Következő(k) a sorban: Genesis – Gemini Earn- BlockFi – Salt

spot_img

A múlt héten említettük, hogy olyan hitelező cégek szolgáltatják még most is a bányászipar egy részének a hiteleket, mint a BlockFi vagy a Genesis. Úgy néz ki a Genesis-t is utolérte az FTX/Alameda ügy, nem is akármilyen dominó effektust elindítva ezzel. A Genesis nemcsak a bányászoknak hitelezett, gyakorlatilag az egész iparágnak.

A Genesis Trading kriptobefektetési és hitelező részlege ideiglenesen felfüggeszti a váltásokat és az új hitelek felvételének a lehetőségét, mindez az FTX összeomlás hatására – mondta Derar Islim ideiglenes vezérigazgató.

A Genesis Global Trading, amely a Genesis Global Capital brókereként működik független, saját tőkével rendelkezett. A vezérigazgató hozzátette, hogy a Genesis kereskedelmi és letétkezelési szolgáltatásai továbbra is teljes mértékben működnek. Összesen 2,8 milliárd dollárnyi aktív hitellel rendelkezett 2022 harmadik negyedévének végén, olvasható a cég honlapján. A Genesis tulajdonosa egyébként az a Digital Currency Group (DCG), aki a Grayscale anyavállalata is egyben, a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) megálmodója.

“Ma a Genesis hitelezési üzletága meghozta azt a nehéz döntést, hogy ideiglenesen felfüggeszti a váltásokat és az új hitelek kibocsátását. Ezt a döntést az FTX bedőlés okozta rendkívüli piaci elmozdulásra és az iparági bizalomvesztésre válaszul hozták meg” – mondta Amanda Cowie a DCG kommunikációs és marketing alelnöke.

Még a múlt héten hozta nyilvánosságra a Genesis, hogy származékos ügyletekkel foglalkozó üzletága körülbelül 175 millió dollárral ragadt bent az FTX-en. Ennek eredményeként a DCG a Genesis mérlegének megerősítése érdekében 140 millió dolláros tőkeinfúzió mellett döntött. 

A Genesis idén tavasszal már egyszer  jelentős veszteségeket szenvedett el a Three Arrows Capital (3AC) fedezeti alap csődje miatt. Akkor ez az összeg több száz millió dollárra rúgott, és akkor is az anyacég segítette ki a kereskedő részleget.

Ha a Genesis végleg megbukik, az nagyobb lesz, mint az FTX/Alameda összeomlása. Az FTX/Alameda egyelőre csak “ártott” a piacnak, a likvid alapoknak és a lakossági felhasználóknak. A Genesis ügye viszont szinte minden kripto ágazatot és nagyobb vállalatot érint, akikkel pénzügyi kapcsolatban áll, kezdve a letétkezelő szolgáltatást nyújtó cégektől egészen a bányászvállalatokig bezárólag.

Bányászok az adósságspirál gyűrűjében, nyakunkon a bányász kapituláció

Ezzel a bejelentéssel szinte egy időben tett nyilatkozott a Gemini kriptotőzsde és annak letétkezelő ága szintén a kifizetések leállításáról. A Gemini Earn programon keresztül a platform felhasználói letétbe helyezhették kriptovalutáikat kamatért cserébe. Mint köztudott a Gemini szoros partner kapcsolatban áll a Genesis-szel, a Gemini Earn program hitelező partnerével.

“Tisztában vagyunk vele, hogy a Genesis Global Capital, a Gemini Earn program hitelező partnere szünetelteti a kifizetéseket és nem tudja teljesíteni az ügyfelek lehívásait. A Genesis csapatával azon dolgozunk, hogy az ügyfelek a lehető leggyorsabban beválthassák az Earn programból származó pénzüket.” “A fennakadás semmilyen más Gemini terméket és szolgáltatást nem érint. A Gemini tőzsdén tárolt összes ügyfél vagyon 1:1 arányban van tárolva, és bármikor kivehető.” Bővebben itt olvashatsz a Gemini  átláthatósági nyilatkozatáról.

Ezzel a történet sajnos még nem ért véget! A Gemini tőzsdét alapító ikerpár, a Vinklevoss testvérek viszont befektetői a BlockFi-nak is a Vinklevoss Capital cégen keresztül. A BlockFi viszont még a múlt héten függesztette fel a kiutalásokat az FTX/Alameda fiaskó után. (Vajon ennek a szálnak lesz e folytatása?)

A BlockFi nyilatkozata szerint az FTX, az FTX US és az Alameda státuszának tisztázatlansága miatt “nem tud a megszokott módon működni.” Ennek eredményeként a platform tevékenységét, beleértve a kiutalásokat is beszüntették.

A BlockFi kálváriája az FTX felvásárlási szándékával teljesedett ki, ugyanis még júniusban véglegesítették a 400 millió dolláros kölcsönt és a lehetséges felvásárlási feltételeket az FTX-szel. (A BlockFi még tavasszal ragadt bent a Three Arrow Capital-nál közel 80 millió dollárral és került csődközeli helyzetbe.) A napokban a Wall Street Journal hozott le egy jelentést, amiben már azt írják, hogy a BlockFi valójában potenciálisan a csődre készül.

Az FTX/Alameda csődnek a tegnapi keddi napon is volt egy újabb áldozata, nevezetesen a SALT platform. 2017-ben a SALT platform volt az, ami elindította a kripto hitelezést és alkotta meg a kriptohitelezési iparágat. Gyakorlatilag úttörők voltak mind az üzleti modell és iparági standard területén. 

A SALT szintén felfüggesztette a kiutalásokat kedden. Shawn Owen, a SALT vezérigazgatója az ügyfeleknek küldött e-mailben azt nyilatkozta, hogy “az FTX összeomlása hatással volt üzletünkre”. A nyilatkozatban nem hozta nyilvánosságra az FTX felé való kitettségének a mértékét.

A hét elején a magyar vonatkozású lending platform, az Inlock jelentette be, hogy szünetelteti bizonyos szolgáltatásait az ügyfelek vagyonának biztonsága érdekében. Egy OTC partnerének a hanyagsága okán keletkezett a káreset, önhibájukon kívül 7 millió dollárnyi eszközzel ragadtak az FTX platformon.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bányászok az adósságspirál gyűrűjében, nyakunkon a bányász kapituláció

/wall street journal, coindesk, decrypt, the block,genesis, blockfi, gemini/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img