózat nagymértékű növekedése egyben egybeesik az új, energiatakarékosabb bányászhardverek megjelenésével is. (pl. amikor a GPU-k felváltották a CPU-kat, és amikor az ASIC technológia felváltotta a GPU/FPGA-kat). A bitcoin árfolyamának folyamatos változása is befolyásolja a hálózati nehézséget, mivel ennek függvényében több/kevesebb hashráta jelenik meg online, ami viszont a bányászat nyereségességét határozza meg.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Március havi bitcoinbányász teljesítmények

/hashrateindex, coindesk, bitcoinist, blockchain.com/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img