Március havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Április közepéig szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász is közzétette 2023 március havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. 

A bitcoinbányászat nehézsége 2023 február végén közel 10 százalékot emelkedett, ami a legnagyobb volt eddig idén. Márciusban kétszer történt pozitív nehézségi kiigazítás, a hó elején egymás után két kisebb és a hó vége felé pedig egy viszonylag nagyobb. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. március 1 – 2023. március 31-ig (forrás: CoinWarz)

Az év eleje óta tartó masszív emelkedésnek és kiigazításoknak köszönhetően a bányászok hónapra hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Ezt csak azzal tudják ellensúlyozni, ha növelik vállalati hashráta kapacitásukat, minél több és hatékonyabb bányászgépet halmoznak fel gondolva közelgő bitcoin felezésre is.

Március első felében a BTC árfolyama 20000 dollár alá is benézett, a majd egy hónapig tartó szűk sávból (2200 és 23800 dollár között) esett ki. Ezt követően pár nap alatt visszaszerezte az 24000 dolláros szintet és meghaladva azt, 28000 dolláron is túljutott. Ezzel egy időben a bányászrészvények többségének az árfolyama is esett, igaz nem akkora mértékben, mint a BTC-é. A hirtelen gyengülést követően a legtöbb bányászrészvénynek sikerült visszakapaszkodni az esést megelőző szintekre, majd azt erős, nagy kereskedési volumennel járó kitöréssel meghaladni. 

A globális bitcoin hashráta is újabb csúcsot döntött az elmúlt hónapban. Márciusban a 7 napos mozgóátlag szerint 357 EH/s-on tetőzött, köszönhetően a bányászcégek vállalati hashráta növekedésének. A hashráta emelkedésével a hashár index is erősen emelkedett, március közepétől mintegy 40%-ot, 60 USD/PH/napról egészen 84 USD/PH/napra, ami új csúcsot is jelentett eddig ebben az évben. Március hónapban egyébként a bányászok, tíz hónapja az eddigi legjobb havi bevételekről számoltak be. Március végével a jelentések szerint összesen legalább 755,5 millió dollárt kerestek a bányászok, amiből 23,5 millió dollár volt csak a tranzakciós díjakra vonatkozó bevétel.

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el.

Februárhoz képest márciusban növekedni tudtak a bányászok havi bitcoin termelési mutatói. A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza az Iris Energy lett, 91,0 bitcoint termelt EH/s-onként, letaszítva a trónról a második helyre a DMG Blockchain-t (89,6 EH/BTC). A DMG mögött azonban több új hatékony bányászt is találunk: a CleanSpark-ot 89,2 EH/BTC, a Hive Blockchain-t 85,5 EH/BTC, a Bitfarms-t 88,3 EH/BTC és a Core Scientific-et 86,4 EH/s-onkénti termeléssel. A 100-as élmezőnybe senkinek sem sikerült bekerülni, egyedül az Iris tudta átlépni a 90 EH/BTC határt. A legrosszabb hatékonysággal ismét a Bit Digital (44,2 EH/BTC) bányászott bitcoint. 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 március havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Márciusban a kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1884 bitcoinnal, a Marathon (825 BTC), a RIOT (695 BTC) és a CleanSpark (598 BTC) előtt. Az 500 darab bányászott BTC feletti élmezőnybe a fent említett bányászokon kívül senki nem került be. Erős középmezőny alakult ki a Cipher Mining (413 BTC) és a Bitfarms (424 BTC) kettőssel. Táblázatunk alapján a fent említett négy cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 februárjában bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

2023 első negyedévében bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászokra vetítve (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által márciusban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 196,4 darab (előző hónapban 200,15 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC előállításának a bő 21%-ért felelnek.

2023 márciusában bányászott napi bitcoin mennyiségek bányászokra lebontva (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvános adatok alapján március hónapban a Marathon adta el a legtöbb bitcoint 750 darabot. Hasonlóan magas darabszámban értékesített BTC-t a Riot (675 BTC) és a CleanSpark (502 BTC). Havi termeléséhez képest a Hut 8 (240 BTC), a Hive (337 BTC), az ARGO (177) és a Cipher Mining (450 BTC) adott el nagyobb mértékben BTC-t.

2023 márciusában bányászott és eladott bitcoin mennyiségek bányászonként  (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség nagy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 11466 darab BTC-vel (előző hónapban 11392 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9133 BTC-vel, a Riot 7072 BTC-vel és a Hive 2310 BTC-vel. Egyelőre csupán csak ez a négy cég rendelkezik ezres nagyságrendű BTC vagyonnal.

2023 márciusában birtokolt bitcoin mennyiségek bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Nézzük az elmúlt márciusi hónapot a számok tükrében:

  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 32291,8
  • márciusban bányászott összes BTC (db): 6089,3
  • összes napi BTC termelés (db): 196,4
  • összes eladott BTC mennyiség márciusban (db): 3688,1
  • összes vállalati hashráta kapacitás március végén (EH/s): 78,88
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 709191

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen egy erősebb pozícióból indultak neki a 2023-as évnek a versenytársakkal szemben. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászra, az Iris Energy-re, és mögötte a DMG Blockchain-re, valamint a Bitfarms-ra, a HIVE-ra, a Cleanspark-ra és a Cipher Miningra-ra is.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést” és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Február havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img