Bányászok az adósságspirál gyűrűjében, nyakunkon a bányász kapituláció

spot_img

A bitcoin bányászatban bekövetkezett technológiai ugrásnak köszönhetően (nagyobb hatékonyságú bányászgépek jelentek meg a piacon) a bitcoin globális hashrátája szinte naponta újabb csúcsokat dönt meg. A hashráta növekedésével viszont egyre nehezebb bitcoint bányászni.

Ezzel nem is lenne semmi baj, azonban a BTC ára a kitermelési költségek alatt van, az elektromos energia árak pedig az egekben járnak. Ha mindez nem lenne elég, a tavalyi évben a legtöbb bányász magas kamatozású hiteleket vett fel a legújabb, leghatékonyabb bányászgépek tízezreire, a bikapiac folytatására számítva. Ezek a törlesztőrészletek hatalmas, több száz millió dollárt tesznek ki. Jó néhány bányásznak jelenleg a hitel kamat részének a fizetése is gondot okoz.

 Bár a bitcoin hálózat pontos hastrátája nem ismert, a bányászott blokkok számából és az aktuális blokk nehézségéből megbecsülhető (forrás: the block research)

A bányász iparági kockázatok egyre inkább formát öltenek sajnos csőd, vagy csődközeli formában. Először a Compute North kért maga ellen csődvédelmi eljárást még szeptemberben. Októberben a Core Scientific jelentette be, hogy 2022 végére elfogyhat a készpénztartaléka és komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a vállalat folytatni tudja e a bányász tevékenységet. Legutóbb, november elején pedig az Argo nyilatkozott úgy, hogy a közeljövőben valószínűleg negatív cash flow-val nézhet szembe egy meghiúsult finanszírozási ügyletnek köszönhetően. 

Ez a kereskedési hét sem indult jól. Az Iris Energy-től érkezett információk alapján több, hosting szolgáltatását igénybe vevő partnere közel 100 millió dolláros adósságot halmozott fel nála, emiatt fizetési kötelezettségi felhívást küldött ki az érintetteknek. Pár héttel ezelőtt a Iris már figyelmeztette a bányászokat. Számításai szerint ezek a bányászok átlagban havonta 2 millió dollárnyi bitcoint termelnek, ami 5 millió dollárral kevesebb profitot jelent, mint a havi fizetési kötelezettségük.

A csődhullám elindításához nagyban hozzájárulhatott a Celsius bukása is. Nem annyira ismert, de a Celsius szintén az egyik legnagyobb bányász beruházónak számított az amerikai kontinensen. A Celsius még 2020-ban kezdett el beszállni a bányász szektorba 500 millió dollárral. A Celsius több ezer darab bányászgépet üzemeltet hosting szolgáltatásokon keresztül például a Core Scientific-nél, aminek a működési költségeit a csődeljárás ideje alatt nem fizeti. Másodsorban pedig olyan bányász cégeknek adott kölcsönöket, eszközlízing forrásokat létesítménybővítési terveikhez és nagy mennyiségű bányászgép vásárlásokhoz, mint például a Core Scientific és az Argo Blockchain.

Még júniusban számoltunk be arról, hogy a bányászok a kitermelt bitcoinra és a már meglévő bányászgépekre meglehetősen magas kamatozású hiteleket vettek fel, amikor a bitcoin ára még közel a duplája volt a maihoz képest. Az olyan kriptohitelezők, mint a BlockFi, a NYDIG, a Genesis és a kínai Babel Finance finanszírozhatta többek között ezeket a hiteleket, amiből aztán a bányászok bővíteni tudták bányászgép flottájukat. Ez a kör tökéletesen működött az UST összeomlása és a Celsius fizetésképtelensége előtt.

Az ördögi kör

A bikapiac alatt a bányászok kiskapukat találtak arra, hogy letéteket – esetenként 30% és 50% között – helyezzenek el a bányászgép gyártóknál, hogy meg tudják vásárolni a legújabb ASIC gépeket (hirtelen hashráta robbanás). Továbbá ígéretet tettek arra, hogy a fennmaradó összegeket a még kibányászandó bitcoinokból származó bevételekből fizetik majd ki.

Mindezek mellett készpénzt is kölcsönöztek a működési költségek kiegyenlítésére, biztosítékként, pedig természetesen a bányászgépeket használták. (A legtöbb bányász azért tett így, mert a bitcoin árának további emelkedésére számított. Ha nő a BTC ára, egyre kifizetődőbb a bányászat is.) 

Számos hitelező, köztük a Babel Finance is, garanciát vállalt az ilyen kölcsönökre, ami azzal a kockázattal jár, hogy a hitelezőn maradhatnak (illikvid gépekben ragadhat) hatalmas mennyiségben ezek a bányászgépek, amelyek áram nélkül minden másodpercben csak veszteséget termelnek.

Segítő kezek

Időközben persze a kripto iparág igyekezett segítő kezet nyújtani a likviditási válságba került bányász, vagy bányászattól szorosan függő cégeknek, kedvező kamatozású hitelekkel kifejezetten rájuk paraméterezve. Augusztusban a bányász kintlévőségek összege közel a 4 milliárd dollárra rúgott. Már ebben a hónapban a Bitmain és az Antpool a szingapúri székhelyű Antalphával együttműködve kínált kedvezményes hiteleket bányászoknak. Pár hétre rá az Icebreaker Finance és az egyik legnagyobb DeFi hitelezési platform, a Maple 300 millió dolláros alapot indított bitcoin bányászok számára. Még a Binance is beszállt egy 500 millió dolláros alappal a bányászok megsegítésére. 

A bányászipar megmentésére tett kísérletek, eddig úgy néz ki nem hozták meg a várva várt sikert. Nézzünk egy kicsit a hivatalos számok mögé, amelyek eddig publikussá váltak a negyedéves jelentésekből. A Bitfarms 3000 BTC-t adott el még júniusban, hogy visszafizesse a Galaxy 100 millió dolláros bitcoinfedezetű hitelének egy részét, míg az Argo 637 BTC-t, a CleanSpark pedig 328 BTC-től vált meg költségei fedezésére. A Core Scientific júniusban 7202 bitcoint adott el. A tranzakció akkoriban körülbelül 167 millió dollárt jelentett és szinte az egész kibányászott BTC állományát érintette a cégnek. Hivatalos közleményükben azt nyilatkozták, hogy az eladásokból származó pénzt a berendezések kifizetésére, további adatközpont kapacitásokba történő tőkeberuházásokra és az adósság ütemezett törlesztésére fordítják.

A fő kockázatot tehát egyrészt a bányászok felhalmozott adósságállománya és az adósság kamatainak megfizetéséhez szükséges pénzforgalom hiánya jelenti, mivel a bitcoin bányászatból származó haszonkulcsok beszűkültek. A másik kockázat a legújabb generációs ASIC bányászgépek, amelyet biztosítékként használtak az adósságfinanszírozás biztosítására. Ezen a ponton térjünk vissza a hitelekhez és a hitelezőkhöz!

Az FTX ügy

Néhány bekezdéssel korábban említettük, hogy olyan hitelező cégek szolgáltatják még most is a bányászipar egy részének a hiteleket, mint a BlockFi vagy a Genesis. A hitelező cégek felé történő nem fizetés lyukat üthet (újabb?) pénzügyi mérlegükben. Ráadásul a BlockFi már korábban is likviditási problémákkal küzdött. A keddi napon történt esemény csak további olajat önthet a tűzre. Az FTX és az Alameda Research körül kialakult helyzetnek köszönhetően lassan összeérnek a hitelezési szálak! “Mivel az Alameda az ágazat egyik legnagyobb tőkebefektető és piaci kereskedő cége, sok üzleti partnerrel áll kapcsolatban, akik valószínűleg most már futhatnak a pénzük után.” 

“Több ismert hitelezéssel foglalkozó szolgáltató is érintett lehet az ügyben, akiktől az Alameda főleg FTT letétekért cserébe vehetett fel kölcsönöket, akár több milliárd dollár értékben. Valószínleg ezek közé tartozott a BlockFi és a Genesis is, akik most a náluk maradt FTT értékesítéséből próbálhatják meg csökkenteni az Alameda csődjével immár biztosnak tűnő veszteséget. Mindez áttételesen több nagy kripto bányász céget is érinthet, akik némi hozam reményében ugyancsak ezeknél a hitelezőknél helyezték letétbe az értékeiket, vagy vettek fel magas kamatozású hiteleket.”

A BlockFi és a Genesis olyan bányász cégeknek adott kölcsönt mint például a Bitfarms vagy a Core Scientific 30 illetve 60 millió dollár értékben. Fennállhat annak a veszélye is – amivel akár számolhatunk a közeljövőben -, hogy a bányászok részéről történő nem fizetés és az Alameda által okozott felelőtlen hitelezés akár be is döntheti ezeket a kripto szolgáltató cégeket. Folytatjuk!

A Bitfarms is kihasználta az hitelezési piac által kínált lehetőségeket. Közel 100 millió dollár értékben vett fel hiteleket és átlagosan havi 4 millió dolláros visszafizetési kötelezettséggel rendelkezik a következő 18 hónapra lebontva (forrás: compass mining)

Részlet a Core Scientific negyedéves beszámolójából (forrás: Core Scientific Quarterly Report)

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

/bitcoin magazine, mining compass/ 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img