Csőd szélén táncol a Core Scientific

spot_img

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem! Nyakunkon a bányász kapituláció? A tegnapi cikkünk a CleanSpark stabil pénzügyi hátteréről szólt, a mai viszont a Core Scientific bizonytalan helyzetéről. A bányászcég SEC felé benyújtott papírjai alapján nagyon úgy fest a helyzet, hogy a Compute North után a Core Scientific (CORZ) is csődöt jelenthet.

Még júniusban írtunk arról, hogy a bitcoin zuhanó árfolyama, az emelkedő villamosenergia árak és a magas kamatozású hitelek csapdájába esve sok bitcoinbányász a csőd szélén találhatja magát, borulhat a bányász szektor is. Sajnos néhány hónapot kellett várni az első ilyen eseményre, amit a Celsius fizetésképtelensége csak tovább bonyolít.

Nem annyira ismert, de a Celsius szintén az egyik legnagyobb bányász beruházónak számít az amerikai kontinensen. A Celsius még 2020-ban kezdett el beszállni a bányász szektorba 500 millió dollárral és olyan bányász cégeknek adott kölcsönöket, eszközlízinget létesítménybővítési terveikhez, mint a Core Scientific és az Argo Blockchain. 

A Celsius több ezer darab bányászgépet üzemeltet hosting szolgáltatásokon keresztül például a CORZ-nál, aminek a működési költségeit a csődeljárás alatt nem fizette. Múlt héten a bányász vállalat benyújtott egy keresetet New York déli körzeti csődbíróságához, amelyben azt kérte, hogy a csődbe ment Celsius Mining fizesse meg a “lejárt” közüzemi díjait.

Észak-Amerika legnagyobb tőzsdén jegyzett bányásza az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott jelentésében ugyanis arról nyilatkozott 2022. október 26-án, hogy leállítanak mindennemű pénzügyi tranzakciót. 

A Celsius fizetésképtelensége mellett, a bányász rossz anyagi helyzetének okaként az alacsony BTC árfolyamot, a globális bitcoin hálózat hashrátájának növekedését és a magas villamosenergia árakat jelölte meg. 

A Core Scientific arra számít, hogy 2022 végére vagy még hamarabb elfogyhat a készpénztartaléka. A cég 24 BTC-vel és körülbelül 26,6 millió dollár készpénzzel rendelkezett 2022. október 26-án, korábban, szeptember 30-án, több mint 1051 BTC-vel és körülbelül 29,5 millió dollár készpénzzel. Május 31-én még 8058 BTC-t birtokolt.

„A Társaság arra számít, hogy a meglévő készpénzforrások 2022 végére vagy még hamarabb kimerülnek. Tekintettel a Társaság pénzügyi helyzetével kapcsolatos bizonytalanságra, komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a vállalat ésszerű ideig folytatni tudja-e tevékenységét” – áll a jelentésben.

A bányász jogi és pénzügyi tanácsadókat bérelt fel, tárgyal a hitelezőkkel, fontolgatja tőkéjének az átstrukturálását, valamint csődeljárást is indíthat maga ellen.

A CORZ a tegnapi napon közel 70%-os mínusszal nyitott, és 98%-kal marad el a részvény árfolyama a mindenkori csúcsához képest. A cikk írásának pillanatában a Nasdaq-on, tőzsdenyitás előtt 0,2111 dolláron áll.

Jelenleg a bitcoin termelési költsége 17000 dollár körül mozog Észak-Amerikában. Ez az a költség és lélektani határ, amit a bányászoknak egy bitcoin előállításakor el kell viselniük. Charles Edwards kriptopiaci elemző és a Capriole Investments alapítója szerint, a termelési költség alsó szintje is növekszik. 

Ennek az az oka, hogy a hashráta arányának növekedése mellett, az energiafogyasztás és a villamosenergia költségek is emelkednek

Termelési költségek növekedése (forrás: twitter)

Minél tovább marad a bitcoin ezen az árfolyamon, vagy akár alacsonyabb régiókban, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy még több ilyen esemény fog bekövetkezni, amikor is a bányászok kapitulálhatnak.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

Bányász csőd

/core scientific, celsius, beincrypto, cointelegraph, the block, cryptoslate, bitcoin magazine/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img