FTX pánik: fizetésképtelenség gyanúja merült fel az Alameda-val szemben

spot_img

Egy napokban közzétett cikk szerint likviditási problémákkal küszködhet az egyik legnagyobb kripto tőzsdéhez köthető Alameda Research, ami magára a váltóra is hatással lehet.

A Coindesk belsős dokumentumokra hivatkozva írta meg, hogy az FTX kereskedéssel és a befektetésekkel foglalkozó testvércége 14.8 milliárd dollár értékű befektetési eszköz felett rendelkezik, amihez 7.4 milliárd dollár értékű adósság társul.

Habár a mérleg pozitív képet mutat, a dokumentum szerint az Alameda vagyonának tekintélyes részét, mintegy 5.7 milliárd dollárt az FTX tőzsde saját kriptopénze, az FTT token teszi ki. Ez azért lehet probléma, mert ha hozzá kellene nyúlni az ebben tárolt összeghez, akkor azt nem lehetne rövid idő alatt nagyobb mennyiségben értékesíteni, a valóságban tehát az aktuális piaci árfolyamnál sokkal kevesebbet érhet a könyvelésben szereplő és az adósságokat ellensúlyozó FTT értéke.

Az Alameda emellett további 3.3 milliárd dollárt tart más kriptopénz befektetésekben, amik ekkora tételben valószínűleg szintén csak jóval az aktuális piaci ár alatt lehetnének eladhatók.

A nem kripto alapú vagyonelemek nagysága 2 milliárd dollár értékpapírokban, és 134 millió dollár készpénzben. További 3.2 milliárd dollárnyi vagyonelem háttere nincs részletezve, vagyis ismeretlen.

A kiszivárgott pénzügyi jelentés ugyan nem friss, 2022. június 30-i dátum szerepel rajta, ám a cikk közzététele után 14%-ot zuhant az FTT árfolyama. Az esés vasárnap délután ért véget, amikor az Alameda vezetője reagált a megjelent információkra.

Szerinte a kiszivárgott dokumentum nem mutat pontos képet az Alameda helyzetéről, mert a cég további 10 milliárd dollár értékű vagyonnal rendelkeznek, ami nincs feltüntetve a kérdéses jelentésben, emellett pedig az abban szereplő adósság java része már visszafizetésre került.

Habár erre emelkedőbe fordult az FTT árfolyama, egy órával később a legnagyobb kripto tőzsde vezetője, CZ is hozzászólt a témához.

https://twitter.com/cz_binance/status/1589283421704290306?t=1_Tb8ihTehGSASgV1dwvuw&s=33

A Binance korábban az FTX egyik korai befektetője volt, ám tulajdonrészüket az FTX később kivásárolta, amiért 2 milliárd dollár értékű BUSD stabil coint és FTT tokent fizettek a Binance-nek. (A pontos arány nem ismert).

CZ tegnap esti bejegyzése szerint ők általában hosszú távon gondolkodnak és megtartják az ilyen jellegű üzletekből származó kriptovalutákat, de megingott a bizalmuk at FTX-ben, ezért úgy döntöttek, hogy minden FTT-jüket értékesítik. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy az eladást nem egyszerre, hanem több hónapos időtávon tervezik végrehajtani, hogy minimalizálják az ügylet piacra gyakorolt hatását.

CZ később utalt arra is, hogy nem feltétlen csak a most kiszivárgott információk miatt döntöttek így. Az FTX igazgatójáról, Sam Bankman Friedről az elmúlt hetekben kiderült, hogy szorosan együttműködik és tanácsokkal látja el a kriptopénzek szigorítását tervező amerikai hatóságokat. A Binance vezetője szerint a továbbiakban nem akarnak kapcsolódni egy olyan szervezethez, ami a kripto iparág gyengítésén fáradozik.

Nem sokkal CZ bejegyzése után egy több mint 500 millió dollár értékű FTT-t utalás érkezett meg a Binance-re, ami feltehetően a tőzsde értékesítésre szánt készlete lehet. Erre ismét esni kezdett az FTT ára.

Az Alameda gyorsan reagált CZ bejelentésére, és azt írták, hogy hajlandóak egy összegben, 22 dolláros árfolyamon felvásárolni a Binance által birtokolt összes FTT-t. Ezzel egy időben több részletben, de mintegy 500 millió dollár értékű stabil coin utalás érkezett be az FTX-re, az Alameda-hoz köthető tárcákból.

Az ajánlatra CZ eddig még nem reagált, de az FTT bezuhanó árfolyamát végül megfogta a javaslat, így az ismét 22 dollár fölé emelkedett és a cikk írásának pillanatáig képes is volt efelett maradni.

Az Alameda (FTX) és a Binance közötti nyilvános vita semmiképp sem tesz jót az iparágnak, jobb lett volna azt zárt ajtók mögött elintézni. A vezetők kijelentései látható módon jelentős kilengéseket okoztak az árfolyamban, amit később könnyen ellenük fordíthatnak egy velük szemben indított vizsgálat során. A történtek magas labdát jelenthetnek a kriptós cégeket egyébként is előszeretettel pellengérre állító amerikai tőzsdefelügyelet számára.

Habár az FTX és az Alameda papíron két különálló szervezetnek számítanak, nyílt titok, hogy a háttérben szoros kapcsolat van közöttük, az Alameda fizetésképtelenségével kapcsolatos találgatások ezért megingathatják a tőzsdébe vetett bizalmat.

Erre utalhat, hogy az elmúlt órákban jelentősen megnövekedett az FTX-ről indított kiutalások száma, aminek hatására az FTX is visszavonta a más tőzsdéken kereskedésre használt stabil coin készleteit, hogy ezekből finanszírozza a pánik hatására sokasodó kérelmek teljesítését.

Mélyponton az FTX stabil coin készlete

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img