Mennyibe kerül egy bitcoin kibányászása?

spot_img

Hol a legolcsóbb és a legdrágább bitcoint bányászni? Mennyibe kerül egy bitcoin kibányászása? Sokunkban felmerülhetnek a fenti kérdések… A 911 Metallurgist által készített grafikon egy pillanatképet nyújt a bitcoin bányászatának becsült költségeiről világszerte, a 2022. március 23-i árképzés és a relatív költségek felhasználásával.

Egyetlen bitcoin tranzakció végrehajtásához becslések szerint 1449 kilowattóra (kWh) energiára van szükség. Ez ugyanannyi energia, mint amennyit egy átlagos amerikai háztartás körülbelül 50 nap alatt fogyasztana el.

Tekintettel a bitcoin bányászatához szükséges nagy mennyiségű energiára, a bitcoin bányászat igen költséges vállalkozás is lehet a világ különböző pontjain. A pontos árak azonban ingadoznak, a helyszíntől és a terület áramköltségétől függően.

A bitcoin bányászat költségei és nyeresége a világ 198 országban

Az adathalmazban szereplő 198 országban a bitcoin bányászatának átlagos költsége 35 404,03 dollár körül alakult, ami több mint a bitcoin 2022. július 15-i 20863,69 dolláros árfolyama. Fontos megjegyezni, hogy az ingadozó energiaárak és a bitcoin hálózat bányászai folyamatosan változtatják a bányászathoz szükséges energia mennyiséget, valamint a végső költséget.

Tovább bonyolítja az átlagszámítás helyzetét a kriptovaluták iránti érdeklődés mértéke, hiszen ez nagymértékben eltér a világon, a bányászok és felhasználók folyamatosan növekvő hálózatával együtt. A kereslet azonban segít meghatározni, hogy maga egy érme mennyit érhet. 

A bitcoin bányászat költségének összehasonlító térképe a világ 198 országában (forrás: 911metalurgist)

Íme egy bontás arról, hogy 2022. március 23-án az egyes országokban mennyibe került egy bitcoin kibányászása és mennyi volt a bányászköltségek figyelembevétele utáni potenciális nyereség:

Az első tíz legjövedelmezőbb ország, ahol abszolút megéri bitcoint bányászni még a mai megemelkedett energiaárak mellett is (forrás: visualcapitalist)

A rangsorban az utolsó tíz ország, ahol egyáltalán nem érdemes bitcoint bányászni (forrás: visualcapitalist)

Az elemző csapat szerint Magyarországon sem érdemes bitcoint bányászni (forrás: visualcapitalist)

A lista alapján Venezuela a legdrágább ország, ami a bitcoin bányászatot illeti. A dél-amerikai országban egyetlen bitcoin kibányászása elképesztő 246530,74 dollárba kerül, ami azt jelenti, hogy a folyamat messze nem nyereséges. Az energiaköltségek olyan drágák az országban, hogy a bányászok egyetlen bitcoinért 225667,05 dollárt veszítenének.

A spektrum másik végén, Kuvaitban a legolcsóbb bitcoint bányászni. Egyetlen bitcoin kibányászása Kuvaitban 1393,95 dollárba kerül, ami azt jelenti, hogy a bányászok 19469,74 dolláros nyereségre tehetnek szert.

A közel-keleti ország az egyik legolcsóbb energiatermelő ország, egy kWh átlagosan mindössze 3 centbe kerül. Összehasonlításképpen Észak-Amerikában ez az összeg 21 cent körüli.

Hazánkban egyetlen bitcoin előállítása 35844,53 amerikai dollárt emészt fel, szemben a -16088,00 dolláros nyereséggel, az átlagosnak mondható 20 centes energiaköltséggel számolva.

A bitcoin bányászat költségeit a Világbanktól, a Cable.co.uk-tól és az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatalától származó villamos energia kilowattóránkénti költségére vonatkozó adatok alapján számították ki. A bitcoin bányászásához szükséges napok számát és teljesítményét a Coinwarz forrásai szerint, a jövedelmezőséget pedig a Live Coin Watch értékei alapján állapították meg.

A versenyfutás megkezdődött

A bitcoin bányászat költségei magasak, ennek ellenére sokan úgy vélik, hogy megéri az előzetes befektetést. A bitcoint különösen vonzóvá teszi a véges készlete, mindössze 21 millió érme áll rendelkezésre. A cikk írásakor már több mint 19 millió bitcoint bányásztak ki.

A bitcoin ára a nagymértékű ingadozásáról is ismert, értéke mégis jelentősen nőtt az elmúlt években. Ha a kriptovaluták általánossá válnak, ahogyan azt sokan gondolják, még tovább növelheti a bitcoin árfolyamát.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket“, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

Az elmúlt hónapokban nőtt a bányászat jövedelmezősége

/911 metallurgist, visualcapitalist/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img