Szerkezetátalakítás mellett döntött a Core Scientific

spot_img

A hét elején még arról írtunk, hogy megmenekülhet a Core Scientific (CORZ), Észak-Amerika egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett bányásza. Úgy tűnt, hogy a bányászcég megmentője a hitelezője lesz. A szerda reggeli hírek viszont már arról szóltak, hogy a vállalat chapter 11 szerinti csődeljárás részeként, átfogó működésbeli és szerkezetátalakítási lépéseken fog keresztülmenni. A cég a csődeljárás alatt is folytatni fogja bányász ​​tevékenységét.

A cég közleménye szerint a lehetséges alternatívák áttekintése és a vállalat érdekeltjeivel folytatott megbeszélések után szerkezetátalakítási megállapodást kötött az Ad Hoc Noteholder Group-pal, amely a tulajdonosok több mint 50%-át képviseli. 

A szerkezetátalakítási megállapodásban leírtak alapján, a bányász 2022. december 21-én önkéntes átszervezési kérelmet nyújtott be a chapter 11. szerint Texas déli körzetének csődbíróságához. Az átalakítási folyamatok alatt a bányász továbbra is folytatni fogja a bányászatot és a hosting tevékenységet, valamint bízik abban, hogy a szerkezetátalakítási folyamat gyorsan végbe fog menni. 

A tervek szerint a szerkezetátalakítás több száz millió dollárral csökkentheti majd a bányász adósságát és több tízmillió dollárral az éves kamatkiadásokat. A támogatási megállapodással összefüggésben az Ad Hoc Noteholder Group vállalta, hogy 56 millió USD összegű kötelezettséget vállal az adós birtokában lévő hitelkeretre. 

A cég az eszközeit és kötelezettségeit 1-10 milliárd dollárra becsülte, teljes adósságát pedig körülbelül 1 milliárd dollárra októberben, derült ki a benyújtott dokumentumból. A Core Scientific szerint több ezer hitelezője lehet (1000-5000), köztük 42,4 millió dollárral tartozik legnagyobb hitelezőjének, a B. Riley pénzügyi szolgáltató cégnek. Hitelezőinek listáján szerepel a már csődbe ment kriptohitelező, a BlockFi, a NYDIG kriptopénzügyi szolgáltató cég, az Anchor Labs, a Dalton Utilities, a Shell Energy, az US Customs and Border Patrol és a Kentucky Department of Revenue.

Úgy tűnt még a hét elején, hogy a dolgok rendeződni fognak, hiszen a B. Riley 72 millió dolláros finanszírozási csomagot ajánlott fel a bányásznak. A finanszírozó az ajánlat mellett azzal is érvelt, hogy a csőd nem megoldás a Core problémáira. Nem világos, hogy most hol is tart ez az ajánlat.

A CORZ valóban az egyik legnagyobb bányász, hanem a legnagyobb. Saját bányászgép parkot üzemeltet több telephelyen és hosting szolgáltatásokat is kínál tárhelyszolgáltatóként. Egy októberi jelentés szerint mintegy 24,4 EH/s sebességgel rendelkezik, szemben a teljes bitcoin hálózat nagyjából 244 EH/s-ával.

A 11. fejezet szerinti eljárás ellenére a bányász továbbra is pozitív cash flow-t generál, azonban ez sem elég az általa lízingelt bányászgépek után fennálló tartozások törlesztésére –  számolt be a CNBC

A Core Scientific hiteleinek nagy részét hardver és infrastrukturális fejlesztések finanszírozására vette fel, a legtöbbet 2021 második felétől kezdődően, amikor a bitcoin ára még felfelé ívelt. Ez volt az az időszak, amikor a bányászok nagyban versenyeztek egymással, hogy növelni tudják bitcoin termelésüket. Mára már kimondhatjuk, hogy egyrészt felelőtlen hitelezői magatartással próbáltak meg lépéselőnybe kerülni, túlságosan is bíztak a piac kedvező folytatásában.

A szerkezetátalakítás mellett a CORZ egy folyamatban lévő jogi vitában is részt vesz a szintén csődbe ment Celsius bányászati ​​részlegével szemben kifizetetlen számlák miatt.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Megmenekülhet a Core Scientific

/the block, ambcrypto, prnewswire, cnbc, cryptoslate/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img