Beszédet mondott a jegybank elnöke, borultak a piacok

spot_img

Pénteken két aznapi esemény kapcsán jeleztük, hogy irányt és lendületet adhatnak a piacoknak.

Az elsőként érkező fogyasztói árindex adatoktól a szakértők azt várták, hogy alátámasszák az infláció tetőzését néhány héttel korábban már sejtető statisztikákat. Ez a várakozás meg is valósult, az egy hónappal korábban mért 6.8%-ról 6.3%-ra csökkent a mutató által mért drágulások mértéke.

A közzétételt követően ki is lőttek a piacok, ám a jó hangulat másfél órával később egy csapásra véget ért, miután kezdetét vette a jegybank elnökének sokak által várt beszéde.

Az eredetileg 30 percesre tervezett felszólalás végül csak 10 percig tartott, és ez alatt a jegybankelnök egy nagyon világos üzenetet adott át: nem fog sor kerülni a befektetők által remélt enyhítésre, amíg hitelt vissza nem szorítják az inflációt.

Mindezzel arra utalt, hogy a jegybank továbbra is azt a szigorú monetáris politikát fogja követni, aminek tavaly novemberi bejelentése, majd tavaszi kezdete óta mind a hagyományos, mind a kripto piacok lejtmenetbe fordultak.

Az elnök azt is megemlítette, hogy az amerikaiaknak “fel kell készülniük a fájdalomra”, a következő hónapokban ugyanis olyan helyzetbe kerülhet az ország (és a világ) gazdasága, ami növekvő munkanélküliséghez és további drágulásokhoz vezethet.

Az elmúlt 10 évben csak egyszer fordult elő, hogy a jegybank saját nyári konferenciáján, (ahol ez a beszéd is elhangzott) olyan kijelentésre kerüljön sor, ami 1 százaléknál nagyobb kilengést okozzon az árfolyamokban, de 25 éves távon is rekordnak számít, hogy az esemény hatására a legnagyobb amerikai részvényindexek (SP500, Nasdaq) több mint 3%-ot veszítsenek az értékükből.

Az eséssel megtörni látszik a vezető tőzsdei index felfelé mutató nyári trendje, miután az árfolyam egy korábbi elrugaszkodás mélypontja alatt zárta a pénteki kereskedési napot.

A kriptók többsége a hagyományos piacok esésnek többszörösét volt kénytelen elkönyvelni. A nyári emelkedés zászlóshajójának számító ethereum például szombat délutánra már 15%-ot esett a péntek délutáni csúcsához képest. Amiből azóta sem volt képes talpraállni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img