Február havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Március közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász is közzétette 2023 február havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A bitcoinbányászat nehézsége 2023 januárjától több alkalommal is nőtt, legutóbb február végén, közel 10 százalékkal, ami a legnagyobb volt eddig idén. Az év eleje óta tartó masszív emelkedésnek és kiigazításnak köszönhetően a bányászok egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. január 1 – 2023. március 20-ig (forrás: CoinWarz)

Február hónapban a BTC árfolyama egy oldalazó mozgást vett fel, vele együtt a bányászat jövedelmezősége is beállt egy viszonylag stabil szintre. Múlt hónapban érte el a hashár index idei csúcsát, 80 USD/PH/nap körül alakult. A bányászok egy kis időre fellélegezhettek, valamint extra profitra tehettek szert a bitcoin hálózaton mintelt NFT-éknek köszönhetően. A néhány hetes jövedelmezőségi ablak gyorsan be is zárult, tekintettel arra a hatalmas nehézségi kiigazításra, ami február hónapban be is következett. A BTC szűk sávban való mozgása a bányászrészvények emelkedését is megakasztotta, szintén oldalazó mozgást végeztek kisebb-nagyobb kilengésekkel.

Az elmúlt időszakban csökkentek a bányászok havi bitcoin termelési mutatói, kivétel ez alól az Argo Blockchain. Az előző hónapokhoz hasonlóan ismét a DMG Blockchain lett a hónap legjobb, leghatékonyabb bányásza, 97.5 bitcoint termelt EH/s-onként. A DMG mögött azonban új másodikat köszönthetünk a Hive részéről 90.9 EH/s-onkénti termeléssel és új harmadikat az Iris Energy személyében 90.2 BTC-vel. A 100-as élmezőnybe senkinek sem sikerült bekerülni tekintettel a 28 napos hónapra és a hideg betöréseknek Texasban, ami leállásra késztette a bányászokat. A legrosszabb hatékonysággal ismét a Bit Digital (40 EH/BTC) bányászott bitcoint. 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 február havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A februárban kibányászott BTC mennyiség tekintetében a Core Scientific vezeti toronymagasan a rangsort 1765 bitcoinnal, a Marathon (683 BTC) a RIOT (675 BTC) és a CleanSpark (576 BTC) előtt. Az 500 darab bányászott BTC feletti élmezőnybe a fent említett bányászokon kívül senki nem került be. Erős középmezőny alakult ki a Cipher Mining (398 BTC), a Bitfarms (387 BTC) és a HIVE (250 BTC) hármassal. Táblázatunk alapján a fent említett négy cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 februárjában bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)2023 januárjában és februárjában bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászokra vetítve (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által februárban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 200,15 darab (előző hónap 200,48 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC előállításának a bő 22%-ért felelnek.

2023 februárjában bányászott napi bitcoin mennyiségek bányászokra lebontva (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvános adatok alapján február hónapban a CleanSpark adta el a legtöbb bitcoint 778 darabot. Hasonlóan magas darabszámban értékesített BTC-t a Marathon (650 BTC) és a RIOT (600 BTC). Havi termeléséhez képest a CleanSpark, a Bit Digital, a Hut 8, a Hive, a Cipher Mining adott el nagyobb mértékben BTC-t.

2023 februárjában bányászott és eladott bitcoin mennyiségek bányászonként  (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A piaci körülmények miatt, 2023-ban is meg fognak válni a bányászok a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség nagy részétől. Tavaly év végén egyedül a Hut 8 Mining és a Marathon tudta még tartani magát a “bitcoint tartani mindörökké” elvhez. Januárban már csak a Hut 8 maradt, ugyanis a Maraton a januári termelési jelentésével együtt közölte, hogy hosszú idő után először adott el bitcoint havi működési költségek fedezése érdekében. Februárban viszont már a HUT 8 is eladta egész havi termelt BTC mennyiségét és még néhány tucat darabot a kincstári tartalékból. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 11392 darab BTC-vel.

2023 februárjában birtokolt bitcoin mennyiségek bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen egy erősebb pozícióból indultak neki a 2023-as évnek a versenytársakkal szemben. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónapok leghatékonyabb bányászra, a DMG Blockchain-re, valamint a Bitfarms-ra, a HIVE-ra, a Cleanspark-ra és a Cipher Miningra-ra is.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Január havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img