A pókertörténelem egyik legnagyobb csalását leplező ügyvéd felelt az FTX törvényes működéséért

spot_img

Az FTX bukása óta szinte óránként látnak napvilágot azok a történetek, amelyekből rendes körülmények között akár egyetlen egy is elegendő lenne ahhoz, hogy az oldalba vetett hitet megingassa. A kripto tőzsde 6-10 milliárd dollár értékű pénzt lopott el az ügyfeleitől, hogy kereskedési csoportjának veszteséges működését finanszírozza. A történtekre egy kiszivárgó pénzügyi jelentés nyomán derült fény, aminek hatására az oldal néhány nap alatt csődbe jutott.

Habár azt már tudni lehet, hogy az FTX igazgatója titokban, a pénzügyi részleget megkerülve manipulálta a tőzsde könyvelését, és sokáig ezzel leplezte a csalást, egy szűk kört mégis beavatott az oldal valós helyzetébe, hogy megpróbálja tovább kormányozni a süllyedő félben lévő hajót.

A belső kör egyik tagja lehetett az FTX törvényes működéséért felelős ügyvéd (Regulatory Officer) Daniel Friedberg is, akiről kiderült, hogy már érintett volt egy másik, ugyancsak nagy port kavaró botrányban.

A kétezres években aranykorát élő online póker világát alaposan megrengette az akkoriban a 10 legnagyobb szolgáltató közé tartozó Absolute Poker és Ultimate Bet oldalait érintő csalássorozat. A két terem ugyanannak az anyacégnek a szárnyai alatt folytatta működését, aminek vezetője, Russ Hamilton 50 millió dollárt lopott a játékosoktól.

Hamilton egy olyan szuperfelhasználó fiókkal pókerezett a saját oldalain, amivel láthatóvá váltak számára mások lapjai. Azt, hogy valami nincs rendben a teremmel, már maguk a játékosok is sejtették, de bizonyítani sokáig nem tudták, ám egy kiszivárgó hangfelvételen végül maga Hamilton vallotta be ügyvédjének a csalást, és azt, hogy nem akarja visszafizetni az ellopott pénzt.

Az ügyvéd, aki az FTX-nél is dolgozó Daniel Friedberg volt, azt tanácsolta, hogy hazudják azt, hogy Ross is csak egy áldozat, és valójában a termek egyik korábbi alkalmazottja követte el a csalást. Az interneten elérhető beszélgetésben később azt is megvitatták, hogy ha mégis fizetniük kellene, akkor az 50 millióból mennyi lenne az a minimum összeg, amit muszáj lenne visszaadniuk.

Szerintem le tudjuk vinni ötmillióig, ha elég kreatívak vagyunk. – mondta Friedberg.

Egy profi pókeres arra az érdekességre is felhívta a figyelmet, hogy ezek az online pókertermek magas, 9%-os kamatot kínáltak azoknak a játékosoknak, akik hajlandóak voltak az oldalon tartani a pénzüket. Valószínűleg ezzel próbálták meg lassítani a felhasználók kiutalásait, mivel a csalások mellett a tulajdonosok a játékosok befizetéseit is megdézsmálták, így az oldalaik egy kisebb forgótőkét leszámítva fizetésképtelenek voltak. Az FTX néhány nappal a csődje előtt szintén magas, 8%-os hozamot ajánlott a nála elhelyezett dollár és stabilcoin befizetésekre.

Aligha véletlen, hogy az FTX vezetője egy szükség esetén ehhez hasonló aljasságokra képes jogászt nevezett ki az oldal egyik legfontosabb pozíciójába, így sajnos elképzelhető, hogy a csődbe jutott tőzsde alapítója az ellene induló vizsgálatok során is hasonlóan piszkos trükkökkel próbálja majd megúszni a felelősségre vonást.

Bár utólag már mindenki okosabb, azt hogy mennyire elkerülték a befektetők figyelmét az ehhez hasonló figyelmeztető jelek jól mutatja a Temasek esete is. A Temasek a világ egyik legnagyobb pénzügyi központjának számító Szingapúr saját, kormányzat által felügyelt befektetési alapja, ami nagyjából 90 milliárd euró értékű befektetést kezel.

A Temasek az egyik legnagyobb egyéni vesztese az FTX bukásának, mivel magánbefektetőként 210 millió dollárt fektettek a váltóba. A Temasek pénzügyi és jogi szakértői 8 hónapon át vizsgálták az FTX-et, mielőtt azt befektetésre alkalmasnak nyilvánították volna. Az alap egy néhány órája megjelent közleményben tudatta, hogy teljes egészében leírta ezt a befektetést, vagyis már nem lát esélyt arra, hogy a pénzt visszaszerezze.

Ennek a szervezetnek minden szakértelme és gyakorlatilag végtelen erőforrásai lettek volna arra, hogy a csalást felfedezze, de az még előttük is rejtve maradt.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img