Csődbe mehetett az Alameda és vele együtt talán több iparági szereplő is

spot_img

Habár a Binance kimentette a likviditási problémákkal küszködö FTX-et, a megállapodás eddig napvilágott látott részletei nem utalnak arra, hogy az ügylet kiterjedne a tőzsde kereskedéssel és befektetésekkel foglalkozó testvércégére.

Iparági források szerint az Alameda Research ténykedése 6 milliárd dolláros költségvetési lyukat ütött az FTX könyvelésébe, és végül ez vezethetett a váltónál elmúlt napokban tapasztalt kifizetési problémákhoz. Habár a pontos részletek nem ismertek, szakértők szerint a nyár eleji csődhullámok nagy szerepet játszhattak a sokáig nyereségesen működő Alameda zakójában.

Mivel az Alameda az ágazat egyik legnagyobb tőkebefektető és piaci kereskedő cége, sok üzleti partnerrel áll kapcsolatban, akik valószínűleg most már futhatnak a pénzük után.

Több ismert hitelezéssel foglalkozó szolgáltató is érintett lehet az ügyben, akiktől az Alameda főleg FTT letétekért cserébe vehetett fel kölcsönöket, akár több milliárd dollár értékben. Valószínleg ezek közé tartozott a BlockFi és a Genesis is, akik most a náluk maradt FTT értékesítéséből próbálhatják meg csökkenteni az Alameda csődjével immár biztosnak tűnő veszteséget. Mindez áttételesen több nagy kripto bányász céget is érinthet, akik némi hozam reményében ugyancsak ezeknél a hitelezőknél helyezték letétbe az értékeiket.

Az FTT árfolyama a történtek hatására az esti órákban összeomlott, és a napot indító 22 dolláros árfolyamáról a cikk írásakor már 3 dollár alá is benézett.

Ezzel egy időben egy szélesebb körü kripto eladási hullám is kezdetét vette, részben az attól való félelmek miatt, hogy az Alameda bukása akár egy tavaszihoz hasonló, második csődhullámot is beindíthat. Fél évvel ezelőtt a Terra Luna, a Celsius és a Three Arrows Capital bedőlése vezetett oda, hogy a bitcoin árfolyama 40 000 dollárról egészen a 17 000 dolláros régióig esett vissza.

A mai mérleg (20:30): BTC -15%, ETH -19%

Az eséshez némiképp az is hozzájárulhatott, hogy állítólag az amerikai árutőzsdei felügyelet (CFTC) máris vizsgálja a Binance és FTX közötti kimentésről szóló híreket, ami az első szakértői kommentárok szerint sérthet bizonyos trösztellenes törvényeket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img