December havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Január közepén az utolsó észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász is közzétette december havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A bitcoinbányászat nehézsége viszonylag stabil volt 2022 novemberében, mindösszesen 0,1%-kal nőtt az októberi hónaphoz képest. Novembert követően, december első napjaiban majd 10%-al csökkent a nehézség, így valamelyest könnyebb volt érvényes blokkjutalomhoz jutni. December közepén kis mértékben, de nőtt a nehézség, majd 2023 elején ismét csökkent. 

bányászati nehézség alakulása 2022 november - december

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2022. november 11 – 2023. január 16-ig (forrás: coinwarz)

Ez idő alatt ugrott egyet a BTC árfolyama, vele együtt a bányászat jövedelmezősége. A bányászrészvények árfolyama is le tudta követni a technológiai indexek növekedését, egyes esetekben a többszörösével. Az elmúlt napokban történt rallyra is elmondható, hogy ilyenkor a bányászrészvények jobban teljesítenek, mint maga a bitcoin. A rallyt, az elmúlt hétvégén bekövetkezett nehézségi kiigazítás akasztotta meg.

December hónapban, a novemberihez hasonlóan a DMG Blockchain lett a hónap legjobb, leghatékonyabb bányásza, 114,3 bitcoint termelt EH/s-onként. A DMG-t szorosan követi a Bitfarms (110,2 BTC-vel) és a Hive Blockchain (103,8 BTC-vel). A 100-as élmezőnybe még a Digihost-nak sikerült bekerülni. Annak ellenére, hogy a Core Scientific a legnagyobb vállalati hashráta kapacitást birtokolja, éppen csak lecsúszott a 100-ak társaságából (99.8 BTC). Ismét egy érdekes hónapot tudhattunk le, hiszen az élmezőnybe szinte kivétel nélkül kis bányászok tartoznak.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2022 december havi termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ami a hálózati hashráta megoszlást illeti, magasan a Core Scientific vezet 23,7 Eh/s-al, mögötte a Riot Blockchain (9,7 EH/s) és a Marathon (7.0 EH/s) ért fel a képzeletbeli dobogóra. 2022. december 31-én 251 EH/s volt a globális hashráta alakulása, 66,11 EH/s összes vállalati hashráta és 184,89 EH/s maradék globális hashráta eloszlással. 

Az adatok tükrében, az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányászok a globális hashráta 26,33%-át birtokolják, míg a maradék, körülbelül 73,66%-on a világ többi bányásza osztozik (beleértve a többi észak-amerikai bányászt is).

Globális bányászati hashráta megoszlása 2022 decemberében

A bitcoin hálózat hashráta megoszlása 2022. december 31-én (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A vállalati hashráta megoszlása 2022. december 31-én (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ha csak a decemberben kibányászott BTC mennyiséget nézzük, akkor a Core Scientific toronymagasan az élen végzett 2366 bitcoinnal, a RIOT (659 BTC) és a Bitfarms (496 BTC) előtt. A 400 darab bányászott BTC feletti élmezőnybe bőven befért még a Marathon és a Cleanspak is. Táblázatunk alapján ez az öt cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot. 

2022_decemberben bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan

Bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan 2022 decemberben (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Decemberben egy nap körülbelül 900 darab bitcoin generálódott összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által decemberben kibányászott BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 168 darab, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC előállításának a bő 19%-ért felelnek.

Az előző, novemberi hónap bitcoin termelésének az adatait összevetjük a decemberi jelentett adatokkal, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb bányásznál csökkent decemberben a kibányászott bitcoin mennyisége. Kivételt képez ez alól a decemberi hónap leghatékonyabb bányásza a DMG, a RIOT és a Bitfarms. Kis mértékben ugyan, de növelni tudta bányászott darabszámát a Marathon.

Bányászott havi bitcoin mennyiségek változása az elmúlt év utolsó két hónapjában (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Érdemes megemlíteni a bányászok készpénz tartalékairól szóló adatait is, hiszen nem mindegy, hogy mennyi szabad tőkével vágnak neki a 2023-as évnek, ami a 2022-höz hasonlóan sem lesz könnyű. A legnagyobb tőkével a Hut 8 rendelkezik 150,7 millió dollárral. Bő 30 millió dollárral lemaradva, viszont szorosan egymással versenyezve a RIOT és a Marathon rendelkezik még láthatóan nagy készpénz összeggel 115, illetve 103,7 millió dollárral.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoin bányászok készpénz tartalékai 2022 év végén (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Végezetül két grafikonunk maradt. 2022-ben a jelentések szerint a RIOT bányászta ki a legtöbb bitcoint, számszerűen 5536 darabot. A második helyezett a Bitfarms lett 5167 BTC-vel, a harmadik helyen helyen pedig a HIVE végzett 4752 BTC-vel. A grafikonon nem szerepel a csődeljárás alatt álló Core Scientific – mivel hivatalos adatot nem közölt -, aki az abszolút győztes lenne.

bányászcégek éves bitcoin termelése 2022-ben

Bányászcégek éves BTC termelése 2022-ben (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

A piaci körülmények miatt 2022-ben, a bányászok nagy része megvált az addig féltve őrzött, kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség nagy részétől. Egyedül a Hut 8 Mining és a Marathon tudja még tartani magát a “bitcoint tartani mindörökké” elvhez. Ők ketten maradtak tavaly év végére, akik sem novemberben, sem decemberben nem adtak el BTC-t. Az alábbi grafikonon azt látjuk, hogy 2023-nak melyik bányász mennyi birtokolt BTC-vel vág neki. A jelentések alapján a Marathon toronymagasan vezet 12232 darab BTC-vel. A dobogó második fokára a Hut 8 ért fel 9086 BTC-vel, a harmadik helyezett pedig a RIOT lett 6952 BTC-vel. Jelentős mennyiséget birtokol még a HIVE és a Bit Digital is.

birtokolt btc mennyiség 2022 év végén

Bányászcégek által birtokolt BTC mennyiség 2022-ben (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül a Marathon, a RIOT és a Hut 8 rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében, igaz van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen egy erősebb pozícióból indulnak 2023-ban a versenytársakkal szemben. Érdemes lesz figyelni még az eddigi hónapok leghatékonyabb bányászra, a DMG Blockchain-re, valamint a Bitfarms-ra, a HIVE-ra, a Cleanspark-ra és a Digihost-ra is.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

November havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img