Amerikai őrizetbe került az FTX vezetője, már ma bíróság elé állíthatják

spot_img

A bahamai hatóságok a hajnali órákban átadták az FTX vezetőjét az FBI-nak, akik egy magánrepülőgéppel visszaszállítják őt az Egyesült Államokba.

Közel másfél hónapra volt szükség a történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalását elkövető Sam Bankman Fried letartóztatásához. Miután kiderült, hogy SBF több milliárd dollárral károsította meg az ügyfeleit, és ezzel csődbe vitte a második legnagyobb kriptovaluta tőzsdét, lényegében még hetekig szabadon mozoghatott a váltó székhelyének számító Bahama-szigeteken, és adhatott a saját felelősségét tagadó interjúkat a világ legnagyobb hírlapjainak.

A helyzet csak a múlt héten vett gyökeres fordulatot, miután a bahamai hatóságok letartóztatták és elszállították SBF-et a Fox Hill büntetés-végrehajtási intézetbe, ami egyike a világ legtúlzsúfoltabb börtöneinek. Források szerint ezt követően gyorsult fel az amerikai kiadatási eljárás menete, miután a tőzsde vezetője jelezte, hogy lemond arról, hogy a folyamatot jogi úton akadályozza.

Információk szerint SBF ügyvédei azon dolgoznak, hogy ügyfelük az Egyesült Államokba érve óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Mivel gazdag és befolyásos szülei vannak, valamint (az FTX ügyfelek pénzéből) ő maga is 42 millió dollárt adományozott amerikai politikusoknak, egy átlagos bűnözőnél mindenképp több esélye van erre, bár kétségtelen, hogy ez nagymértékben növelné az üggyel kapcsolatos felháborodást.

SBF-et jelenleg 8 vádpontban, köztük banki csalással, pénzmosásra irányuló törekvésekkel, áru- és értékpapírpiaci csalással, valamint a politikai kampányfinanszírozási törvények megsértésével vádolják. Ezekért akár 115 év börtönt is kaphat.

Ugyancsak az éjszakai órákban történt fejlemény, hogy az FTX kereskedési csoportjának, az Alameda-nak a vezetője, Caroline Ellison ellen, valamint az FTX társalapítója, Gary Wang ellen is vádat emeltek. Őket pénzügyi csalással és a befektetők tudatos megtévesztésével vádolják. Mind a ketten beismerték a bűnösségüket és hajlandóságot mutattak arra, hogy segítsék az SBF ellen zajló nyomozást. Források szerint a közreműködésükért cserébe csökkentett, 36-72 hónapos börtönbüntetés várhat rájuk.

Az FTX vezetőjét valószínűleg még ma egy amerikai bíróság elé állítják, ahol kezdetét veheti a tőzsde csődjét vizsgáló hivatalos eljárás.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img