Ma délután két egymást követő esemény bírhatja mozgásra a piacokat

spot_img

Két mai esemény vethet véget az egy hete tartó oldalazásnak. Magyar idő szerint 14:30-kor kerül bejelentésre az Egyesült Államokban élők kiadásainak alakulását összegző árindex (PCE: Core Personal Consumption Index).

Az elmúlt hónapokban figyelt inflációs számok mellett ez azért tekinthető most különösen fontosnak, mert a hivatalos inflációs adatok meghatározásakor leginkább a nagyvárosokban élők fogyasztási szokásait veszik figyelembe.

A ma érkező PCE ennél pontosabb képet fest a fogyasztói árak alakulásáról, mert egyrészt nem a lakosság, hanem az őket ellátó beszállítók oldaláról összegzi az adatokat, másrészt ebben már a “vidéki” számok is benne vannak, így a drágulás lendületének egész országra vonatkozó nagy képét tudja megmutatni.

Az Egyesült Államokban mért infláció a júniusi 9.1%-ról júliusra 8.6%-ra csökkent, vagyis látszólag már elérte a tetőpontját, de egyetlen adatpont még nem elég a messzemenő következtetések levonására.

A ma bemutatásra kerülő PCE lehet a második adat, ami megerősítheti az infláció csökkenésével kapcsolatos feltételezést. Ehhez délután az egy hónappal ezelőtt mért 6.8%-os PCE-nél alacsonyabb számot kellene látnunk.

Az infláció tetőzésékor a hagyományos piacok emelkedésnek indultak, amit visszafogottabb tempóban, de a kriptók is lekövettek. Elemzők szerint elképzelhető, hogy egy csökkenést mutató PCE érték hasonló reakciókat fog kiváltani.

Másfél órával a PCE bejelentése után, 16:00-kor az amerikai jegybank elnöke fog beszédet mondani a jegybank saját konferenciáján. Egy itt elhangzó, jövőbeli terveikre vonatkozó utalás szintén irányt és lendületet adhat az árfolyamoknak.

A jegybank képviselői korábban már utaltak rá, hogy kiemelten fontosnak tartják a PCE mutatót, így lehet, hogy az elnök 16:00-kor kezdődő beszédének egyes részei is a ma megjelenő statisztikára fognak reflektálni.

A kriptókat már hónapok óta vezető hagyományos piacok egyelőre tartják a nyár folyamán megkezdett emelkedő trendet. Az elmúlt napokban kialakult mélypont sem került a július végi / augusztus eleji megtorpanás bázisa alá sőt, tegnap még egy elrugaszkodásra is futotta a befektetők erejéből. Ha folytatódik az emelkedés, az év eleje óta lefelé mutató nagy trend áttörése jelentheti a következő fontos mérföldkövet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img